Zo maak je zelf vanille extract

Zoetrecepten

Zelf vanille extract maken is gruwelijk makkelijk en goedkoper dan het elke keer in de winkel te kopen. Vandaag leg ik je uit hoe je dat doet!

Vorige week kreeg ik weer een aantal inspirerende reacties van lezers op mijn artikel waarin ik verschillende vormen van vanille verder toelicht. Zoals het verschil tussen vanillepoeder, vanille aroma en vanille extract. Daarin geef ik aan dat vanille aroma eigenlijk een synthetische stof is die naar vanille smaakt, maar verder niks met vanille te maken heeft. Vanille extract wordt gemaakt door vanille bonen voor langere tijd te weken in de juiste hoeveelheid wodka.

Als je een vloeibare vorm van vanille wilt gebruiken, raad ik altijd aan om vanille extract te gebruiken. Het is de meest pure (vloeibare) vorm van vanille en je kunt het ook nog eens easy zelf maken! De eerste aankopen hiervoor zijn duur, maar als je bedenkt wat je in de winkel al betaalt voor een klein flesje van 50 ml dan is dit het helemaal waard. Als je eenmaal een fles zelfgemaakt vanille extract in de kast hebt staan, dan kun je dit gemakkelijk aanvullen met een scheutje wodka en een vanille boon zo af en toe, zodat je nooit zonder komt te zitten.

TIP: gebruik goede vanille bonen (dik, groot en soepel, niet van die kleine droge..) voor het lekkerste en meest smaakvolle resultaat.

Zoetrecepten

Zo maak je zelf vanille extract

Door | 2 minuten | 100 personen

Dit heb je nodig

  • 0,5 liter wodka
  • 6 vanille bonen (vanille stokjes)

En zo doe je het

  1. Doe de wodka in de fles waarin je het extract wilt bewaren.
  2. Snijd de vanille bonen open in de lengte en doe ze bij de wodka in de fles.
  3. Bewaar minstens 6 weken op een donkere plek en schud elke week even om.
  4. Na 6 weken kun je het extract gaan gebruiken. Maar: hoe langer het staat, des te sterker de smaak!
  5. Vol steeds aan met wat wodka en een vanille boon zodat je extract nooit opraakt.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Zo maak je zelf vanille extract" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook