Basisrecept: lemon curd

Zoetrecepten

Heb jij nog nooit lemon curd op? Je weet (nog) niet wat je mist! Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroen, boter, suiker en ei.

Je kunt het bijvoorbeeld eten op een madeleine, pannenkoek, in een citroen meringuetaart, door een topping, door slagroom, door yoghurt óf op de traditionele manier: op een heerlijke scone. Yum!

In de zomer van 2013 kocht ik in Frankrijk heerlijke lemon curd, huisgemaakt door een Franse dame. In de Carrefour scoorden we een zak madeleines die we vervolgens in de lemon curd dipten. Zo ontzettend lekker! Gezien ik überhaupt gek ben van alles met citroensmaak was het de hoogste tijd om het zelf te maken. Ik heb me erover verbaasd hoe makkelijk én hoe lekker de homemade versie is. Ik kan je aanraden om je citroenschil zo fijn mogelijk te raspen (vermijd het witte, dat is bitter!) en biologische citroenen te kiezen. Het kan geen kwaad om een flinke hoeveelheid te maken, de rest vries je gewoon lekker in.

MAG JE LEMON CURD ALS JE ZWANGER BENT?
Het is veilig om lemon curd te eten als je zwanger bent. Tijdens de bereiding van lemon curd kan maximaal het kookpunt van water worden bereikt door de au bain-marie bereiding, maar de eieren worden alsnog voldoende verhit om de bacteriën te doden. Zolang je lemon curd, meringue of custard is verhit boven de 70 graden zit je goed.*

*Bron: Ouders van Nu

Zoetrecepten

Basisrecept: lemon curd

Door | 20 minuten

Dit heb je nodig

 • 2 citroenen, sap en rasp
 • 125 gram roomboter
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 2 eieren (L)

En zo doe je het

 1. Rasp de citroenen en pers het sap uit. Zet een vuurvaste kom op een pan met een laagje water erin op medium-laag vuur (au bain-marie).
 2. Doe boter, suiker en citroenrasp in deze kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Roer dan ook het citroensap erdoor.
 3. Haal de kom van het vuur, laat even afkoelen en klop ondertussen in een nieuwe kom de eieren los. Giet een scheutje van het citroenmengsel bij je eieren en klop goed door. Voeg dan alles bij elkaar in de vuurvaste kom, roer goed door elkaar en zet weer terug op de pan op medium-laag vuur.
 4. Door de warmte van het water in de pan zal het mengsel langzaam dikker worden. Dit duurt ongeveer een kwartier. Blijf gedurende het kwartier regelmatig roeren tot het mengsel vla-dikte bereik en haal dan van het vuur om af te koelen.
 5. Giet je lemon curd eventueel nog door een zeef als je geen citroenschil terug wilt proeven. Als je de lemon curd in de koelkast zet zal ze nog flink opstijven. Is ze daarna nog steeds niet stevig genoeg naar jouw wens? Voeg er dan een blaadje gelatine aan toe (volg de instructies op het pakje).

BEWAREN. In de koelkast kun je de lemon curd maximaal twee weken bewaren. Als je het vacuüm trekt of invriest nog veel langer.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: lemon curd" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

76 antwoorden op “Basisrecept: lemon curd

 1. Hoi Mariette,

  Ik heb een vraag over de lemon curd. Hoe krijg ik de pulver van de citroenrasp uit de curd? Hij lost bij mij niet op en er blijft altijd pulver achter. Vind ik niet echt lekker..
  Wat doe ik verkeerd?

 2. Hallo Mariette,

  Ik heb de lemoncurd vorige week gemaakt en staat in de koelkast. Ik ga maandag weer de cheesecake maken. De lemoncurd is nu behoorlijk stevig. Moet ik deze gewoon op de cheesecake smeren of moet ik deze eerst verwarmen zodat ik deze goed kan smeren?

  Hoor graag van je.

  Ingrid

 3. Hi Mariette,

  Bedankt voor je recept. Super lekker!
  Ik denk dat ik de eitjes niet goed genoeg geklutst heb want ik kreeg stukjes gestold eiwit. Heb ik iets verkeerd gedaan?
  Dit heb ik er trouwens uit gekregen door de curd te zeven.

  1. Hi Ellen, dan heb je het citroenmengsel niet ver genoeg laten afkoelen voordat je de eieren toevoegde. De eieren koken dan als het ware in het mengsel. Een goede methode om dit te voorkomen is om een beetje van het citroenmengsel bij de eieren de gieten, en zo steeds een beetje meer zodat het qua temperatuur kan wennen en om het hierna pas weer terug te gieten in de kom van het citroenmengsel en verder au bain-marie te bereiden. Ik zal dit aanpassen in het recept, omdat dit een veiligere methode is. Thanks voor je berichtje en zeven is inderdaad altijd een goede oplossing 😀

   1. Hartelijk dank voor je reactie, Mariette! Ik zie het al dat het mijn eigen schuld is. Ik heb gewoon niet goed gelezen en over het stukje ‘afkoelen’ heen gelezen. Ik had meteen hup de eieren erbij gedaan hahaha. Ja, logisch dat het dan stolt. Maar het is helemaal goed gekomen. Fijne jaarwisseling! 🙂

 4. Hoi Mariette,

  Ik wil de lemon curd gebruiken om de tante au citron te maken, zou je aanraden om de lemon curd dan ook eerst in de koelkast te laten staan, of is afkoelen om kt voldoende om de bodem met lemon curd te vullen?

  Groet,

  Tessa

 5. Hoi hoi,
  Ik heb de lemoncurd nu gezeefd en hij is nog steeds vloeibaar klopt dit? Wordt het later dikker of is er iets mis gegaan? Ook leek het mij wat te zoet?

  Groetjes

  1. Hi Bahar, dun hoort de lemon curd sowieso niet te zijn. Ze moet een beetje de dikte hebben van behanglijm haha. In de koelkast stijft ze nog wel verder op. Heb je wel grote eieren gebruikt?

 6. hoi
  de lemon curd staat bij mij nu van de pan met water af.(wow heb ik echt goed uitgelegd maarja) moet hij nu al dik zijn zonder de eieren? of wordt het pas dik als je de eieren toevoegd?
  Jet

 7. Wat een toprecept! Onze lemoncurd is perfect….. nomnomnomnom, heb hem wel gezeefd voor de zekerheid nu nog wachten op de cheesecake die in de oven staat!

 8. Ik weet niet wat er bij mij fout gaat, maar de curd blijft erg vloeibaar. Voor de zekerheid heb ik nog een extra ei toegevoegd maar dat mocht ook niet baten. In de koelkast is het wel ietsje dikker geworden maar eigenlijk is het nog steeds vloeibaar. Wat kan ik fout gedaan hebben?

   1. Hi Mariette, de curd heeft zeker 20-30 minuten au bahn marie geroerd. Daarna een extra ei (M) erbij en nog 20 minuten. Misschien lag het aan de citroenen die inderdaad heel sappig waren. Vandaag een nieuwe poging, met grote eieren en vol goede moed!

    1. Ah wat goed dat je weer aan de slag gaat! Ik hou meestal 50 milliliter sap aan per citroen en ik gebruik grote eieren. Good luck en laat me even weten hoe het ging 🙂

 9. Een super goed recept. Gebruikte voorheen een andere – ook goed, maar deze vond ik toen ik de zomerse rode vruchten taartjes maakten.

 10. Klinkt als een heerlijk recept, wil dit morgen proberen.
  Is het lekker om limoncello toe te voegen aan de lemon curd ? En dan wat minder citroensap?

 11. Hoi,
  Ik heb jouw recept gebruikt, heel lekker! Ik heb de suiker vervangen door stevia zoetkristallen van Stevija.
  Super lekker en minder calorieën.

 12. Ben een en ander aan het uitproberen voor kerst en hij is top gelukt. Echt goddelijk!
  Dus deze wordt sowieso onderdeel van het kerstdessert dit jaar!

 13. hallo Mariette,

  Msn kun je er als tip bijzetten dat je koud citroensap niet bij warme boter moet gooien want het mengsel kan dan gaan schiften.
  Dit gebeurde nl gister bij mij 🙁
  Vandaag waag ik een nieuwe poging. Bedankt voor je recept!

 14. De eerste keer was het recept goed gelukt en overheerlijk. Toen had ik volgens mij alleen ei-geel gebruikt. De tweede keer wou de curd niet dikker worden. Ik heb toen hele eieren gebruikt (is het recept veranderd?) . Zelfs een heel ei toegevoegd en 30 min geroerd, maar het mocht niet baten. Ik zal de volgende keer alleen het ei-geel gebruiken.

   1. Lekker!! Ondanks dat de kleur net wat minder spectaculair geel is, vind ik de smaak net wat frisser. Maar allebei winners hoor. Ik ben weer even een lading invriezen 😉

 15. Oh wauw ik heb de cheesecake in de oven en de lemon card klaar. Die laatste is echt goddelijk al zeg ik het zelf. Wat een geweldig recept. Dank!!

 16. Ik heb vanmorgen deze citroen curd gemaakt.
  Maar hoe lang kan ik t bewaren in de koelkast?
  Het is een heeerlijke frisse curd geworden.

 17. Hoi,

  IK heb zelf geen ervaring met lemon curd, maar als je de lemon curd hebt afgekoeld en gezeefd. Moet je dan de lemon curd eerst ff 1 uurtje koelen in de koelkast voor gebruik of kan je het meteen gebruiken voor de topping van je cheescake?

  Mvg

 18. Hallo!
  Ik ben Anne en ik ben nu de taart aan het maken maar mij Lemon curd is erg oranje, door de ei waarschijnlijk. Hoe kan ik dit voorkomen?
  Groet anne

 19. Beste Mariette,

  Heerlijke recepten maar zou je ook aandacht kunnen besteden aan de Europese keuken. Ik help inburgeraars met hun kennis van de Nederlandse taal, soms is het moeilijk de door je gebruikte Engelse woorden om te zetten naar de taal die deze mensen proberen te leren. De Britse keuken is ongeveer het putje van de wereldwijde culinaire kookkunst enkele gerechten uitgezonderd.Lacacy of Auguste Escoffier waarschijnlijk. Wellicht een tipje voor je, vermeld waar het origineel vandaan komt. Bijvoorbeeld: een wetenswaardigheidje:

  Scon, origine Noord Holland, originele naam SCHOONBROOD. Mee genomen door handelaren naar Engeland en daar ook geïntroduceerd. Was witbrood zoals ze het konden maken in Noord Holland en werd geapprecieerd door de Britten die dit nog niet konden, uiteindelijk aangaven dat ze de uitvinders waren.

  Muffin: Origine Duitsland, daar bekend als Moffen ( voor ons een besmette naam) desalniettemin een 100% Duits en nimmer Brits.

  Beetje als dr Oetker met zijn original Amerikan Pizza, de originele kost van de Amerikanen was Buffalo en groenten tot het land werd gejat en de Indianen en buffalo’s werden afgeslacht.

  Pizza is Italiaans al sinds de Romeinse tijd alhoewel in Elzas Lotharingen ook een eigendomsrecht ligt dat dit gebied de

  Zou mij deugd doen deze mensen te verwijzen naar jouw site voor het beter begrijpen van onze Nederlandse taal en keuken, de meesten hebben hun buik vol van de Engelse en Amerikaanse invloeden en verwachten dit hier ook niet, velen zijn daarom ook gevlucht en disasocieren zich van het Engels.

  Was slechts een tipje.

  Desondanks een regelmatige bezoeker van jouw website, nog een vraagje heeft Jamie Oliver nu 6 of 7 Michelin sterren?.

 20. Ik heb eerst de boter, suiker en citroensap laten smelten.
  Daarna citroensap toegevoegd en daarna de geklutste eieren.
  Ging prima! Mooie curd.
  Door het citroensap na het smelten toe te voegen was het denk ik voldoende afgekoeld om daarna de eieren toe te voegen.
  Geen stolling van de eieren.

 21. Hallo!
  Bij stap twee staat; Doe boter, suiker en citroenrasp in deze kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Roer dan ook het citroensap erdoor.

  Twee keer Citroenrasp dus. Bedoel je de eerste keer het sap?
  Ik hoor het graag 🙂

  1. Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp, maar.. Als je het recept verdubbeld dan verdubbelen de hoeveelheden v/d ingrediënten ook.

 22. Het smaakte heerlijk maar persoonlijk vind ik het iets te zoet. Als ik minder suiker gebruik, heeft dit dan invloed op de consistentie van de lemon curd?