Ga naar de inhoud
Frangipane (volgens Frans recept)
Basisrecepten 22 december 2023

Frangipane (volgens Frans recept)

Frangipane (volgens Frans recept)

Frangipane met banketbakkersroom is een heerlijke amandelcrème en niet te verwarren met amandelspijs of crème d’amandes. Ik deel het makkelijke recept om zelf frangipane te maken en leg ook direct uit wat het verschil is tussen al deze verschillende amandelcrèmes.

Frangipane met banketbakkersroom

Volgens Frans recept maak je frangipane met banketbakkersroom. Dat resulteert in een heerlijk romige en volle amandelcrème die een perfecte vulling vormt voor een klassieke Franse zanddeegtaart met peer of een Franse appeltaart. Yum! Als je nog niet echt een beeld kunt vormen bij frangipane, stel je dan dit eens voor. Je bent vast wel bekend met amandelspijs en banketbakkersroom. Frangipane is een soort goddelijke combinatie van deze twee vullingen. Het spijzige van de amandelspijs en het romige van de banketbakkersoom. Je kunt het al bijna proeven, toch? Het maakt een simpele zanddeegtaart echt nog zoveel lekkerder. 

Frangipane met banketbakkersroom

Het verschil: frangipane, amandelcrème, amandelspijs

Frangipane, crème d’amandes en amandelspijs, drie verschillende recepten om drie hele lekkere amandelcrèmes te maken. Ik snap dat je de bomen door het bos niet meer ziet, zeker omdat er veel niet kloppende recepten voor frangipane online te vinden zijn; het wordt namelijk vaak met een crème d’amande door elkaar gehaald. Ze lijken ook erg op elkaar, dus de Fransen hebben het ons niet makkelijk gemaakt. Om die reden ga ik je uitleggen wat elke van deze drie amandelcrèmes precies zijn en hoe je ze maakt. 

Wat is amandelspijs?

Amandelspijs is de meest simpele van de drie en bestaat uit enkel amandelmeel, suiker en ei. Eventueel kun je er nog citroenrasp aan toevoegen voor extra smaak.

Was is crème d’amandes?

Voeg je aan die amandelspijsbasis nog roomboter toe, dan heb je een Franse crème d’amandes. Ik noem het zelf ook wel een luxe amandelspijs. Heerlijk in sloffentaarten! Ik verkies een crème d’amandes in taartbodems eigenlijk altijd boven een simpel amandelspijs.

Wat is frangipane?

Voor frangipane neem je die crème d’amandes weer als basis en daar voeg je vervolgens een zekere hoeveelheid banketbakkersroom aan toe. En dát is dus de echte frangipane volgens Frans recept. Je kunt het dus trapsgewijs opbouwen als je amandelspijs als basis ziet en daar steeds een extra toevoeging aan doet. Onder de streep is frangipane de meest ‘rijke’ amandelcrème van de drie en daardoor ook het meest bewerkelijk om te bereiden. Je moet er immers eerst banketbakkersroom voor maken. In Nederland gebruiken (waarschijnlijk om die reden) de meeste bakkers en foodbloggers de versimpelde versie, zonder de banketbakkersroom. Zelfs in Frankrijk wordt er gewisseld tussen de versies.

Frangipane maken

Frangipane maken

Frangipane maken is hartstikke makkelijk, alleen moet je er van tevoren rekening mee houden dat je de banketbakkersroom moet voorbereiden. Deze room kan pas aan de amandelcrème worden toegevoegd als de banketbakkersroom volledig is afgekoeld. Om die reden maak je de room liefst een dagdeel eerder of gewoon de avond voordat je met onderstaand recept aan de slag wil. Op die manier kom je niet in tijdnood als je aan de slag gaat met de uiteindelijke taart waar je de frangipane in verwerkt. 

Deze lekkerde amandelvulling wordt veelal gebruikt om mee te bakken in taartbodems, je kunt het niet ongebakken eten. Het werkt handig om de frangipane door middel van een spuitzak in een taartbodem te spuiten. Dat werkt het meest netjes en daarna hoef je het enkel met een glaceermes glad te strijken.

Frangipane (volgens Frans recept)

recept
Frangipane (volgens Frans recept)

Frangipane met banketbakkersroom is een heerlijke amandelcrème en niet te verwarren met amandelspijs of crème d'amandes.

5 - 25 minuten
12

Ingrediënten

Basis frangipane:

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 100 gram poedersuiker (of fijne kristalsuiker)
 • 100 gram amandelmeel
 • 2 eieren, M
 • 150 gram banketbakkersroom

Optioneel (1 smaakmaker kiezen):

 • 1 el rum
 • rasp van een sinaasappel
 • 0,5 tl amandel-extract

Bereiding

Voorbereiding frangipane

 1. Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
 2. Bereid de banketbakkersroom voor volgens het recept. Je hebt maar 150 gram nodig voor dit recept, maar je kunt de overige banketbakkersroom tot 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren of luchtdicht verpakt tot 3 maanden invriezen.

Frangipane maken

 1. Neem een kom en mix hierin de boter en de poedersuiker tot een romig geheel.
 2. Hier voeg je ook het amandelmeel toe en mix nogmaals tot het volledig gemengd is. Voeg één voor één de eieren toe terwijl je blijft mixen.
 3. Je hebt nu een crème d’amandes gemaakt. Om hier frangipane van te maken spatel je nu de banketbakkersroom door je crème. Mix ook een optionele smaakmaker door de frangipane crème.
 4. De frangipane is klaar! Let wel op: frangipane is niet bedoeld om rauw te consumeren, maar moet altijd meegebakken worden in (bijvoorbeeld) een cake, taart of tartelette.
 5. Als je de frangipane niet direct gebruikt kun je dit het beste afdekken met vershoudfolie (zorg ervoor dat de folie de crème raakt, om een velletje te voorkomen) óf bewaar de frangipane in een spuitzak.

Frangipane bewaren

Je kunt de frangipane maximaal twee dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren. Je kunt het ook luchtdicht verpakt invriezen, op die manier is de frangipane 3 maanden houdbaar.

Tips frangipane

Deze hoeveelheid frangipane is voldoende om 2 zanddeegbodems van 24 cm doorsnee mee te vullen. Als je maar één bodem hoeft te vullen kun je de tweede portie goed invriezen (zie de tip hierboven).

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Frangipane (volgens Frans recept)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *