Een onwijs lekker recept voor een laagjestaart met frambozen, vanillecake en een witte chocolade roomkaas frosting met een vleugje citroen.
Een laagjestaart om je vingers bij op te eten! Perfect als verjaardagstaart of als showstopper voor andere bijzondere gelegenheden.
De lekkerste verjaardagstaart
Voor de tweede verjaardag van mijn zoontje maakte ik de (uiteraard) allerlekkerste verjaardagstaart, bestaande uit vier lagen smeuïge vanillecake met frambozen tussen elke laag en een witte chocolade roomkaas frosting met een vleugje citroen.
Een klassieke combinatie, maar ontzettend lekker en door iedereen geliefd. Vooral door mijn zoontje natuurlijk, want hij is gek op frambozen, room én op chocolade. Ik wist dan ook direct dat ik een laagjestaart met frambozen voor hem wilde bakken.
In dit recept neem ik je stap-voor-stap mee in het proces van het maken van een laagjestaart, maar ik zal je ook wat extra tips geven om te variëren met de vulling van de taart zodat je het helemaal op jouw eigen smaak kunt afstemmen (of die van jouw kind!).
Laagjestaart vulling
In dit recept gebruik ik twee vullingen: verse frambozen en een witte chocolade roomkaas frosting. Die witte chocolade roomkaas frosting heb ik voor deze taart op smaak gemaakt met citroen, een hele lekkere toevoeging, maar dit kan ook achterwege worden gelaten. Óf je vervangt de citroen door een smaakaroma naar keuze.
Als je lekker wil experimenteren en jouw eigen laagjestaart wil bouwen, dan zal ik een aantal alternatieven geven voor beide vullingen. Maar let wel, dat wil niet zeggen dat ze allemaal lekker bij elkaar smaken. Denk goed over het smaakpalet na en probeer het eerst even uit voordat je alles al in de taart verwerkt.
Leuke alternatieven voor de witte chocolade roomkaas frosting:
Je kunt de frambozen vervangen door allerlei soorten vers fruit, maar een frisse vrucht smaakt het lekkerst bij de witte chocolade roomkaas crème waarmee je de taart afsmeert. Zo kan ik me voorstellen dat geprakte mango ook heerlijk zou smaken tussen deze taart, maar wellicht met een kneepje citroen erdoor. Ook lemon curd zou er lekker bij smaken i.v.m. het zuurtje, maar dat maakt het geheel wel direct een stuk zoeter. Te zoet voor mijn smaak. Hou dat goed in gedachten als je gaat freestylen.
Recept laagjestaart
Voor dit recept om laagjestaart te maken heb je niet alleen een ris ingrediënten nodig (waaronder véél frambozen, ik weet het..), maar ook een aantal broodnodige bakmaterialen zoals een paletmes, een deegschraper en bakpannen. De bakbenodigdgeden waar ik niet zonder kan zijn:
- 2 bakpannen met 20 cm doorsnede
- paletmes
- deegschraper (mijn favoriet!)
De 2 bakpannen gebruik ik tegelijkertijd, om twee van de vier cakes af te bakken. De twee bakvormen passen in dit formaat precies in de oven (in ieder geval in die van mij) en als ik de cakes op het rooster heb gestort na het bakken, dan maak ik ze direct schoon om de tweede portie beslag af te bakken. Op die manier heb je geen vier bakvormen nodig en staat de oven ook niet absurd lang aan.
Laagjes opbouwen
Het paletmes werkt prettig om de frosting tussen de lagen af te smeren en glad te strijken. De deegschraper gebruik ik altijd voor de zijkanten van de taart, daarmee kun je een laagjestaart heel mooi en strak afstrijken. Op de foto’s zie je hoe ik te werk ben gegaan. De losse lagen heb ik steeds tussendoor gekoeld om te voorkomen dat de roomkaas frosting nog te zacht was en zou inzakken.
De witte chocolade roomkaas frosting wordt niet net zo stevig als een botercrème, maar stevig genoeg dat ik me er geen zorgen over maakte omdat mijn laagjestaart met frambozen binnenshuis bleef. Ik heb daarom geen taart dowels gebruikt voor het maken van deze laagjestaart, maar dat kun je wel doen voor een extra stevig resultaat.
Ik raad altijd aan om taart dowels te gebruiken als je de taart nog moet verplaatsen van jouw huis naar een andere locatie. In mijn recept voor chocolade M&M’s laagjestaart kun je zien wat er gebeurt als je de auto in stapt met een taart zonder taart dowels.
Laagjestaart aansnijden
Deze laagjestaart heeft vier lagen, zoveel had jij inmiddels ook door denk ik. In het verleden koos ik vaak voor drie lagen, maar vier lagen zijn veel praktischer. Want hierdoor kun je de taart op het moment van aansnijden simpelweg in twee delen verdelen. Horizontaal snijd je de laagjestaart in tweeën waardoor er als het ware twee taarten van twee lagen ontstaan.
Dé oplossing tegen dat gehannes rondom het snijden van de taart en veilig overhevelen van plateau naar gebaksbordje. Scheelt weer. En zo kun je ook gelijk wat normalere plakken cake snijden.
Laagjestaart recepten
Dit jaar bouwde ik dan eindelijk een waanzinnige laagjestaart voor m’n eigen kind, maar ik heb de afgelopen 10 jaar al heel wat laagjestaarten gebakken voor m’n lieve nichtjes en neefjes. En die vind je natuurlijk ook allemaal op Zoetrecepten.
Als je goed kijkt naar die recepten, dan vind je vanzelf allerlei variaties die je kunt toepassen in de basis voor de cake van jouw gelaagde cake. Bijvoorbeeld de lekkere chocoladecake die ik gebruikte voor de grandioze chocolade spookjes laagjestaart of biscuit cake uit de laagjestaart met 4 tinten roze.
Nog een paar hele mooie verjaardagstaarten die ik je wil tippen:
- Snoepwinkel laagjestaart met chocoladecake en salted caramel botercrème
- Naked carrot cake laagjestaart
- Amerikaanse red velvet laagjestaart
- Vrolijke laagjestaart met sprinkles