Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

SMAAKTEST VIDEO: 4x basisrecept cake

Zoetrecepten

Hoe bak je de allerlekkerste cake? Met vloeibare olie, kokosolie, margarine of met roomboter? Ik liet mijn testpanel proeven en oordelen.

Een nieuwe rubriek op Zoetrecepten! De smaaktest. Voor deze eerste test bakte ik vier verschillende cakes, waarbij ik in elke cake een andere vetstof heb gebruikt. De andere ingrediënten, de bereiding, de bakvorm en de baktijd was voor alle cakes verder exact hetzelfde. De basis van elk recept was volgens mijn basisrecept voor (vanille)cake.

Ik liet mijn vijf proefpersonen de cakes proeven, zonder dat ze wisten welke cake het was. Aan het einde van deze smaaktest vroeg ik ze om een echte ‘hero’ en ‘loser’ aan te wijzen. Over het één waren ze het volledig eens, maar over het ander totaal niet. Een verrassende uitkomst! Wat had jij verwacht?

Misschien viel je op dat ik er wel bij zat tijdens de smaaktest, maar vrij weinig zei. Ik vond er uiteraard vanalles van, maar echt objectief oordelen kon ik niet omdat ik de cakes zelf had gemaakt. Ik wist precies hoe elke cake eruit zag en wat de verschillen ongeveer zouden zijn. Daarnaast is de video onderdeel van een gesponsorde post. Om deze redenen leek een blinde smaaktest met een testpanel dat nergens weet van had, me de meest eerlijke optie. Daarnaast koos ik mannen én vrouwen, in verschillende leeftijden.

Wél kan ik jullie nog het één en ander vertellen over de verschillen in de bereiding en het beslag:

CAKE 1: vloeibare olie
Als vloeibare olie heb ik zonnebloemolie gebruikt. Het beslag liet zich met de suiker niet romig en luchtig kloppen zoals ik gewend ben bij een roombotercake. Uiteindelijk kreeg ik een prima, vrij vloeibaar beslag dat zich in de oven uiteindelijk ontwikkelde tot de hoogste cake van alle vier.

Vloeibare olie cake

CAKE 2: kokosolie
Voor deze cake gebruikte ik ontgeurde kokosolie die ik heb gesmolten voor ik aan de bereiding begon. Net zoals bij cake 1 mengde de suiker, olie en eieren zich niet tot een romige massa, maar kwam dit weer goed zodra alle ingrediënten erbij zaten. De cake rees praktisch niet in de oven en je ziet ook al dat deze een hele vaste structuur heeft.

Kokosolie cake

CAKE 3: margarine
Voor deze cake gebruikte ik Becel 100% plantaardig walnootolie. Er was geen enkel beslag dat zich zo luchtig en fluffy liet kloppen als deze. Dit is te danken aan de verschillende vetzuren in margarine. De binnenste vetzuren zijn op kamertemperatuur zacht, waardoor ze goed luchtig kunnen worden geklopt. Deze zachte vetzuren worden omhuld door vetzuren die vast zijn op kamertemperatuur en ervoor zorgen dat die luchtigheid ook wordt vastgehouden. De cake rees dan ook goed in de oven, maar maakte bij het afkoelen weer een daling waardoor ‘ie een gek dakje heeft. Alsnog was de cake erg luchtig, aldus het smaakpanel ;).

Margarine cake

CAKE 4: roomboter
Voor deze cake gebruikte ik ongezoute gras(room)boter. De boter en suiker lieten zich mooi romig kloppen zoals ik gewend ben, maar uiteindelijk was dit cakebeslag in verhouding tot de rest de meest stevige van allemaal. In de oven rees de cake licht en zakte ook niet meer in na het afkoelen.

Roombotercake

SMAAKTEST
Wat vond je van deze eerste smaaktest? Heb je nog meer ideeën voor een volgende smaaktest? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!

Dit artikel is gesponsord door Becel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

11 antwoorden op “SMAAKTEST VIDEO: 4x basisrecept cake

  1. Ik ben heel benieuwd welke vloeibare olie je hebt gebruikt. Want daar zitten natuurlijk ook verschillen in. Zonnebloem, Arachide, Olijf of nog een andere olie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.