Ga naar de inhoud
Pompoen maaltijdsoep (pompoen wortelsoep)
Soep 26 april 2023

Pompoen maaltijdsoep (pompoen wortelsoep)

Pompoen maaltijdsoep (pompoen wortelsoep)

Vegetarische pompoen maaltijdsoep, heerlijk vind ik het. Dit recept voor maaltijdsoep met pompoen en wortel is makkelijk om te maken, hartstikke gezond en het vult goed. Waar wacht je nog op? 😉

Pompoen maaltijdsoep maken

Vandaag dus een ontzettend lekker recept waarmee jullie zelf in een handomdraai pompoen maaltijdsoep maken. Want zeg nou zelf, wie houdt er nu niet van soep? Het is snel gemaakt, lekker om te eten, je maakt er gemakkelijk een paar extra porties van en het is ook nog eens hartstikke gezond. Ik word er vrolijk van.

Deze maaltijdsoep met pompoen én wortel is zijdezacht van structuur en goed vullend dankzij de geroosterde kikkererwten. Ik topte de soep af met Griekse yoghurt (lekker fris!) en munt snippers, maar verse koriander zou er ook zeker goed bij smaken. Een vegetarische maaltijdsoep die perfect is voor een luie dag of wanneer je even geen zin hebt om uitgebreid te koken.

Benieuwd hoe je geroosterde kikkererwten maakt? Het is ongelofelijk makkelijk en dat laat ik je zien in deze video op Instagram. Het recept vind je via de link hierboven of in het recept voor deze pompoen maaltijdsoep.

Pompoensoep met wortel

Pompoensoep: pompoen met schil

Laten we beginnen met het belangrijkste ingrediënt: de pompoen. Ik ben persoonlijk een groot fan van de flespompoen, maar je kunt ook een andere soort gebruiken zoals de muskaat pompoen of de hokkaido pompoen. 

Voor pompoensoep gebruik ik het liefst de pompoen mét schil, maar dat doe ik alleen als ik een biologische pompoen heb kunnen bemachtigen waarbij de schil niet bespoten is. In principe is de schil van alle pompoenen eetbaar, hier hoef je verder geen onderscheid in te maken.

De schil van een pompoen is een stuk harder dan het vruchtvlees, maar kan goed verwerkt worden tot een soep. Doordat je het langzaam gaart en doorkookt maal je dit uiteindelijk helemaal fijn met de staafmixer of blender. Uiteraard is het belangrijk dat pompoen met schil gaar genoeg is (test met een vork of je er gemakkelijk doorheen kunt prikken) anders zal je soep niet zo lekker romig worden.

De hoeveelheid water/bouillon speelt hierbij ook een rol. Bij het gebruik van te weinig water is het lastiger om de soep mooi romig te malen. Voel je vrij om te spelen met de hoeveelheid vocht, het is maar net hoe dik je jouw soep wil hebben. Ik vind dit een fijne staafmixer om soepen mooi romig en glad te malen.

Pompoensoep gezond?

Maar waarom is deze pompoensoep eigenlijk zo gezond? Ik ben geen voedingswetenschapper of diëtist, maar met de ingrediënten van deze soep zit je sowieso goed. Een kleine opsomming:

  • Pompoenen zijn rijk aan vezels, vitamine A, C en E, maar ook aan mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer.
  • Wortels zijn ook een goede bron van vitamine A en daarnaast ook vezels.
  • Kikkererwten bevatten diverse vitamines en mineralen, maar zitten ook vol met vezels en eiwitten.

Best een krachtige optelsom, dacht ik zo. Dit trio vormt een sterke basis voor een gezonde comfort food maaltijd. Dankzij de kikkererwten is het ook echt een vúllende maaltijd waardoor je je langer verzadigd en voldaan zult voelen na het eten van deze pompoen wortelsoep.

Pompoensoep gezond

Vegetarische maaltijdsoep

Deze pompoen maaltijdsoep is volledig vegetarisch. Ga jij liever vegan? Dat kan ook zeker! Als je de Griekse yoghurt bij het serveren vervangt door een volle plantaardige kokosyoghurt, dan heb je een veganistische maaltijdsoep te pakken. Maar laten we vooral niet vergeten dat deze soep gewoon erg lekker is. Romig. Hartig. Verschillende structuren. Echt comfort food! Dus als je op zoek bent naar een makkelijk en gezond recept voor een vegetarische maaltijdsoep, dan is dit absoluut een aanrader.

Groene maaltijdsoep! Vegetarisch, rijk van smaak en vooral heel lekker: mijn doperwtensoep met munt, kokosmelk, gember en bosui. Echt een aanrader!

Pompoen wortelsoep

Dit is niet zomaar een pompoen maaltijdsoep, maar een pompoen wortelsoep! Op zich is pompoen al een vrij zoete groente van zichzelf, maar wortel is dat nog net iets meer. De combinatie van deze twee groenten geeft daarom een hele warme vibe aan de soep. Als je de pompoensoep zonder wortels wil maken, dan is mijn tip om de wortels te vervangen door pompoen + 1 el honing. Zo wijk je zo min mogelijk af van het recept (aka het lekkerste resultaat 😉 ).

Maar! Je kunt natuurlijk ook experimenteren met andere groenten. Zoete aardappel of pastinaak bijvoorbeeld. En in plaats van de kikkererwten zou je ook rode linzen met de soep mee kunnen koken (voeg dan nog wel wat extra water toe. Je zou dan ook eens mijn rode linzensoep met een Oosterse twist kunnen proberen.

POMPOENSOEP BEWAREN

En als je eenmaal een grote pan vol pompoensoep met wortel hebt gemaakt, kun je gemakkelijk enkele porties invriezen en later opwarmen voor een snelle en gezonde maaltijd. Dat is niet alleen ideaal als avondmaaltijd, maar ook voor een snelle en gezonde lunch. Lekker met wat stukjes brood, crackers of gewoon op zichzelf.

Je kunt verse pompoensoep tot vier dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer. Het is het meest praktische om losse porties of dubbele porties pompoensoep in te vriezen, dan heb je de meeste controle over de hoeveelheid die je wil ontdooien.. 

Pompoen maaltijdsoep (pompoen wortelsoep)

recept
Pompoen maaltijdsoep (pompoen wortelsoep)

Een makkelijk recept voor een voedzame pompoen maaltijdsoep met wortel en geroosterde kikkererwten! Een ideale vegetarische maaltijdsoep.

6

Ingrediënten

Soep

  • Olijfolie
  • 1 grote witte ui
  • 600 gram verse pompoen
  • 400 gram wortels, geschrapt
  • 70 gram geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 liter water
  • Bouillonblokjes naar smaak

Toppings

Bereiding

  1. Neem een flinke soeppan en verhit daarin een scheut olijfolie. Snijd ondertussen de ui in ringen of stukjes en fruit in de hete olie op laag vuur.
  2. Maak de verse pompoen schoon, verwijder de kontjes en de pitten (en eventueel ook de schil als je dat wil). Snijd in stukjes, net zoals de wortel, en voeg samen met de tomatenpuree toe aan de gefruite ui.
  3. Bak het geheel enkele minuten en roer tussentijds goed om. Voeg het water toe aan de pan en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat het geheel minimaal 20 minuten op laag vuur koken tot alle groenten zacht zijn, de pompoen met schil heeft wat langer nodig.
  4. Pureer het geheel fijn met de staafmixer. Verdeel de soep over zes soepborden of -kommen en serveer elk met een flinke eetlepel Griekse yoghurt, wat geroosterde kikkererwten en wat snippers munt.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Pompoen maaltijdsoep (pompoen wortelsoep)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *