Dit is absoluut de lekkerste chocolade botercrème die ik ooit op heb. Een fluweelzachte crème, met een hele volle en romige chocoladesmaak.
Chocolade botercrÉme maken
Ik ben een beetje verliefd geworden op deze chocolade botercrème. Door de de belichting kwam er een hele mooie glans over de eigenlijk diepdonkere crème. Het is for sure de lekkerste chocolade botercrème die ik ooit op heb. Perfect om chocolade cupcakes mee te decoreren of een mooie laagjestaart mee te vullen en af te smeren.
REcepten met chocolade botercrème
Ik heb uiteraard al een aantal lekkere recepten gebakken met deze mooie choco crème! Eentje zie je hieronder, gezellige chocolade cupcakes met een soort onbedoelde droltoeven die ik achteraf erg grappig vond. Daar kun je eventueel nog leuke oogjes op plakken, of versier ze juist met wat gehakte nootjes.
Maar ik maakte ook al een mooie chocolade laagjestaart waarbij ik de veren-techniek gebruikte om de taart aan de buitenkant af te smeren met deze crème.
Voor beide recepten gebruikte ik deze gladde spuitmond, dat is eigenlijk mijn favoriet bij het decoreren van cupcakes. Hoewel de 1M stervormige spuitmond natuurlijk ook prachtig is.
Chocolade botercrème recept
Er zijn veel manieren waarop je zelf botercrème kunt maken, maar de basis is altijd roomboter en suiker. Mijn luchtige (vanille) botercrème is bijvoorbeeld gemaakt op basis van een melk-bloemmengsel. Bij dit recept vond ik een diepe chocoladesmaak belangrijk, en daarvoor gebruikte ik de volgende ingrediënten:
- Pure chocolade. Dit kun je overigens ook door melkchocolade vervangen voor een minder diepe chocoladesmaak.
- Roomboter. Zorg ervoor dat deze volledig op kamertemperatuur is en dat het niet in een koude keuken heeft gelegen.
- Poedersuiker. Omdat dit makkelijk opgenomen wordt door de crème en een snel, zijdezacht effect heeft.
- Cacaopoeder. Naast de chocolade heb je ook cacaopoeder nodig voor een duidelijke chocoladesmaak. Je gebruikt hiervoor pure en ongezoete cacaopoeder.
- 90 ml slagroom. Dit geeft uiteindelijk luchtigheid aan de crème, omdat je op het laatste moment de crème nog stevig gaat opkloppen (mixen). Doe dit dus ook niet te kort.
- 1 tl vanille extract. Voor smaak! Wist je dat je het ook zelf kunt maken? En als je het door een ander vanille product wil vervangen, dan kan dat ook. Daar leg ik hier alles over uit.
Hoe afgekoeld moet de chocolade zijn??
Ze moet minstens lauwwarm – koud zijn, zodat ze het mengsel waar je het aan toevoegt niet zal doen smelten.
Ik zie dat er vanilleextract in moet,maar hoeveel ? Omdat ik het bij de ingrediënten niet zie staan. Ik ga deze beslist maken. Heerlijk.
Hi Wilma, een theelepel! Ik zal het even aanpassen. Dank voor je berichtje! Als je trouwens een ander smaak aroma of likeur toevoegt, kun je het vanille extract weglaten en vervangen door een paar theelepels daarvan.
Misdadig lekker. Zalig.
Maar nog vraag wil het gebruiken om te vullen en afsmeren. Moet de creme in de ijskast of voldoet een koude garage ook.
Hi Liesbeth, een koude garage zou ook prima moeten kunnen!
ik heb net ganache gemaakt van melk chocolade. Kan ik dit ook door de botercreme heen roeren?
Hi Marijke, als de verhoudingen gelijk zijn misschien wel. Je zou het kunnen proberen door het weer terug te smelten au bain-marie en er dan de cacao, poedersuiker en smaak extract nog doorheen te mixen. Of dit hetzelfde resultaat geeft kan ik niet met zekerheid zeggen.
Hemels lekker ..En zo ik weer herstellende ben van mn ziekte.
Dan wordt het cupcakes +beste toef chocoladecreme😊😊😊
Wens u allen nog een gelukkig en gezond 2016 😊😊
Fijn om te horen dat je herstellende bent. Geniet van je traktatie en een gezond 2016 toegewenst!
Heei ik heb een vraagje kun je het ook met melk chocolade doen
Hi, dat kan zeker. Gebruik dan wat minder slagroom. Bijvoorbeeld 50 milliliter.
Hallo,
Hoe lang kan je de botercreme in de koelkast bewaren? Ook als je al een toef op een cakeje hebt gespoten?
En mag de verhouding tussen boter een suiker veranderd worden?
Alvast bedankt
Ja hoor, je kan hem zeker in de koelkast bewaren. Laat de botercrème wel even op kamertemperatuur komen voordat je hem eet of gebruikt, ze wordt namelijk vrij hard in de koelkast.
Wat zou je willen veranderen aan de boter/suiker verhouding?
Misschien minder suiker erin, maar zou dat invloed hebben op de structuur van de crème?
In een normale crème zou ze daar minder stevig van worden, maar deze crème wordt ook stevig door de chocolade. Dus je kan best een beetje minderen denk ik 🙂 let me know hoe je experimentje uitpakt!
Hoi! Ik ben eigenlijk op zoek naar een chocolade botercreme waarover ik nog fondant kan doen zonder dat deze smelt. Weet je of dit mogelijk is met dit recept?
Hi, dat heb ik nog nooit geprobeerd dus durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt me van wel. Deze botercrème hardt namelijk best uit in de koelkast.
Ik wil deze chocolade botercrème ook gebruiken om een taart mee af te smeren. Daarna wil ik hem bekleden met marsepein/fondant. Is het bij jou gelukt? of is de fondant gesmolten??
Ik heb dit nog nooit gebruikt in combinatie met fondant of marsepein!
Ik wel ging hartstikke goed!
Hallo,
Kan ik een taart gevuld met deze room invriezen?😊
En met wat voor andere vulling zou je dit combineren? Voor een kindertaart.
Alvast bedankt.
Inge
Hi Inge, dat kan zeker! Ik zou het combineren met rood fruit.. Een aardbeien-, kersen- of frambozenjam bijvoorbeeld. Mmm!
Hallo,
Kan ik ipv vanille ook de caramelsiroop gebruiken?
(Die je vaak in de koffie gebruikt)
Absoluut, klinkt als een goed idee! Dan zal ie wel wat zoeter worden.
Wat een heerlijk botercreme is dit zeg,
Ga hem zeker vaak gebruiken 🙂
Gr. Marion
Fijn om te horen, enjoy!
Wordt deze botercreme stevig of blijft het zacht? het moet een beetje een bite hebben en niet zo zacht als een chocopasta.
Deze krijgt absoluut een bite en wordt goed stevig in de koeling!
Ik gebruik hem om mijn taarten mee af te smeren, heerlijk en hij wordt lekker hard😉.
Klanten vinden hem lekkerder als de ganache.
Aaah, wat leuk dit!
Kan ik hier ook rozetten met spuiten op de zijkant van de taart? Of is de crème daar niet stevig genoeg voor?
ja dat kan maar dan moet je het wel lang kloppen
Ja hoor dat kan zeker! De crème wordt heel stevig als je ‘m laat opstijven in de koelkast. X Mariette
moet er persee melk in?
Ja, dit zorgt voor de zachte romigheid van de crème. Anders zal de crème te hard/stijf worden. X Mariette
Vanmiddag gemaakt en hij is super lekker! Wel spuit ik volgende keer met een andere spuitmondje, want het leken nu net grote drollen. 😂
Hahaha, stiekem ook wel leuk toch? X Mariette
Hello, ik heb ook een vraagje ik heb ook de botercreme gemaakt, ik heb de boter heelgoed en luchtig geklopt alles bijgedaan zoals je vermelde de melk heb ik beetje per beetje bijgegoten. Ik vind dat de melk niet echt opgenomen word verder is de smaak wel goed, hoe zou dat komen?
Hoi,is het ook mogelijk om het met witte chocola te maken?groetjes
Nog nooit geprobeerd!
Hoi Mariette,
Is de recept aangepast? Ik maak altijd deze botercreme en is onwijs lekker.
Ik gebruikte namelijk altijd 300gr boter,200gr chocolade,80gr cacaou,100ml slagroom en 150gr poedersuiker
Klopt, de verhoudingen zijn een beetje aangepast! Scherp 😉 Het is nu vooral een iets kleinere portie.
😊het is een overheerlijke recept, mijn favoriet. Bedankt voor je reactie, liefs
Aaaah thanks!
Maak deze sinds kort. Ben een hobby bakker voor feestjes, al jaren. En nu pas een recept waarmee ik met veel vertrouwen een goede botercreme in elkaar zet! Heel erg bedankt voor je recept!
Wat fijn om te lezen zeg! Nog veel bakplezier 😀
Hoe lang moeten ze in de oven
Botercrème moet niet in de oven.
Rare vraag misschien maar moet de slagroom opgeklopt zijn of bedoel je gewoon ongeklopte slagroom erbij?
Ongeklopt!
Hallo! Ik zie niet staan vr hoeveel cupcakes deze hoeveelheid crème is, heb jij hier antwoord op?
Het staat onder het recept, 16 cupcakes.
Kun je de botercreme die overblijft eventueel invriezen?
In principe moet dat prima kunnen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat met deze crème nog nooit heb gedaan.
Hoi Mariëtte,
Kan ik ook witte chocolade gebruik?!?!?!? En daarbij ook geen cacao poeder erin???
Ik ben opzoek naar een witte chocola buttercreme en deze recept heb ik al gebruikt en is een top fan ervan!!!! Dus enige advies/tips word waardeer 😉
Super bedankt!!!
Dat heb ik nog nooit geprobeerd! Ik vind zelf dit heer-lijk: https://www.zoetrecepten.nl/recepten/basisrecepten/witte-chocolade-roomkaas-frosting/