Basisrecept: zo maak je margarine

Zoetrecepten

Vandaag deel ik een heel ander soort


basisrecept
met jullie. Eentje waarvan ik nog niet eerder had bedacht om het zelf te maken of he dit eigenlijk moet.

Margarine

!

In veel gevallen is margarine

lactosevrij n vegan

. En omdat ik aankomende periode meer recepten ga uitproberen met margarine i.p.v. boter, leek het me extra tof om eerst eens uit te zoeken hoe je dit zelf maakt. Niet alleen lekker, ook

heel makkelijk

. Ik laat het je zien in een simpele how-to video:


HOE WERKT DAT, ZELF MARGARINE MAKEN?


De basis van margarine zijn plantaardige olin, zoals koolzaad-, lijnzaad-, zonnebloem- of olijfolie. Deze olin zijn rijk aan de gezonde onverzadigde vetten, die ook in noten en avocado zitten. Je koelt de olin au bain-marie in ijswater. Na een beetje roeren merk je dat de olie wat stroperiger wordt. Tijd om het wortelsap eraan toe te voegen voor een beetje kleur en mosterdpoeder als emulgator. De emulgator zorgt ervoor dat de ingredinten met elkaar kunnen mengen. Vervolgens voeg je wat gesmolten tropisch vet toe (kokosvet of palmvet) terwijl je stevig blijft roeren. Tropisch vet is hard op kamertemperatuur en zorgt ervoor dat het oliemengsel wat steviger en smeerbaar wordt.

De margarine is dan in principe al klaar, easy as that. Het wordt extra lekker als je er nog wat zout, citroensap en/of kruiden aan toevoegt. In de video gebruik ik basilicum, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan munt, bieslook, knoflook of chilipeper. Ook is het heel lekker om er een bijzonder smaakje olie aan toe te voegen, zoals truffel- of notenolie. Walnoot-bieslook margarine, mmm.


HALVARINE


Nu is het duidelijk hoe je margarine maakt. Maar hoe zit dat dan met halvarine? Zoals het woord al mooi laat zien (half & margarine) worden de vetten in margarine gehalveerd en wordt er water toegevoegd. Daarom scheelt het ook in calorien ten opzichte van margarine.

Zo maak je margarine


Dit is een gesponsord artikel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door benvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta.

Zoetrecepten

Basisrecept: zo maak je margarine

Door | 10 minuten | 4 personen

Dit heb je nodig


BASIS

  • 6 EL natuurlijke olie*
  • 2 TL wortelsap
  • 0,5 TL mosterdpoeder**
  • 4 EL tropisch vet***


VARIATIE

  • 1 TL limoensap
  • Mespunt zout
  • Handje basilicum

En zo doe je het

  1. Zet een kom au bain-marie in een bak ijswater (koud water met ijs) en doe hier de natuurlijke olie in. Begin meteen met roeren, zodat de olie snel koud wordt. Voeg het wortelsap en het mosterdzaadpoeder toe en roer tot er een egale crme ontstaat.
  2. Smelt het tropische vet au bain-marie en voeg deze toe aan je egale crme van olin. Blijf goed roeren tot de crme de juiste dikte heeft bereikt. Dit kan een paar minuten duren.
  3. Snijd de basilicum fijn. Maak de margarine op smaak met het limoensap, zout en de basilicum. Thats it!

* Denk hierbij aan plantaardige olin zoals koolzaad-, lijnzaad-, zonnebloem-, of olijfolie.

** Mosterdpoeder is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.

*** Je kunt hiervoor kokosvet of palmvet gebruiken.


Wat is jouw favoriete smaakcombinatie?Geniet van je homemade margarine!Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel een foto via

Instagram

of mijn

Facebookpagina

met de hashtag #zoetrecepten! Elke week deel ik de mooiste foto op mijn Instagram. Liefs Mariette

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: zo maak je margarine" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

8 antwoorden op “Basisrecept: zo maak je margarine