Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: luchtige botercrème

Zoetrecepten

Eigenlijk hield ik totaal niet van botercrème, zo’n vette zoete crème, blegh. Ik begreep niet wat mensen er zo lekker aan vonden. Dús maakte ik ook niet zo vaak cupcakes of taarten met botercrème. Totdat ik deze botercrème ontdekte!

Toen ik twee weken geleden met Laura en Lian de keuken indook, leerde Laura mij dit heerlijke luchtige botercrème recept. Geen dikke, stevige crème, die als een klomp op je maag valt, maar een zachte, luchtige crème waarbij de boter niet overheerst en de melk & bloem een belangrijke rol spelen voor de structuur.

Lees hier hoe je voorkomt dat je botercrème schift.

Dit basisrecept is een echte topper! Je kunt de luchtige botercrème gebruiken als taartvulling en als topping voor je cupcakes. Je kunt ongeveer 16 – 20 toeven spuiten met dit recept of een taart van 20 cm aan de buiten- én binnenkant ermee besmeren.

Is je botercrème geschift? Dan leg ik je hier uit hoe je dat op kunt lossen!

Zoetrecepten

Basisrecept: luchtige botercrème

Door | 30 min

Dit heb je nodig

    • 45 gram bloem
    • 240 ml melk
    • 200 gram roomboter (ongezouten)
    • 200 gram poedersuiker
    • 5 ml vanille extract

    En zo doe je het

    1. Neem een steelpannetje en doe hier de melk in. Zeef de bloem boven het pannetje en klop het er met een garde doorheen. Zo zorg je ervoor dat er geen klontjes zullen ontstaan.
    2. Zet het pannetje op laag-medium vuur en blijf roeren tot het geheel kookt, zet het vuur vervolgens laag. Het mengsel zal nu in gaan dikken. Blijf voor vijf minuutjes roeren in het pannetje en controleer dan met een houten prikkertje of deze rechtop blijft staan: dan is het goed.
    3. Giet het mengsel vervolgens in een lage kom of op een bord met een hoge rand, en bedek deze met plastic folie (dit voorkomt velletjes). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
    4. Neem ondertussen een nieuwe kom en klop hier de boter in luchtig voor een paar minuten, tot ze lichter van kleur wordt. Voeg vervolgens de poedersuiker en het vanille extract toe tot het volledig gemengd is.
    5. Als beide mengsels op kamertemperatuur zijn, kun je het melk-bloemmengsel aan het botermengsel toevoegen. Mix het geheel voor ongeveer vijf minuten en zet ze hierna nog even in de koelkast om op te stijven voor je het gebruikt.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: luchtige botercrème" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    35 antwoorden op “Basisrecept: luchtige botercrème

    1. Hallo, het recept wat hier boven staat heb ik vandaag gemaakt. De botercreme had ik op de cupcakes gedaan en toen zag ik het pas. Het is gaan schiften. Hoe kan dat? Kan het zijn dat het boter en bloem mengsel niet afgekoeld genoeg was?
      Hoop een reactie te ontvangen..
      Met vriendelijke groet

    2. Hoi! Ik had kleine cupcakejes gemaakt van je blog en ik ga er nu boter creme voor maken maar als je chocolade boter creme wil moet je dan cacaopoeder er bij doen en trouwens hoe zorg je er voor dat botercreme niet gaat schiften?

    3. Hoi! Ik heb zojuist je botercreme recept gebruikt maar het blijft wat korrelig alsof het bloem melk mengsel niet helemaal goed wordt opgenomen in het boter mengsel. Heb je enig idee wat er mis is gegaan? Alle ingrediënten waren goed op kamertemperatuur.

        1. Ik had hetzelfde. Ingredienten had ik goed op kamertemperatuur. Het smaakte wel heel goed. Heb het nog een poosje doorgemixt en daar is het wel wat beter van geworden. Ik gebruik het gelukkig alleen als vulling dus het is net zo heel erg.

    4. Ik had deze botercreme gisteren gemaakt, super goed gelukt en heerlijk luchtig! De mix van de melk en bloem moet gewoon goed afkoelen en op kamertemperatuur komen, voordat je deze bij de boter doet, het is hier daardoor niet gaan schiften 😄

    5. Hi, ik heb m met een aardbeiensmaakje gemaakt en goed gelukt! Kan je deze botercreme ook invriezen?
      Ik heb nog wat over, en wil hem voor het weekend nog gebruiken, of kan hij in de koelkast ook langer bewaard blijven?
      Bakgroetjes Agnes

    6. Geschifte botercrème hoeft geen probleem te zijn. Er zijn manieren om het uit de schift te halen. Zet de botercrème in warm kraanwater, bij voorkeur in een metalen schaal. Je roert de crème nu met een spatel totdat het weer een homogene massa is. Daarna even in de koelkast, een uurtje ofzo. Zo kun je de crème redden van de prullenbak.

    7. Welke roomboter kan ik gebruiken? Van welke merk? Ik had ongezouten roomboter van de Aldi gebruikt. In papieren verpakking, maar bleek te hard te zijn.

    8. Hoi Mariette

      Na enkele vruchteloze en wanhopige pogingen is het me eindelijk gelukt om jouw heerlijke botercreme te maken.

      Ik vermoed dat ik de boter niet lang genoeg luchtig heb geklopt en er te snel de poedersuiker bij deed.

      Dus in mijn geval heeft alles langer kloppen (suiker + bloemmengsel) me een geslaagde, lichte en lekkere botercreme opgeleverd. Morgen probeer ik de chocolade botercreme. Bedankt voor het heerlijke recept!

      1. Ohjee wat vervelend dat het niet de eerste keer al gelukt is! Het is ook altijd erg belangrijk dat alles op kamertemperatuur is, anders gaat het meteen in de schift. Fijn dat het nu wel gelukt is in ieder geval, hopelijk de volgende keer weer net zo soepel 😉

    9. Beste Mariette,

      Ik zou graag een gateau maken voor de verjaardag van mijn schoonvader. Hiervoor was ik op zoek naar een lichte topping omdat ikzelf ook niet echt hou van zo’n zware crèmes. Die verpesten voor mij meestal heel de gateau haha. Nu was mijn vraag of je je recept misschien zou kunnen aanpassen voor me zodat ik een hoeveelheid heb zodat ik de hele gateau kan insmeren.

      Alvast bedankt!
      Groetjes, Eden

      1. Hi Eden, wat leuk dat je dit voor je schoonvader gaat doen! Ik heb geen idee wat voor een gateau je voor je schoonvader gaat maken, maar ik denk dat je dit het beste zelf kunt bereken op basis van het recept. Je kunt ongeveer 16 – 20 cupcake-toeven spuiten met dit recept of een taart van 20 cm aan de buiten- én binnenkant ermee besmeren.

    10. Volgende week ga ik deze en de chocolade botercreme (proberen te) maken. Als ik het een dag van tevoren maak, moet ik m dan bewaren in de koelkast? En dan voor het doorslaan weer op kamertemperatuur laten komen?

    11. Als ik deze botercreme gebruik voor de Snoepwinkeltaart, kan ik de taart dan gewoon helemaal afmaken, in de koeling zetten en de volgende dag serveren? Of is de koeling niet nodig?

    12. Zaterdag staat deze botercreme op de planning voor vulling en afwerking biscuit. Kan ik dan afwerken met fondant (suikerpasta) rechtstreeks of gaat dit met elkaar reageren door de melk en dergelijke en spuit ik best nog even een dijkje van klassieke botercreme? Dank je alvast!

    13. Wat een superlekker recept. Heb hem gebruikt voor vulling in een taart.
      Eerst het mengsel met bloem gemaakt. Daarna de taarten gebakken en ganache gemaakt daarna verder gegaan met dit recept. Hierdoor geen last van geschifte botercreme omdat alles goed was afgekoeld. Ik ga deze zeker vaker maken.
      Je moet hem wel in de koeling bewaren toch door de melk?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.