Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: witte cake

Basisrecept witte cake

Dit is één van mijn favoriete recepten die ik gebruik voor mijn epic bakingprojecten. Een basisrecept voor witte cake.

En met epic baking doel ik natuurlijk op de laagjestaarten, met crazy veel botercrème, ganache en toppings. Het is een vrij simpel recept voor witte cake, die lekker smeuïg is en licht van smaak. Het doet haast een beetje denken aan een lekkere botercake, maar dan wat luchtiger. Ben ik gek op.

De basis van het recept komt uit het boek Taarten in stijl, maar ik heb het recept aangepast door er minder suiker in te gebruiken en het recept te versimpelen. Je kunt zelf ook makkelijk smaakjes toevoegen aan het beslag, maar frisse en lichte smaken passen er het beste bij.

Basisrecept witte cake

Zoetrecepten

Basisrecept: witte cake

Door | 30 minuten | 25 personen

Dit heb je nodig

  • 500 gram bloem
  • 80 gram maizena
  • 450 gram witte basterdsuiker
  • 2 el bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 350 gram boter
  • 10 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 500 ml yoghurt
  • Bakvormen 20 ∅

En zo doe je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het gewenste aantal bakvormen met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.*
  2. Zeef bloem, maizena, bakpoeder en zout en meng door elkaar. Voeg de suiker en de boter eraan toe en mix op lage snelheid tot er een korrelig deeg ontstaat.
  3. Scheid acht eieren en voeg de eiwitten stuk voor stuk toe aan het beslag, waar je na elk eiwit blijft mixen. Voeg dan ook twee hele eieren en vanille extract toe.
  4. Voeg de yoghurt in delen toe aan het beslag. Voeg eerste 1/3e deel toe en mix 2 minuten, herhaal dit voor elk 1/3e deel tot het beslag lekker luchtig is. Verdeel dan over de bakvormen en bak af in ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Test met een caketester of de cake gaar is, zet ze anders nog even terug. De cake moet terugveren als je er op drukt. Laat even afkoelen in de vormen en haal ze er vervolgens uit om af te koelen op een rooster.

*Ik gebruik meestal drie bakvormen. De cakes kun je eventueel nog doorsnijden, maar je kunt het deeg ook over meer/minder bakvormen verdelen. Als je bijvoorbeeld maar twee bakvormen gebruikt dan zal het beslag minder rijzen.

BEWAREN: je houdt de cakes het lekkerst vers door ze lauwwarm in vershoudfolie te verpakken en in een luchtdichte bak te leggen. Moniek Rump van Taarten in Stijl adviseert zelfs om de cakes zo een nacht te laten rusten in de koelkast. Je kunt de cakes ook prima een paar maanden invriezen.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: witte cake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

21 antwoorden op “Basisrecept: witte cake

  1. Hi! Ik heb de cake over drie vormen verspreid gebakken. In de oven kwamen ze mooi omhoog, maar eenmaal eruit zakten ze in. Ze zijn niet luchtig, maar erg ‘vast’. Wat is er fout gegaan?

  2. Hoi Marriet,

    Een aantal keer dit recept gebruikt en goed gelukt. Maar de laatste paar keren zakken de cakes na het bakken in. Ook als ik de cakes langer in de oven laat zakken ze in. Heb je nog andere tips?
    Groetjes Hanneke

      1. Hoi Marriet, dank voor je reactie! Zou de bakpoeder teveel kunnen zijn dan? En hoeveel gram is dan eigenlijk 1 theelepeltje? Ik reken daar meestal 5 gram voor. Ik dacht zelf de oven met een wat lagere temperatuur en toch nog wat langer laten staan… deze week overkwam het mij zelfs in cupcake vormpjes… terwijl ze eerder wel gelukt waren… ze zijn wel opgegeten hoor😁 groetjes Hanneke

        1. Haha gelukkig wel lekker op kunnen eten. Een theelepel bakpoeder is 4 gram. Een cake bakken voor langere tijd op een lagere temperatuur kan nooit kwaad. Probeer ook eens een temperatuurmetertje in je oven te zetten, koop je voor een paar euro al en dan kun je kijken of je oven de juiste temperatuur aangeeft 🙂

  3. Hoi Mariëtte ,
    Ik vraag me af hoe lang mix jij eigenlijk ? En in het begin langzaam maar moet hij later niet wat sneller ? Om het goed luchtig te krijgen ?
    Gister geprobeerd maar was te zwaar geworden en ook niet echt luchtig dit met de handmixer gedaan heb ook een kitchenaid maar opdat moment even. Niet bij de hand
    Liefs Nienke

    1. Hi Nienke, in stap 3 en 4 mix ik inderdaad niet meer op lage snelheid. Heb je wel de eieren gescheiden en niet het eigeel mee gemixt? Het is trouwens geen méga luchtige cake, maar doet qua smaak en structuur een beetje aan een botercake denken (die nogal stevig en vast is vind ik zelf) en vergeleken daarmee heeft deze witte cake een mooi luchtige structuur. Voor een laagjestaart vind ik dit lekkerder dan biscuit bijvoorbeeld, maar het is wel wat zwaarder dan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.