Ga naar de inhoud
Bakken met margarine: de do’s en don’ts
Facts & Food 13 maart 2018

Bakken met margarine: de do’s en don’ts

Bakken met margarine: de do’s en don’ts

Voor plantaardige baksels is margarine een uitkomst, maar in Nederland zijn we vooral gewend aan het bakken met roomboter. En dat werkt toch net iets anders dan met margarine. Check daarom dit lijstje met alle do’s en don’ts over bakken met margarine voor je begint.

Het afgelopen half jaar heb ik nogal wat kennis opgedaan rondom (het bakken met) margarine, omdat het een praktisch alternatief is voor roomboter in mijn lactosevrije en vegan baksels. Niet alleen heb ik heel wat typische roomboterbakrecepten omgetoverd tot lekkere varianten met margarine, maar ook onderzocht ik de verschillen tussen roomboter en margarine én maakte ik zelf een fijne kruidenspread met homemade margarine.

Uit die ervaring wil ik jullie wat tips meegeven in de vorm van do’s en don’ts, om in je achterhoofd te houden als je gaat bakken met margarine.

DO – Gebruik margarine of een vloeibare olie voor een luchtige en fluffy cake.

Een paar maanden geleden testte ik mijn basisrecept voor cake met vier verschillende vetstoffen: boter, margarine, olie en kokosolie. Een testpanel mocht dit blind proeven (met verschillende resultaten) waarbij de margarine-cake de lievelings was van mijn moeder. Benieuwd wat de rest van het testpanel vond? Bekijk onderstaande video dan even, maar lees voor meer achtergrond het hele artikel.

DO – Check of de margarine plantaardig is.

Als je margarine gebruikt omdat je lactosevrij of vegan eet, controleer dan altijd even of de margarine wel 100 % plantaardig is. Sommige margarines kunnen nog wat melkbestanddelen of vitamine D van dierlijke oorsprong bevatten. Becel heeft in ieder geval een 100% plantaardige lijn in de winkels liggen.

DO – Check of er zout toegevoegd is aan de margarine.

Dit geldt natuurlijk ook wanneer je roomboter gebruikt, maar wordt nogal eens vergeten bij margarine heb ik het idee. Gebruik je een margarine met zout? Dan voeg je verder weinig of geen zout meer toe aan het recept. Als je een gezouten margarine door een andere (zoutloze) vervanger of inruilt dan zal je dit wel toe moeten voegen.

DO – Maak eens zelf margarine!

Leuk en leerzaam om te doen en kun je er precies het smaakje aan geven dat jij lekker vindt. Hoe je zelf margarine kunt maken laat ik je zien in dit recept.

Zo maak je margarine

DON’T – Verwacht geen roombotersmaak.

Als je verknocht bent aan de smaak van roomboter dan moet ik je teleurstellen, want zo zal margarine nooit smaken omdat het nu eenmaal niet dierlijk is. Roomboter heeft een duidelijke smaak, zeker wanneer je een rauwmelkse boeren roomboter koopt (die smaak is mij dan echt weer too much). Aan sommige plantaardige producten wordt er een roomboter aroma toegevoegd, maar ik raad je in de eigen keuken aan om andere smaakmakers toe te voegen om het smaakverlies op te vangen. Denk hierbij aan vanille-extract of specerijen.

DON’T – Vervang boter niet één op één door margarine.

Margarine bestaat voor een groter deel uit water in vergelijking met boter. Daarom kun je het beter niet één op één vervangen, maar moet je eventueel nog wat vocht weglaten. Wil je het toch één op één vervangen? Kies dan voor margarine met een zo hoog mogelijk vetgehalte (minimaal 70%).

DON’T – Kies niet ‘zomaar’ een margarine.

Zowel een zachtere als een harde margarine kan goed werken in een bakrecept, maar hebben wel een ander uitwerking. Kies nooit voor halvarine, dit is alleen geschikt om mee te smeren en niet om mee te bakken. Een goed recept schrijft je de juiste margarine voor, dus als je die richtlijn volgt komt het helemaal goed.

Natuurlijk fijn al die info, maar waarschijnlijk wil je gewoon lekker aan de slag met een goed recept. Onderstaande recepten zijn stuk voor stuk succesvol omgetoverd in een margarine variant én bijna allemaal vegan. Heb jij verder nog vragen over bakken met margarine? Let me know in een reactie!

Bakken met margarine

Dit artikel is gesponsord door Becel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.2 / 5. Aantal stemmen: 13

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *