Ga naar de inhoud
Gezonde appel crumble (suikervrij!)
Crumble recepten 14 januari 2018

Gezonde appel crumble (suikervrij!)

Gezonde appel crumble (suikervrij!)

Een makkelijk recept voor een suikervrije appel crumble, helemaal glutenvrij, lactosevrij en vegan. Ik maakte deze gezonde appel crumble met gedroogde abrikozen, maar dit kun je gemakkelijk weglaten of vervangen. In onderstaand artikel geef ik je alle tips!

Gezonde appel crumble 

Vandaag deel ik een nieuwe topper in mijn suikervrije recepten reeks: een gezonde appel crumble zonder toegevoegde suiker. Dit makkelijke appel crumble recept is niet alleen suikervrij, maar ook glutenvrij, lactosevrij en vegan. Dat is toch allemaal mooi meegenomen. Iedereen kan mee eten van deze lekkere crumble!

Voor een suikervrije crumblelaag heb ik amandelmeel, glutenvrije havermout, harde margarine en kaneel gebruikt. Samen vormen die de perfecte ingrediënten voor een lekkere en gezonde appel crumble met havermout. Als je niet veganistisch hoeft te eten, kun je de harde margarine ook 1:1 door roomboter vervangen. Let er bij een glutenvrije crumble op dat je de havermout die je gebruikt glutenvrij gecertificeerd is.

Suikervrije appel crumble maken

Suikervrije appel crumble maken

Ik merk hoe erg ik tijdens deze suikervrije challenge de neiging blijf houden om bij elk havermoutontbijtje een ‘scheutje’ ahornsiroop toe te voegen. Terwijl dat door de havermout te combineren met fruit eigenlijk echt totaal niet nodig is. Dat geldt dus ook voor deze suikervrije appel crumble. Onder de crumblelaag bevindt zich een mengsel van stukjes appel en gedroogde abrikozen, daarmee geef je het geheel een natuurlijk zoete smaak mee. Het liefst gebruik ik semi-gedroogde abrikozen, die zijn nog wat smeuïger. Je kunt de gedroogde abrikozen ook door verse abrikozen, of door ander (gedroogd) fruit vervangen. Bijna elke soort fruit smaakt lekker in een crumble.

Voor de suikervrije crumble gebruikte ik een harde margaine die destijds “100% plantaardige Becel kokos- en amandelolie” heette, maar deze is niet meer verkrijgbaar. Je kunt dit ook goed vervangen door een andere harde margarine, of door roomboter (in dit laatste geval is het recept uiteraard niet meer vegan). Ik voeg daarnaast wat vanille en kaneel toe aan de crumble, dat zijn extra smaakmakers waardoor je de suiker niet zult missen.

Appel crumble ontbijt

Mijn favoriete moment van de dag is het ontbijt. Ik hou ervan om leuke, lekkere, speciale ontbijtjes op tafel te zetten en zo ontstond dit appel crumble ontbijt. Maar het kan uiteraard ook prima als dessert! Jaha, van appel crumble ontbijt naar appel crumble dessert, met maar één extra ingrediënt. Schep er een klodder volle (suikervrije) kokosyoghurt bij en je hebt een superlekker verantwoord, vegan appel crumble dessert. Je hoort het al: als het aan mij ligt kan je deze gezonde appel crumble de hele dag door eten. 😉

Gezond Appel crumble ontbijt

Meer suikervrije ontbijtrecepten

Begin je dag goed. Het klinkt zo simpel, maar het is zo belangrijk. Je ontbijt zet de toon van de dag en daarom kan ik goed begrijpen dat je op zoek bent naar suikervrije ontbijtrecepten. Laat ik daar nou mijn specialiteit van gemaakt hebben. Recepten zonder toegevoegde suikers dan, want fruit verwerk ik wel graag in mijn ontbijtrecepten. Een aantal recepten waar ik m’n dag graag mee begin:

In mijn boek PUUR ZOET vind je nog veel meer lekker en gezonde ontbijtrecepten, verantwoorde tussendoortjes en desserts om mee te “gezondigen”. Daarin vind je ook nóg een gezonde crumble van mijn hand, ook ontzettend lekker.

Gezonde appel crumble (suikervrij!)

recept
Gezonde appel crumble (suikervrij!)

Een makkelijk recept voor gezonde appel crumble zonder suiker. Een lekker appel crumble ontbijt of dessert, glutenvrij en lactosevrij.

10 minuten + baktijd
3

Ingrediënten

  • 2 appeltjes
  • 10 (semi)-gedroogde abrikozen
  • 2 tl limoensap
  • 1 tl vanille extract
  • 50 gram amandelmeel
  • 75 gram havervlokken
  • 50 gram harde margarine (of roomboter als je niet vegan eet)
  • 1 tl kaneel

Bereiding

Gezonde appel crumble maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt de margarine alvast in een pannetje.
  2. Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd in blokjes. Snijd abrikozen in reepjes. Meng deze in een kom samen met het citroensap en vanille-extract. Verdeel over drie kommetjes.
  3. Meng in een andere kom het amandelmeel, de havervlokken, de gesmolten margarine en kaneel kort door elkaar tot een crumble.
  4. Verdeel de crumble over de bakjes en bak in 30 minuten knapperig. Top eventueel af met een schepje kokosyoghurt!

GEZONDE APPEL CRUMBLE BEWAREN

Je kunt de crumble prima in de koelkast bewaren tot de volgende ochtend. Zet opnieuw 10 minuutjes in de oven om knapperig te worden.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Gezonde appel crumble (suikervrij!)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 28

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *