Een makkelijk en heerlijk recept voor een luchtige botercreme, ideaal als topping voor cupcakes of taarten.
LUCHTIGE BOTERCREME MAKEN
Eigenlijk hield ik totaal niet van botercrème, zo’n vette zoete crème, blegh. Ik begreep niet wat mensen er zo lekker aan vonden. Dus maakte ik ook niet zo vaak cupcakes of taarten met botercrème.
Je voelt ‘m al aankomen. Tótdat ik ik twee weken geleden met Laura en Lian de keuken indook. Op dat moment leerde Laura mij dit heerlijk luchtige botercrème recept. Geen dikke, stevige crème, die als een klomp op je maag valt en waarbij je de vettige roomboter nog op je tong blijft proeven voor de rest van de middag. Maar een zachte, luchtige crème waarbij de boter niet overheerst en de melk & bloem een belangrijke rol spelen voor de structuur.
RECEPTEN MET BOTERCRÈME
Dit basisrecept is een echte topper! Je kunt de luchtige botercrème gebruiken als taartvulling en als topping voor je cupcakes. Je kunt ongeveer 16 – 20 toeven cupcake spuiten met dit recept.
Een aantal recepten die ik al met deze botercrème heb gemaakt:
- Ultieme snoepwinkeltaart
- Mini cupcakes met jelly beans
- Chocolade spookjestaart met paarse botercrème
- Salted caramel botercrème
BOTERCRÈME KLEUREN
Je kunt de botercrème ook gemakkelijk een kleurtje geven (zie ook de spookjestaart in het rijtje hierboven). Dit doe ik persoonlijk het liefst met kleurstof in pasta vorm (ik gebruik altijd deze), maar kleurstofpoeder wordt ook goed door de crème opgenomen.
Als je de botercrème op een natuurlijke manier wil kleuren, dan moet je oppassen met het toevoegen van vocht. Door het toevoegen van teveel vocht kan de botercrème gaan schiften.
Is je botercrème geschift? Dan leg ik je hier uit hoe je dat op kunt lossen!
Hallo, het recept wat hier boven staat heb ik vandaag gemaakt. De botercreme had ik op de cupcakes gedaan en toen zag ik het pas. Het is gaan schiften. Hoe kan dat? Kan het zijn dat het boter en bloem mengsel niet afgekoeld genoeg was?
Hoop een reactie te ontvangen..
Met vriendelijke groet
Hi Truusje, wat zonde! Dat zou inderdaad de enige reden kunnen zijn. De boter moet op kamertemperatuur zijn en pas op dat moment worden samengevoegd met het melk-meel mengsel.
Hoi! Ik had kleine cupcakejes gemaakt van je blog en ik ga er nu boter creme voor maken maar als je chocolade boter creme wil moet je dan cacaopoeder er bij doen en trouwens hoe zorg je er voor dat botercreme niet gaat schiften?
Hi, wat leuk! Voor een chocolade botercrème kun je dit recept gebruiken: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/basisrecept-de-lekkerste-chocolade-botercreme/
Om te voorkomen dat je botercrème schift is het héél belangrijk dat al je ingrediënten continu op kamertemperatuur zijn. Zodra het ene ingrediënt iets kouder is dan het andere, zal het al gaan schiften. Succes!
Hoi! Ik heb zojuist je botercreme recept gebruikt maar het blijft wat korrelig alsof het bloem melk mengsel niet helemaal goed wordt opgenomen in het boter mengsel. Heb je enig idee wat er mis is gegaan? Alle ingrediënten waren goed op kamertemperatuur.
Hi Noortje, bedoel je dat de crème geschift is? Zo nee, dan zou ik gewoon nog even doormixen tot het wel goed opgenomen wordt!
Ik had hetzelfde. Ingredienten had ik goed op kamertemperatuur. Het smaakte wel heel goed. Heb het nog een poosje doorgemixt en daar is het wel wat beter van geworden. Ik gebruik het gelukkig alleen als vulling dus het is net zo heel erg.
Wat vervelend! Is niet de bedoeling dat dat gebeurt
Fantastische botercrème! Op een biscuit taart blijft het lekker luchtig!
Dank voor dit heerlijke en gemakkelijke recept. Ik maak hem nu voor een tweede keer! Top! Groet Evie
Ik had deze botercreme gisteren gemaakt, super goed gelukt en heerlijk luchtig! De mix van de melk en bloem moet gewoon goed afkoelen en op kamertemperatuur komen, voordat je deze bij de boter doet, het is hier daardoor niet gaan schiften 😄
Klopt precies wat je zegt!
Hi, ik heb m met een aardbeiensmaakje gemaakt en goed gelukt! Kan je deze botercreme ook invriezen?
Ik heb nog wat over, en wil hem voor het weekend nog gebruiken, of kan hij in de koelkast ook langer bewaard blijven?
Bakgroetjes Agnes
Hi Agnes, je kunt de botercrème prima een aantal maanden in de vriezer bewaren. Klop hem na het ontdooien wel weer even goed op!
Geschifte botercrème hoeft geen probleem te zijn. Er zijn manieren om het uit de schift te halen. Zet de botercrème in warm kraanwater, bij voorkeur in een metalen schaal. Je roert de crème nu met een spatel totdat het weer een homogene massa is. Daarna even in de koelkast, een uurtje ofzo. Zo kun je de crème redden van de prullenbak.
Klopt helemaal Egbert! Hier heb ik ook twee artikelen aan gewijd:
http://www.zoetrecepten.nl/blog/bakhulp-botercreme-is-geschift/
http://www.zoetrecepten.nl/blog/zo-voorkom-schiften-tijdens-bakken/
Als je daar nog aanvullingen op hebt, hoor ik die natuurlijk graag 😀
Welke roomboter kan ik gebruiken? Van welke merk? Ik had ongezouten roomboter van de Aldi gebruikt. In papieren verpakking, maar bleek te hard te zijn.
Het zou met allemaal moeten lukken, maar ik gebruik vaak grasboter.
Net de crème gemaakt en echt super! Ik heb er een kokoscreme van gemaakt en deze tussen me koekjes gedaan! Echt helemaal top!
Oeeeeeh dat klinkt geweldig! Heb je het met kokosmelk gemaakt?
Ontzettend lekker luchtig en goed gelukt met jou recept!!! Ik ben helemaal geen bakwonder, dus top!
Ik had er mooie toeven van gespoten op cupcakes met hagelslag. Qua boter had ik alleen magarine van blueband liggen, maar toch prima gelukt en lekker👍
Wat fijn zeg!
Fantastische botercrème! Op een biscuit taart blijft het lekker luchtig!
Dank voor dit heerlijke en gemakkelijke recept. Ik maak hem nu voor een tweede keer! Top! Groet Evie
Hallo,
Ik wil heel graag je receptje eens proberen want ik vind die gewone botercrème zo zwaar.
Als ik er fruitsmaak aan wil toevoegen, wanneer doe ik dat het beste?
Groetjes
Dat is erg lastig omdat je er niet teveel vocht aan toe kunt voegen. Lemon curd werkt bijvoorbeeld wel, op het laatste moment toevoegen en mee mixen. In kleine hoeveelheden zodat je controleert dat het niet gaat schiften.
Hi Mariette!
Graag zou ik deze botercrème willen maken, maar met een witte chocolade smaakje. Wat zou je kunnen aanraden om erbij te doen?
Groetjes, Vera
Dat durf ik niet te zeggen! Ik vind zelf deze fantastisch: https://www.zoetrecepten.nl/recepten/basisrecepten/witte-chocolade-roomkaas-frosting/