Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: de beste chocolade cupcakes

Zoetrecepten

Ik heb lang moeten zoeken, maar ik heb het perfecte chocolade cupcake recept voor jullie gevonden! Sally heeft me daar een handje bij geholpen.

Deze cupcakes zijn mooi plat van boven, zodat je er een goede toef op kunt spuiten, en ze zijn heerlijk moist.Ze deden mij qua smaak denken aan de chocolade muffins (ja echt) van de Appie. Dikke like!

Voor mijn verjaardag besloot ik deze cupcakes te versieren met een mooie (chocolade botercrème) drol. Deze vorm maak je met mijn favoriete piping spuitmondje: de meest simpele, gladde spuitmond die er is. Het resultaat waren onderstaande mooie cupcakes, die je afmaakt met een dieprode kers bovenop de de drol. Een chocolade bolletje (Malteser / M&M) is ook een prima optie! Of koop eetbare oogjes en een mondje en maak het drolletje van de what’s app emoticons na. Geniale traktatie.

Chocolade cupcakesChocolade cupcakesChocolade cupcakes

Zoetrecepten

Basisrecept: de beste chocolade cupcakes

Door | 30 | 18 personen

Dit heb je nodig

    • 1x chocolade botercrème (klik voor recept!)
    • 50 gram cacaopoeder
    • 100 gram bloem
    • 1/2 theelepel baking soda
    • 3/4 theelepel bakpoeder
    • Snuf zout
    • 2 eieren (L) kamertemperatuur
    • 100 gram fijne kristalsuiker
    • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 80 milliliter zonnebloem olie
    • Flinke theelepel vanille extract
    • 120 milliliter karnemelk

    En zo doe je het

    1. Maak de chocolade botercrème, bekijk het recept hier.
    2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet alvast een muffin bakvorm klaar en plaats hier de vormpjes in. Met dit recept kun je ongeveer 18 cupcakes maken, dus misschien past het niet in één keer in de oven.
    3. Neem een kom en zeef hier het cacaopoeder, de bloem, bakingsoda, bakpoeder en zout in. Roer tot het goed gemengd is. Neem vervolgens een nieuwe kom en mix hier de eieren en suiker één minuut is samen, voeg dan de olie en het vanille aroma toe en mix tot het een glad geheel is.
    4. Giet de helft van het eimengsel in het droge mengsel en voeg hier de helft van de karnemelk aan toe. Meng dit nu rustig met een garde, roer 5 – 10 keer. Voeg dan de andere helft van het ei-mengel er aan toe, samen met de karnemelk en meng dit door elkaar tot de droge ingrediënten volledig zijn opgenomen. Niet te lang roeren! Het beslag zal vrij dun zijn.
    5. Vul de cupcakevormpjes tot de helft met het beslag. Als je ze voller vult zullen ze ‘overstromen’ (ik spreek uit ervaring). Bak de cupcakes af in maximaal 20 minuutjes, check met een cakeprikker of deze er schoon uitkomt. Laat de cupcakes volledig afkoelen voor je ze met de botercrème decoreert.
    6. De botercrème is voldoende om 18 cupcakes een mooie en flinke drol te geven, maar voor de smaak is een klein drolletje ook al meer dan genoeg. Laat de cupcakes met de botercrème goed op kamertemperatuur komen voor je ze serveert, dan is de crème op haar lekkerst.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: de beste chocolade cupcakes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    32 antwoorden op “Basisrecept: de beste chocolade cupcakes

    1. Moet er ook perse baking soda in want dat hebben we niet 🙁 of rijst het anders niet goed (PS. de cupcakes zien er superlekker uit <3)

        1. Kan het dan ook met olijfolie? Ik sta nu namelijk net op het punt ze te maken maar we hebben geen zonnebloemolie meer. Wel sla- en olijfolie

    2. ik heb hem gemaakt zonder de choco botercreme maar met de luchtige vanille botercreme. Ze waren echt SUPER lekker. Zo lekker dat ik een zelfde cupcakje wil maar dan zonder de cacao. Kan ik dit dan gewoon weglaten? of moet ik dan iets meer bloem gebruiken? in een vanille cupcake mag toch ook wel licht bruine basterd suiker of doet dit de vanille smaak niet goed?

      ben erg benieuwd naar het antwoord.

    3. Hoi,

      Dit recept vandaag geprobeerd omdat ik al een tijdje op zoek was naar een lekker recept voor chocoladecupcakes. Ik heb er een topping van slagroom met mascarpone opgedaan en ze waren overheerlijk. Toprecept!

    4. Hoi Mariette,

      Voor de derde keer een recept van je blog gemaakt! altijd een succes!
      Deze heb ik van weekend gemaakt! ze waren luchtig en heerlijk! Bedankt voor het delen van het recept

      1. Dit vond ik toen ik even googelde, hopelijk kun je het nu zelf berekenen: Eieren worden onder meer in categorieën verdeeld op basis van hun gewichtsklasse: small (S), medium (M), large (L) en extra large (XL). Small staat voor een gewicht tussen 43 en 53 g. Medium betekent dat het ei van 53 tot 63 g weegt. Voor large gelden de grenswaarden 63 en 73 g.

        1. Hi Madhavi! Gewoon het reguliere cacaopoeder uit de supermarkt, wat eigenlijk altijd Dutch processed is. Zoals van Blooker 🙂 En voor het bakken is patentbloem het meest ideaal, maar ik gebruik ook gewoon wel tarwebloem..

    5. Heerlijk!! Mijn hele huis ruikt naar chocolade!!!
      We hebben er oogjes en een mondje opgeplakt, nu hebben we een fantastische traktatie 🎉

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.