Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Een echte Amerikaanse red velvet cake

Zoetrecepten

Als je op zoek bent naar een echte, goed rode Amerikaase red velvet cake, opgebouwd in vier indrukwekkende lagen, dan zit je hier goed!

Red velvet cakes zijn eigenlijk gewoon vanille cakes, maar dan subtiel op smaak gemaakt met met cacaopoeder. Je vindt op Zoetrecepten al een recept voor red velvet cake, waarbij ik me vooral had gefocust op een diepere cacao-smaak. Daardoor kon de cake hoogstens donkerrood-bruin kleuren en dus in dit recept vond ik het belangrijk dat de structuur, smaak én kleur precies zo zijn zoals het hoort in een echte Amerikaanse red velvet cake. Met dit recept kún je dus een machtig-prachtig rode kleur aan je red velvet cake geven. Ik maakte de epic fail dat ik te weinig rode kleurstof in huis had op het moment suprême. De cake die je op de foto ziet is daarom niet zo mooi rood als ik had gewild, maar het kan dus wel met dit recept. Oh en schrik niet van de lengte van het recept ziet: ik heb alles heel uitgebreid uitgelegd, zodat je begrijpt waarom je wat moet doen.

Having that said, de cake was heerlijk, zijdezacht, goed op smaak en de witte chocolade roomkaas frosting is echt the best. Ik maakte mijn versie van deze cake aan de hand van het recept van de Amerikaanse baking queen ‘Cupcake Gemma’. Wel vier lagen hoog, omdat de taart op tafel zou komen te staan op de 14e verjaardag van mijn lieve nichtje Sofie en deze suikertante graag met indrukwekkende baksels aan komt zetten. Ik geef je onder de foto’s ook nog een tip hoe je de taart het beste aan kunt snijden.

Een echte Amerikaanse red velvet cake

Een echte Amerikaanse red velvet cake

Pro tip voor het snijden van zo’n enorme laagjestaart! Deze taart heeft vier lagen, dus daarom kun je ‘m i-de-aal in twee delen verdelen. Zo kun je iedereen een puntje taart geven met twee lagen cake, dat eet ook een stuk makkelijker dan een hoog monsterstuk van vier lagen.

Zoetrecepten

Een echte Amerikaanse red velvet cake

Door |

Dit heb je nodig

RED VELVET CAKE

  • 475 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • Flinke 1/2 tl zout
  • 95 ml karnemelk
  • 1 tl vanille extract 
  • Rode kleurstof *
  • 500 gram boter
  • 8 eieren
  • 450 gram suiker 
  • 3 tl appelazijn
  • 1 flinke tl baksoda

WITTE CHOCOLADE ROOMKAAS FROSTING

  • 200 gram roomboter
  • 300 gram roomkaas
  • 200 gram witte chocolade, gesmolten en afgekoeld
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 tl vanille extract
  • Snuf zout

* Des te meer je gebruikt. des te roder wordt je taart. Een kleurstof op gelbasis of een pasta werkt het beste en het laatste is het sterkst qua kleur.

En zo doe je het

  1. Vet twee bakvormen in en bekleed met bakpapier. Zet voorlopig nog opzij.
  2. RED VELVET CAKE. Neem een kom en zeef hierboven de bloem, cacaopoeder en een halve tl zout. Meng met een garde door elkaar. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
  3. Neem een kleinere kom en meng hierin de karnemelk, het vanille extract en de kleurstof met een garde door elkaar. Als je een rode kleurstof in pastavorm gebruikt zou een tl voldoende moeten zijn, van vloeibare kleurstof heb je vaak meer nodig. Zet ook even opzij.
  4. Pak de beslagkom van je mixer erbij en doe hierin de boter (op kamertemperatuur) en de suiker. Mix minimaal vijf minuten op hoge snelheid door elkaar tot een romige en fluffy massa.
  5. Hierna meng je één voor één de eieren erdoor. Mix ongeveer 30 sec. na elk ei tot het is opgenomen en voordat je het volgende ei toevoegt. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.
  6. Je gaat nu de droge en natte ingrediënten die je opzij had gezet in delen toevoegen. Het is belangrijk dat je begint met de droge ingrediënten en daar ook weer mee eindigt. Zo kunnen de droge ingrediënten de natte ingrediënten absorberen en zal de red velvet cake niet compact maar juist zijdezacht worden. Begin met 1/3e deel van het bloemmengsel en mix dit heel rustig door het mengsel. Als het is opgenomen kun je de helft van het natte mengsel toevoegen. Herhaal dit proces tot alles gemengd is.
  7. In deze laatste stap voor de cake ga je baking soda en azijn toevoegen, dit moet je pas doen als het beslag meteen de oven in kan. Deel het beslag in twee delen, en dek één deel af met een theedoek en zet even weg. Neem een glas en meng een (flinke) halve tl baking soda met 1,5 tl appelazijn. Het gaat nu enorm bruisen, roer even door en voeg meteen toe aan de helft van je beslag. Spatel of mix er goed doorheen voor een halve minuut.
  8. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak in ongeveer 25-30 minuten gaar. Test met een prikker in het midden van je cake of deze er schoon uitkomt. Laat de cakes 5-10 minuten afkoelen in de vorm en stort hierna op een rooster. Maak opnieuw het baking soda mengsel, voeg toe aan de andere helft van het beslag en bak de cakes gaar.
  9. WITTE CHOCOLADE ROOMKAAS FROSTING. Mix de roomboter in een kom in 3 minuten luchtig met een snuf zout. Voeg de poedersuiker toe en mix nog 5 minuten door tot het lekker romig is. Voeg dan de afgekoelde witte chocolade, de roomkaas en het vanille extract toe en spatel erdoor. Mix nog 2-3 minuten tot het een fluffy geheel is. Je frosting is klaar! Doe het in een flinke spuitzak en knip de punt eraf (of gebruik een gladde spuitmond).
  10. Als alle cakes volledig zijn afgekoeld kun je de red velvet cake in laagjes opbouwen. Snijd de bollingen van de bovenkant van de cakes af, verkruimel deze en leg even opzij. Leg de eerste laag cake op een bord of plateau en spuit de crème er als een spiraal op, werk van binnen naar buiten. Strijk glad met een spatel en leg een nieuwe laag cake erop. Spuit de frosting erop, strijk glad en herhaal dit recept met nog een laag cake. Leg dan de laatste plak cake erop en smeer de buitenkant van de taart strak en met een minimale hoeveelheid frosting af voor een naked cake als resultaat. Spuit toeven op de bovenkant, in de rondte. In het midden van deze toeven kun je de red velvet kruimels strooien.

* Heb je maar één bakvorm van 20 cm? Deel het beslag dan in vier delen, je gaat het dus vier keer opnieuw in de oven schuiven. Dat kan prima, zo lang je de baking soda maar pas toevoegt vlak voordat het beslag de oven ingaat. Anders verliest de baking soda z’n rijskracht.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Een echte Amerikaanse red velvet cake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

3 antwoorden op “Een echte Amerikaanse red velvet cake

  1. Heerlijk zeg!! Het derde recept wat ik in korte tijd van jouw site maak en weer een groot succes (na de cheesecake en lemon bars). Enorm bedankt!

    Ik heb het recept door de helft gedaan, dan heb je alsnog een hele mooie taart en geschikt voor wat minder personen!
    Deze frosting is echt de allerlekkerste die ik ooit heb gemaakt voor red velvet.

    Twee puntjes voor het recept (misschien kijk ik er compleet overheen hoor maar ik denk het niet 🙂 )
    Volgens mij staat er in het recept niet duidelijk wanneer de karnemelk toegevoegd moet worden en ook staat er niet dat de chocolade au bain marie moet worden verwarmt!

    Bedankt voor weer een heerlijk recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *