Ga naar de inhoud
Rabarber: koken en bakken
Keukenhulpje 12 juni 2023

Rabarber: koken en bakken

Rabarber: koken en bakken

Rabarber koken, invriezen of lekkere recepten met rabarber maken? Ik vertel je in deze blogpost (hopelijk) alles wat je over deze fijne seizoensgroente wil weten!

Wat is rabarber en hoe smaakt het?

Rabarber is een stengelvormige groente die vaak wordt gebruikt in zoete gerechten, zoals cake of crumble. Rabarberstelen zijn groen en/of rood van kleur en bevatten grote bladeren die je niet kunt eten. Het heeft een uitgesproken, fris-zure smaak en een knapperige textuur.

Je hebt verschillende rabarberrassen waarbij de kleur en smaak onderling verschillen, maar je kunt aanhouden: hoe groener de steel, des te zuriger de smaak en hoe roder de steel, des te zoeter de smaak. Oude rabarberstelen bevatten meer oxaalzuur, waardoor de smaak ook zuurder wordt en je meer suiker in je rabarberrecepten moet gebruiken om dit te compenseren.

Rabarber schoonmaken

 

rabarber schoonmaken

Bij het schoonmaken begin je met het verwijderen van de bladeren. Rababerbladeren zijn hartstikke giftig, dus gooi ze lekker in je gft-bak. 

Na het verwijderen van de bladeren spoel je de rabarberstelen af onder de koude kraan. Ik gebruik zelf graag een zachte borstel om de stelen goed schoon te maken. Hierna snijd je de onderste 2 cm van de stelen af en je rabarber is klaar voor gebruik!

Het is echt niet nodig om rabarber te schillen. Persoonlijk vind ik dat zelfs zonde, omdat bij veel soorten groenten en fruit de meeste vitamines direct onder de schil zitten en je daarnaast ook de mooie rode kleur zou weg schillen.

Hoe smaakt rabarber?

Rabarber koken

In principe kun je rabarberstelen rauw eten, maar deze zijn erg zuur. Daarom kun je het beste de rabarber koken met suiker of rauw verwerken in een lekker zoete cake of taart die gebakken wordt in de oven, waardoor de rabarber ook gaart.

Als je kiest voor de kookmethode, houd dan grofweg het volgende aan. Snijd de rabarber in kleine blokjes en doe samen met een klein beetje water in een pan. Je hebt maar heel weinig water nodig, omdat rabarber zelf ook veel vocht bevat.

Hou een kooktijd van 10 minuten aan, roer regelmatig en voeg aan het einde van de kooktijd de gewenste hoeveelheid suiker toe (dit is afhankelijk van hoe zuur jouw rabarber is).

Om een idee te krijgen kun je mijn recept voor rabarber compote met aardbeien bekijken. De gekookte rabarber, of een eventuele rabarber compote of rabarbermoes, kun je tot vier dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten koelkastdoos of pot.

Rabarber invriezen

Rabarber invriezen

Rabarber is een seizoensgroente en daarom niet lang verkrijgbaar in de reguliere supermarkt. Het is daarom een dikke aanrader om het in te vriezen! Kun jij lekker het hele jaar nog genieten van deze fijne groente.

Je kunt rabarber zowel rauw als gekookt invriezen, maar als je het rauw invriest bestaat de kans dat de kleur niet mooi blijft. Om de kleur te behouden kun je de rabarber kort blancheren (i.p.v. koken). Zorg ervoor dat je in beide gevallen het hele schoonmaakproces (zoals bovenstaand beschreven) hebt opgevolgd, de rabarber in stukjes hebt gesneden en eventueel geblancheerd/gekookt. Verpakt luchtdicht in diepvriesbakken of in vershoudzakjes en noteer de datum van invriezen hierop. Ingevroren is rabarber 10 maanden houdbaar.

Recepten met rabarber

Rabarber smaakt ontzettend lekker met aardbeien, vanille, gember, sinaasappel of appel. Deze smaakmakers geven een natuurlijke zoete smaak aan het zurige van de rabarber rabarber.

Ik zou zelf niet zo snel een recept met rabarber zonder suiker maken, maar wil je dit wel? Combineer het dan met één van de bovengenoemde fruitsoorten en smaakmakers, die een natuurlijk zoete smaak toevoegen.

Op Zoetrecepten vind je al een aantal onwijs lekkere rabarber recepten waar je direct mee aan de slag kan:

Rabarber recepten

Is rabarber gezond?

Ik ben geen voedingsdeskundige, dus ik kan niet verantwoord antwoord geven op deze vraag. Wel heb ik een aantal leuke weetjes voor je binnen dit onderwerp:

  • Rabarber bevat veel vitamine C, K, kalium en calcium.
  • Rabarber bevat veel vezels.
  • Van een rabarberkwekerij begreep ik dat rabarber stelen niet giftig zijn na de langste dag van het jaar. Je kunt dus met een gerust hart rabarber eten na 21 juni.
  • Rabarber bevat veel oxaalzuur en dit vermindert de opname van calcium in het lichaam. Eet het daarom met mate of als je tot een risicogroep behoort, vraag het dan eerst na bij een expert.
  • Volgens de Chinese natuurgeneeskunde bevat rabarber ontstekingsremmende eigenschappen.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *