Ga naar de inhoud
Botercrème geschift, wat te doen?
Basisrecepten 01 maart 2017

Botercrème geschift, wat te doen?

Botercrème geschift, wat te doen?

Dit is me zelf al veel te vaak gebeurd. Je hebt je botercrème ingevroren of even in de koelkast gezet en vervolgens schiet je crème in de schift. Ondanks dat de smaak nog prima is, zie je een korrelige structuur ontstaan. Alsof je allemaal witte stipjes of witte stukjes in je crème ziet. Het is geen gladde crème meer; je proeft het én je ziet het. Shit. 

Gelukkig is er een manier om je crème (in de meeste gevallen) gemakkelijk weer uit de schift te krijgen! Ik leg je uit hoe je dat doet en waarom je botercrème überhaupt is gaan schiften.

Waarom schift mijn botercrème?

Een botercrème kan om verschillende redenen gaan schiften. Het kan bijvoorbeeld dat de verschillende ingrediënten tijdens het maken van je crème niet dezelfde temperatuur hebben. In mijn basisrecept voor luchtige botercrème voeg je in de laatste stap de boter toe, maar als de boter te koud is schiet je crème gegarandeerd in de schift. In het onderstaande kopje ‘Botercrème geschift: zo los je het op’ leg ik je uit hoe je dit oplost.

Geschifte botercrème: temperatuurverschil

Het kan ook dat je botercrème gaat schiften wanneer je haar uit de koelkast of vriezer haalt. Ook dit heeft te maken met een temperatuurverschil. Laat de botercrème die ingevroren is geweest altijd eerst op temperatuur komen in de koelkast. Als je haar meteen buiten de vriezer zet, op kamertemperatuur, krijgen de ingrediënten een klap en gaan ze zich van elkaar splitsen (schiften dus). Spatel de botercrème, nadat ze op temperatuur is gekomen in de koelkast, vervolgens eerst goed door. Is de crème toch geschift? Lees dan onderstaande tips.

Basisrecept: luchtige botercreme

Botercrème geschift: zo los je het op

De gouden tip om je botercrème uit de schift te krijgen, is door het licht te verwarmen. Je brengt alle ingrediënten op deze manier weer terug naar dezelfde temperatuur. Hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt een warme doek om de kom heen wikkelen, lichtjes met een föhn tegen de onderkant van de kom blazen of de kom kort au bain-marie verwarmen. Ik doe het altijd op deze laatste manier, door de kom in de gootsteen te zetten, waar een laag warm water in staat.

Zorg ervoor dat je de kom lichtjes verwarmt (anders zal de crème echt smelten), als het nog geen effect heeft kun je de warmte verhogen. Gebruik een mixer op de lage stand, een garde of een spatel om de botercrème ondertussen te mixen tot de ingrediënten zich weer netjes tot één crème mengen. Problem solved, taart gered.

Geschifte botercrème voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

Mijn favoriete botercrème recepten

Er is over het algemeen echt geen paniek nodig bij een geschifte botercrème. Als je deze truc eenmaal in de vingers hebt dan ligt elke taart, cake, cupcake en frosting binnen handbereik! Ik geef je daarom nog een paar van mijn allerlekkerse frostings en botercrème recepten mee:

Heb jij nou nog een vraag over bepaalde ingrediënten, bereidingswijzen, baktroubles of een bepaald baksel? Laat het even weten in de reacties onder dit artikel en dan zoek ik het voor je uit.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Botercrème geschift, wat te doen?

  1. Ik heb nog een toevoeging aan methoden om je botercreme uit de schift te halen; laat een beetje heet water in de gootsteen lopen en zet hier je kom met botercreme in. Klop even door en klaar ben je.
    Misschien bedoelde je dat in wel met au bain marie, maar daarbij zie ik toch een pannetje water op het vuur voor me.
    Dit werkt net zo goed en is nog makkelijker! 😉
    Groetjes,
    Karen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *