Ga naar de inhoud
En dan is alles opeens weg
Zoete praatjes 07 februari 2020

En dan is alles opeens weg

En dan is alles opeens weg

Afgelopen woensdag voltrok zich het grootst mogelijke drama op Zoetrecepten. Trouwe lezers merkten al op dat de site eruit lag en ik werd gebombardeerd met vragen of ik iedereen specifieke recepten toe kon sturen. Maar dat kon ik niet, want Zoetrecepten was gehackt.

Het moment dat je naar je eigen blog surft om iets te checken en je het WordPress-installatiescherm krijgt te zien. Oh damn, mega stront aan de knikker dacht ik. Drie kwartier later (na inspectie van Thomas) had ik mijn antwoord: Zoetrecepten was gehackt, de database was verwijderd en er was een tabel geüpload waarin gevraagd werd om 0.10 bitcoin in ruil voor mijn database. Met mijn database wordt eigenlijk alle content van Zoetrecepten bedoeld, alle recepten die ik de afgelopen 6,5 jaar heb geplaatst, alle foto’s die ik heb gemaakt en alle inhoudelijke blogartikelen die ik heb geschreven. De foto’s heb ik altijd goed gearchiveerd en opgeslagen op externe schijven. De recepten heb ik echter altijd direct in mijn WordPress-cms (dat is het systeem waar ik aan de achterkant in werk om dingen te kunnen publiceren voor jullie) uitgewerkt. Dus als dat weg was, was het weg. Alle recepten die ik in mijn leven heb bedacht, getest en ontwikkeld. Ziel en zaligheid. Weg.

Maar we hebben toch wel een back- up? – was mijn eerste vraag, en daar kwam het tweede slechte nieuws. De recente back-ups bleken corrupt, er zat een foutmelding in. We hebben die eigenlijk nooit gecontroleerd. Water under the bridge. De laatst werkende back-up was uit half 2017, toen heeft Thomas mijn oude site overgezet naar een nieuw design. Dat was toen er een superhandig receptenfilter op de homepage werd toegevoegd, waarschijnlijk weten jullie inmiddels niet beter. Maar, die specifieke back-up moést het doen. Alleen konden we die nog niet online zetten, want de server moest eerst goed beveiligd worden en alle sporen van de hackers verwijderd zodat ze geen ingang meer kunnen hebben. OOIT!

Op dat moment resteerde nog dit pijnpunt: whattabout al die recepten die niet binnen de back-up vallen? Die ik sinds mijn fulltime Zoetreceptentijd heb geschreven, de jaren dat ik het meest actief ben geweest? Sinds 2017 zijn er minstens 300 recepten online gekomen. Dat zijn veelal de recepten waar ik het meest trots op ben ook. Later in de avond bedacht Thomas een truc waarmee we deze nog konden verzamelen uit de ‘cache’. Dit is het gedeelte in je webbrowser dat informatie opslaat zodat websites sneller laden en hier zouden we met de directe url’s naar recepten de platte tekst uit kunnen halen. Dit werkte. Tot diep in de nacht hebben Thomas en ik alles dat we te pakken konden krijgen naar een word-document gekopieerd. Je weet namelijk nooit hoe lang iets bewaard blijft in de cache. Het grootste deel heb ik dus weer, maar het is een absolute chaos en een gruwelijk grote klus om dit weer terug online te krijgen.

Misschien vraag je je af waarom we het ‘losgeld’ niet betaald hebben om de database terug te krijgen zoals het was. Allereerst weet je niet óf je het terugkrijgt of dat ze om meer geld zullen vragen. Als je het wel terugkrijgt, wat krijg je dan precies terug? Wat hebben ze ermee gedaan of wat zit erin verstopt? En tot slot, ik wil niet financieel bijdragen aan een dergelijke criminele organisatie die het geld weer opnieuw zal investeren om hun infrastructuren en technieken te verbeteren. Vandaar dat Thomas en ik hebben besloten ons neer te leggen bij de huidige situatie en te redden wat er te redden valt.

WAT NU?
Inmiddels staat, zoals je kunt zien, de back-up van 2017 online. HOERA! Deze werkte. Wat ben ik daar blij mee. Alle design aanpassingen en updates die ik daaraan heb gedaan om dat mooier en beter te maken, artikelen en recepten te optimaliseren en de reacties die jullie sindsdien hebben achtergelaten: weg. Daarnaast dateren de recente recepten van toen uit hartje zomer. Daarom is het momenteel verre van een site waar ik trots op ben. Maar er staan weer een hoop van jullie favoriete recepten online.

De rest, of het grootste deel daarvan, heb ik dus in een houtje-touwtje word-document en deels op externe schijven. Ik weet nog even niet wat ik daarmee ga doen. Het gaat zóveel tijd en energie kosten om dit weer online te zetten en beide heb ik simpelweg niet. Ik ga mijn tijd nemen om hier over na te denken en wellicht stukje bij beetje weer dingen online te zetten. Ik heb zoals jullie afgelopen half jaar al gemerkt zullen hebben besloten dat Zoetrecepten niet meer mijn fulltime job is en daardoor ook niet meer 4-5 keer per week recepten te posten. Het contract met mijn media agency heb ik een paar maanden geleden verbroken, omdat ik niet gelukkig werd van gesponsorde blogposts schrijven voor merken, maar wel van bakken en foodfotografie. En dan nu deze gebeurtenis. Mijn hoofd heeft overuren gedraaid afgelopen twee dagen en ik moet het allemaal even rustig laten bezinken.

TIP VAN MIJ
Alle lieve en hardwerkende bloggers die dit ook lezen wil ik een ding op het hart drukken: maak een fucking goede back-up en controleer deze, want dít is ronduit afschuwelijk en gun ik echt NIEMAND. Behalve die hackers dan 😉.

Mocht je toch ooit in een dergelijke situatie terecht komen en denken -hé hoe zat dat ook alweer met die ‘cache’-tip van Thomas? Kopieer dan onderstaande link en plak deze in je browser. Achter de dubbele punt plak je de exacte webpagina url waar je de platte tekst van wilt kopiëren. Als je geluk hebt lukt dit. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:

That’s it folks! Meer valt er niet te vertellen voor nu, ook al vind ik dit genoeg drama voor de rest van het jaar. Mocht je mij een hart onder de riem willen steken, laat dan onder deze post achter wat jouw absolute lievelingsrecepten van Zoetrecepten zijn. Word ik blij van.

Liefs,
Mariette

Ps. Bedankt voor de lieve berichtjes die ik van sommige lezers heb gekregen die al door hadden wat er aan de hand was.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

47 berichten over “En dan is alles opeens weg

  1. Jemig wat ruk voor je.
    Bounty met framboos 😍😍
    Apple crumble havermout
    Zoute karamel choco fudge taart (elke verjaardag!!!)
    Succes!

    1. Och och, wat een ramp! Heel veel sterkte voor je! Mijn favoriet was de Vegan carrot cake, helaas niet elders opgeslagen 😢
      Houd moed!

  2. Pffff wat een drama en wat goed dat er toch nog iets terug is maar wat een hel om dit weer allemaal te herstellen. Ik leef met jullie mee! En mijn favo recepten zijn alle cheesecake recepten! Vooral de Lemon Curd cheesecake!!

  3. Wat verschrikkelijk……. Maar wat een slimme vent heb je. Topper.
    Mijn favoriete recept? Oei, dat zijn er eigenlijk heel veel. Maar de echte topper is de lemon curd cheesecake.
    Vell succes verder.

    1. Heb je nog een recente backup bewaard? Misschien is het alsnog mogelijk om deze terug te zetten of de inhoud eruit te halen.
      Ik ben IT-er en wil het best eens proberen. Als dank voor je recepten natuurlijk 😁

  4. Wat rot zeg dat sommige mensen zo aan hun geld willen komen. Gelukkig kon je nog een deel van de recepten terugkrijgen. Ik ben in ieder geval groot fan van je blog en recepten.

  5. Lieve Mariëtte,

    Wat ontzettend balen dat zoiets gebeurd. Nog geen 2 weken geleden hadden we het erover hoe geweldig ik jouw werk vond. Probeer alle energie weer op te pakken en blijf doorgaan. Ik hoop dat Michelle de Lemon curd cheescake voor mij gaat bakken 😉
    Liefs Monique

  6. Wat een ge…. zeg met die hackers, zag er wat over op tv. Belachelijk die praktijken. Sterkte en succes metherstel van alles.
    Wat leukers; Ik heb meerdere recepten waar ik blij van wordt maar mijn meest recent gemaakte is de hazelnootschuimtaart. Inmiddels allang op maar elke keer als ik hazelnootschuimtaart zeg of hazelnootschuimtaart typ …. mmmmmm …. heerlijk!

  7. Wat n ongelofelijke rotstreek!!! Goed dat je niet betaald heb! Stelletje minkukels!
    Ik had gelukkig voor de kerst wat dingen geprint, maar ik snap dat je hier ziek van bent!!
    Heel veel sterkte en succes! Ik hoop echt dat je hiermee verder gast! Topsite!!!

  8. Jeeeeemig wat onwijs k*t Mariette!!! Ik werk op een afdeling waar we fraude onderzoeken, ze gaan heel geavanceerd te werk helaas. Wellicht kun je overwegen aangifte te doen, ookal weet je nooit of de politie er iets mee gaat / kan doen, je gunt dit inderdaad niemand!
    Als we op deze manier je een hart onder de riem kunnen steken werk ik daar natuurlijk graag aan mee. Hierbij mn absolute lievelingsrecepten:
    Witte chocolade frambozen taart
    Chocolade fudge taart met zoute caramelsaus

    Heel veel sterkte! Liefs Laurine

  9. Oh wat erg zeg! Wat een kl***hommels zijn er toch op deze planeet?! Als het jou een klein riempje onder je hart kan steken…alle baksels met citroen van jou, word ik helemaal gek van. Veel liefs vanuit België. Xxx
    Ann – ‘fitnessfoodchick’

  10. Oh wat vreselijk zeg! Hazelnootschuim en sloffen maakte ik geregeld van je blog. Heb ze ook weer gevonden…. sterkte met alles. Neem je tijd. En volg je hart. Xx

  11. Oooh nee wat balen! Mijn favoriet is de granola met pecannoten. Inmiddels heb ik die al zo vaak gemaakt dat ik hem uit mijn hoofd kan maken 🙂

  12. Wat verschrikkelijk!
    En nu was ik net grote fan van je gezonde ontbijtkoek geworden.. Met jouw tip heb ik gelukkig ’t recept nog kunnen vinden!
    Sterkte!

  13. Neem je tijd, want dit gaat je niet in de koude kleren zitten 😳 zoetrecepten is absoluut mn favoriete website en ik heb er al veel van gemaakt, en dus ook meerdere favorieten. Het beste en probeer te blijven genieten van het bakken!

    1. Wow, dat is balen!
      Ik heb een aantal favo recepten opgeslagen, misschien hebben anderen dat ook. Heb je daar iets aan? Of wordt het alleen nog maar onoverzichtelijker dan?

  14. Wat verschrikkelijk!
    En nu was ik net grote fan van je gezonde ontbijtkoek geworden.. Met jouw tip heb ik gelukkig ’t recept nog kunnen vinden!
    Sterkte!

  15. Jeetje, zo enorm zuur! Ik ben zo’n fan van jouw recepten! Kan je niet een oproepje plaatsen of iemand toevallig recepten heeft opgeslagen of opgeschreven? Ik deed dat vroeger nog wel eens namelijk. Maar aangezien jouw site zo verdomde lekker werkte deed ik dat niet meer 🙈 Mijn favoriete recept kan ik dus eigenlijk ook niet noemen, want dat zijn er teveel!

  16. Och nee, wat verschrikkelijk moet dit voor je zijn zeg!! Al die uren, moeite en liefde die in je recepten is gaan zitten…. Ik gun je zó dat alles uiteindelijk weer naar tevredenheid op je site terecht komt!! Heel veel sterkte met het extra werk wat je hierdoor hebt! Liefs ♡♡

  17. Lieve Mariëtte, wat ontzettend KUT gewoon!! (Ja nu mag je het beestje best bij de naam noemen hoor!!) Als je harde werken gewoon weg…
    Feit blijft gewoon dat jij mijn favoriete zoetblogger was en bent!! 90% van mijn baksels komen voort uit jouw hersenspinsels en uiteraard de cheesecakes staan hier op eenzame hoogte!! Jouw hersenspinsels zorgen er ook voor dat jouw site weer helemaal wordt zoals jij dat wil!! You can do this👊🍀😘

  18. O, wat erg! Ik had gister al zo’n vermoeden dat er iets mis was! Je hebt groot gelijk om niet te betalen. Dan willen ze steeds meer en ik zou het ze ook niet gunnen. Wat zijn er toch een eikels op de wereld! Ik had een paar jaar geleden de gewoonte om recepten die ik nog graag eens wilde maken, uit te printen. Dus gelukkig heb ik mijn oude favorieten nog. Maar ik had ook nog een aantal recepten willen maken die ik nog niet had uitgeprint. Maar doe rustig aan met het herstellen van de website. Je kan misschien een heleboel recepten kwijt zijn, maar je fans zal je niet kwijtraken. En als je nog iets kunt met de recepten die ik heb uitgeprint, dan hoor ik het graag.

  19. Wat ontzettend balen is dit voor jou. Hopelijk kun je dit snel achter je laten zonder dat het teveel stress geeft. Heel veel sterkte en succes!
    Eén van mijn favo recepten van jouw is de ultieme red velvet cake. Zoveel malen beter dan die red velvet bakmixen!
    En vegan sinaapappeltaartjes, ook heel lekker…

  20. Ooooo wat erg! Dat vind ik heel naar voor je. Ik wens je veel sterkte en voor nu vooral rust! Dit zijn in ons gezin (manlief, ik, zoon 11 en dochter 8) de absolute favorieten.

    De speculaas boterkoek. Staat nog niet zo lang online maar ik denk al 3 of 4x gebakken. En een grote hit bij familie, vrienden en juffen van de kinderen.

    Notengranola (gelukkig heb ik dat recept nog in je boek staan). Al heel wat kilo’s gebakken en als het er is wordt het gegeten voor het ontbijt. Ook al bak ik het dubbele recept, het is in een week op.

    En oa door deze topper ben ik je gaan volgen, de appelplaatkoek met havermout. De winnaar en favoriet van mijn zoon al vanaf kleins af aan, hoe vaak hij niet zegt mam, wanneer bak je weer eens appelkoek. Ik denk dat ik die zeker al een jaar of 6 bak. Altijd een succes bij iedereen die ik hem voorzet.

    1. Ik heb die tip van de cache gebruikt op de speculaas boterkoek recept op te zoeken en dat is gelukt! Kan ik die nog weer een keer bakken

  21. Oh neeee. Wat vreselijk zeg!! Super zonde van al het harde werken. Mijn favo recept: Ik kan me niet bedenken hoe vaak ik de appelplaatkoek gemaakt heb. Te lekker!!! Sterkte na dit slechte nieuws!

  22. Oooh Mariette, wat vreselijk!! Ik weet hoeveel liefde en tijd je in het blog hebt gestopt. Die tip van jou aan ons bloggers schrikt me ineens ook wakker. Zijn mijn backups wel voldoende en inderdaad, die foto’s die zijn er maar heb ik ook de teksten. Moet ik voortaan bij ieder blog met foto’s ook een document met backup van de tekst bewaren voor de zekerheid. Ik vind het vreselijk voor je. Als ik iets voor je kan doen; let me know. Misschien iets met het opbouwen van links? XX Carola

  23. Beste Mariette,
    Ik heb met behulp van google cache al je recepten tussen 2017-2020 weten te downloaden en ze voor je in een (hopelijk) goed bruikbaar formaat gezet waarin je ze makkelijk opnieuw zou moeten kunnen uploaden (Mocht je hier behoefte aan hebben).

    Ik hoop dat dit helpt!

      1. Graag gedaan.
        Ik zie wel dat er soms extra enters nu bij zijn gekomen, dat is vermoedelijk omdat je de ‘visual text editor’ gebruikt in wordpress ipv de ’text’ editor (Waarin je zelf al de html kan invoeren).

        En ook heb ik gemerkt dat door het parse alle encoded letters zijn weggevallen (Zoals ë) dus het woordje ‘Ingrediënten’ staat nu als ‘Ingredinten’ geschreven. Sorry hiervoor, dit had ik kunnen corrigeren.

        Maar voor de rest erg fijn om te zien dat alle recepten aan het terug komen zijn!

  24. Wat een drama en wat lijkt me dat afschuwelijk om te zien gebeuren. Je levenswerk. Ik gebruik je site veel, ben zo blij met je recepten. Vandaag de frambozen ‘wolkentaart’ nog gebakken. Gelukkig lukte het zonder recept.
    Veel sterkte!

  25. Jeetje, wat ontzettend balen!! Wel goed dat jullie er zo voortvarend mee aan de slag zijn gegaan. Kan me voorstellen dat je nu even niet weet hoe nu verder! Maar gelukkig hebben we je boek nog waar ook veel toppers in staan. Mijn favorieten van de site zijn denk ik de espresso-banaanmuffins (echt een topper, al heel vaak gemaakt), de overnight oats met sinaasappel en de ontbijttaartjes. Veel sterkte / succes de komende tijd!

  26. Ooo, wat een vreselijke ellende voor jou. Ik volg je nog niet zo lang en heb niet echt recepten opgeslagen. Maar kunnen mensen die dat wel hebben gedaan deze niet naar je terugsturen? Dan heb je ook weer veel terug. In ieder geval heel veel sterkte met het opruimen/oplossen van deze ellende.

  27. Jeetje dat is echt k* ik had je pagina open staan om monchou taart te maken zie ik de beschrijving niet meer staan help! Nu weet ik wat de oorzaak is en ik vind het echt heel naar.
    Wat is de lol ervan voor zo’n Hacker daar snap ik helemaal niets van.
    Groetjes Gré

  28. Aawh wat rot zeg!
    Ik heb vorige week de cheesecake gemaakt (volgende keer wil ik hem met lemon curd en Italiaanse meringue maken). De cheesecake was zo heerlijk! Ik vond hem de volgende dag nog een stuk lekkerder dan op de dag dat ik hem gemaakt had! Dit recept staat er wel (weer) op zie ik. Heel veel succes en ik blijf gewoon je site bezoeken natuurlijk! Veel liefs

  29. Jee, wat vreselijk naar. Ik maak zoveel recepten van jou en kijk bijna dagelijks wel op jouw site. Hoop dat je toch weer de inspiratie krijgt om verder te gaan. Je bent echt mijn meest favoriete foodblogster. Veel sterkte.

  30. Ik leef met je mee Mariette!! Heb al veel lekkere recepten van je blog gemaakt. Met kerst nog het ijs met lemoncurd, roomkaas en bastogne. Een hele dikke knuffel

  31. Wat ontzettend naar zeg, ik kan me niet eens voorstellen hoe het voelt. Ik heb de afgelopen jaren altijd met succes een top recept op je site kunnen vinden voor een verjaardagskaart voor mn dochter. Deze week is het weer zover en wordt ze alweer 6 jaar dus ging ik traditiegetrouw weer even kijken voor inspiratie op je blog. Vooral de taart met gekleurde laagjes en confetti en de soesjes toren kan ik me nog goed herinneren en waren een groot succes bij de kinderen! Heel veel sterkte ermee!!

  32. Wat vervelend voor je! Heel veel sterkte hier mee.
    Ik zou nog wel graag het recept van de vegan chocolade taart willen zien, het recept waar ook avocado in zit!

    Liefs

  33. Als ik een recept van je google, kan ik gewoon op de links klikken en krijg ik het recept. Als ik op de website bij recepten iets selecteer, zegt ie sorry niets gevonden.
    Hopelijk heb je snel alles weer terug!

    Kan geen keuze maken uit je recepten, vind je site geweldig en je inspireert me enorm!

    Groetjes, Michelle

  34. Wat triest is dit. Gelukkig heb ik je boek. En je hebt veel terug kunnen zetten, maat wat een werk. Mijn favorieten: lemon bars, monchoutaart en appel plaattaart.

  35. Hee!
    Wat moet dit ongelofelijk kut zijn! I je levenswerk (zo moet het denk ik voelen) zien te verdwijnen door een stelletje debielen..
    Ik gebruik je website heel veel en heb gisteren nog de ultieme snoepwinkeltaart gemaakt voor de verjaardag van onze dochter 🎂
    Ook de cheesecake recepten en jou uitleg en recept voor de caramelsaus en caramel botercreme is echt super!

    Zet hem op! 💪🏻

  36. Beste Mariette en lezers,

    Ik ben een ontzettende kookgek maar kende des ondanks je website nog niet.
    Slim om de Google cache te gebruiken!

    Een site die mij ook nog te binnenschoot welke mogelijk (in beperkte mate) nuttig kan zijn is ’the Internet Archieve’ met de ‘Wayback Machine’: https://web.archive.org/web/20181230103629/https://www.zoetrecepten.nl/
    Ik heb hier een snapshot gepakt van september 2019 maar ze hebben ook snapshots van eerder (helaas zijn het vaak selectieve pagina’s en niet je hele website).

    Hopelijk heb jij of iemand anders als die dat ooit overkomt hier iets aan.
    Heel veel succes met koken en deze website! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *