Ga naar de inhoud
Basisrecept: zo maak je margarine
Basisrecepten 07 augustus 2017

Basisrecept: zo maak je margarine

Basisrecept: zo maak je margarine

Zelf margarine maken? Voor dit makkelijke recept heb je maar vier ingrediënten nodig! Voor een lactosevrije en vegan margarine.

Wat zit er in margarine?

Vandaag deel ik een heel ander soort basisrecept met jullie. Eentje waarvan ik nog niet eerder had bedacht om het zelf te maken of hoe dit eigenlijk moet. Margarine! Erg leerzaam en leuk om te doen.

In veel gevallen is margarine lactosevrij en vegan. Dat vind ik het grote voordeel er ook aan, want onder de streep vind ik roomboter eigenlijk lekkerder smaken.

De basis van margarine zijn plantaardige oliën, zoals koolzaad-, lijnzaad-, zonnebloem- of olijfolie. Deze oliën zijn rijk aan de gezonde onverzadigde vetten, die ook in noten en avocado zitten. Daarnaast wordt er wortelsap (voor kleur), mosterdpoeder (als emulgator) en tropisch vet (om het smeerbaar te maken) aan toegevoegd.

Lees verder, dan leg ik beter uit hoe het proces van margarine maken in elkaar steekt en hoe makkelijk je dit gewoon thuis kan doen.

Zo maak je margarine

Margarine maken

Het maken van margarine is hartstikke makkelijk en kun je gewoon thuis in eigen keuken doen, daar hoeft geen fabriek aan te pas te komen. Je hebt nodig:

  • Natuurlijke olie; koolzaad-, lijnzaad-, zonnebloem-, of olijfolie
  • Wortelsap; bij de supermarkt of toko verkrijgbaar
  • Mosterdpoeder; bij de supermarkt verkrijgbaar
  • Tropisch vet; kokosvet of palmvet

Margarine maken begint met het koelen van de olie (au bain-marie!) in ijswater. Na een beetje roeren merk je dat de olie wat stroperiger wordt. Tijd om het wortelsap eraan toe te voegen voor een beetje kleur en mosterdpoeder als emulgator. De emulgator zorgt ervoor dat de ingrediënten met elkaar kunnen mengen.

Tot slot voeg je het gesmolten tropisch vet toe terwijl je stevig blijft roeren. Tropisch vet stijft op bij kamertemperatuur (of kouder dan dat, uiteraard) en zorgt ervoor dat het oliemengsel wat steviger en smeerbaar wordt. De margarine is dan in principe al klaar, easy as that.

Jouw zelfgemaakte margarine wordt extra lekker als je er nog wat zout, citroensap en/of kruiden aan toevoegt. In mijn recept gebruik ik basilicum, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan munt, bieslook, knoflook of chilipeper. Ook is het heel lekker om er een bijzonder smaakje olie aan toe te voegen, zoals truffel- of notenolie. Walnoot-bieslook margarine, mmm.

Margarine recept

Wat is halvarine?

Nu is het denk ik wel duidelijk hoe je margarine maakt. Maar hoe zit dat dan met halvarine? Het woord zelf geeft al een duwtje in de richting, half – margarine. In halvarine worden de vetten in margarine gehalveerd en wordt er water toegevoegd. Daarom scheelt het ook in calorieën ten opzichte van margarine. Halvarine is daardoor nooit in een echt stevige variant verkrijgbaar en dus niet zo geschikt om mee te bakken in de zoete keuken.

Dit is een gesponsord artikel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta.

Basisrecept: zo maak je margarine

recept
Basisrecept: zo maak je margarine

Met maar vier ingrediënten kun je zelf thuis margarine maken. Lactosevrij én vegan. Ik laat je zien hoe in een simpele DIY video!

10 minuten
4

Ingrediënten

Margarine basisrecept

  • 6 EL natuurlijke olie*
  • 2 TL wortelsap
  • 0,5 TL mosterdpoeder**
  • 4 EL tropisch vet***

Variëren

  • 1 TL limoensap
  • Mespunt zout
  • Handje basilicum

Bereiding

  1. Zet een kom au bain-marie in een bak ijswater (koud water met ijs) en doe hier de natuurlijke olie in. Begin meteen met roeren, zodat de olie snel koud wordt. Voeg het wortelsap en het mosterdzaadpoeder toe en roer tot er een egale crme ontstaat.
  2. Smelt het tropische vet au bain-marie en voeg deze toe aan je egale crme van olin. Blijf goed roeren tot de crme de juiste dikte heeft bereikt. Dit kan een paar minuten duren.
  3. Snijd de basilicum fijn. Maak de margarine op smaak met het limoensap, zout en de basilicum. Thats it!

* Denk hierbij aan plantaardige olin zoals koolzaad-, lijnzaad-, zonnebloem-, of olijfolie.

** Mosterdpoeder is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.

*** Je kunt hiervoor kokosvet of palmvet gebruiken.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Basisrecept: zo maak je margarine" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Aantal stemmen: 17

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

8 berichten over “Basisrecept: zo maak je margarine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *