Ik ben jullie meteen een excuus verschuldigd voor de ‘misleidende’ titel van dit recept. Gezien deze speculaas
boter
koek lactosevrij is, kan er natuurlijk geen
boter
inzitten. True story. Ik leg je uit hoe het zit!
Geen boter dus, maar wel een net zo lekkere smaak als van een echte boterkoek. En daar ging het nu net om. Dit is namelijk nummer 2 in de categorie ‘tover een roomboterklassieker om tot een succesvolle variant met margarine’. Wederom grandioos lekker, dat geef ik schaamteloos toe. Gezien het bijna Sinterklaas is maakte ik er gelijk maar een speculaasvariant van, want speculaaskruiden maken alles nu eenmaal ng lekkerder.
Zelf speculaaskruiden maken? Easy! En het maakt echt verschil!
Voor dit recept gebruikte ik Becel 100% plantaardig met kokos- en amandelolie, die heeft een lekker zachte smaak, maar de variant met walnootolie zou er ook goed bij smaken. Het grootste verschil met een echte boterkoek is dat de real deal steviger wordt bij het afkoelen. Dat komt omdat boter flink uithardt als het afkoelt. Deze speculaasvariant blijft juist iets zachter en smeuger. Niet verkeerd als je het mij vraagt.
Je kunt deze boterkoek ook
zonder ei
maken, maar dan verlies je smeugheid. Mijn ei-vrije experiment werd te knapperig om als boterkoek door te gaan. Heb jij tips voor een vegan variant? Let me know in de comments!
Nog benieuwd naar nummer 1?
Check dan hier de vegan turtle brownies!
Dit recept is gesponsord door Becel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door benvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta.Lees hier meer over in
mijn disclaimer
.