Ga naar de inhoud
Perenjam maken
Jam-compote 03 november 2023

Perenjam maken

Perenjam maken

Mijn zoontje is hier thuis de allergrootste fan van ‘de peer’, dus het werd tijd om een lekker en makkelijk recept voor perenjam te ontwikkelen. Ik leg je uit hoe je de jam met zo min mogelijk suiker (perenjam zonder geleisuiker) maakt, maar ook hoe je wel gewoon geleisuiker kunt gebruiken. Een groot succes!

Zelf perenjam maken

Jawel, alweer een nieuw jamrecept. Ik begin een soort jamexpert te worden, wie had dat gedacht. Maar de peren zijn in het seizoen en vanwege wat inkoop enthousiasme zit ik dan opeens met 8 tegelijkertijd rijp geworden peren. Hét moment om een lekkere perenjam te maken.

Deze jam van peer is een grote favoriet hier thuis, met name bij de peuter. De kleine man eet de jam graag op zijn pannenkoek en vraagt er zelfs uit zichzelf om. Een extreem vleiende gewaarwording wanneer je gewend bent dat de meeste creaties uit eigen keuken keihard geweigerd worden. Ik moet er dan ook wel bij zeggen dat hij sowieso een liefhebber van peer is. Doe er je voordeel mee!

Meer jamrecepten

Als jam maken ook een hobby is van jou (zo leuk om als cadeau weg te geven ook!), dan heb ik nog wel een aantal lekkere jamrecepten onder de sneltoets voor je. Het allerleukste is uiteraard om met te seizoenen mee te jammen. 😉 Dan kun je fruit gebruiken dat uit Nederland afkomstig is, of misschien zelfs uit eigen tuin! Een aantal tips:

Je leest in bovenstaande recepten ook veel informatie over het maken van jam, het gebruik en nut van de ingrediënten en andere tips – iets waar ik in het huidige recept voor perenjam minder over uitweid.

Perenjam maken

Perenjam met of zonder geleisuiker

Ik koos ervoor om de perenjam met geleipoeder te maken, waardoor je zo min mogelijk suiker nodig hebt. Peren zijn al vrij zoet van zichzelf en wat mij betreft is een lagere hoeveelheid suiker daarom meer dan voldoende. Je kunt er uiteraard voor kiezen om gewone geleisuiker te gebruiken, waarbij je ongeveer 1250 gram peren (geschild en schoongemaakt) met 1000 gram geleisuiker combineert.

Help ik kan geen geleipoeder vinden!

Nog een optie om deze jam met minder suiker te maken is het gebruik van ‘geleisuiker speciaal’, waarbij je maar 500 gram geleisuiker speciaal nodig hebt op onderstaande hoeveelheid peer. Dit kan een goede optie zijn als je geen geleipoeder kunt vinden. Lees mijn artikel over het maken van jam met minder suiker als je meer wil leren over jam maken en waarom bepaalde ingrediënten worden gebruikt.

Welke peren voor perenjam?

Voor dit makkelijke recept voor perenjam gebruikte ik rijpe Conference peren, maar Doyenne du Comice zijn er ook heel geschikt voor. In vergelijking zijn Conference peren wat harder en steviger, waardoor de kans groter is dat de stukjes peer niet zo snel tot moes koken. Dit laatste is ook weer afhankelijk van hoe rijp de peren zijn. Ik eet het liefst jam waar nog stukjes fruit in terug te herkennen zijn, vandaar dat ik koos voor Conference peren én dat ik ze grof heb gelaten (en dus niet gepureerd). Hierover lees je meer in het onderstaande recept.

Appel perenjam

Perenjam met een smaakje

Er zijn allerlei manieren waarop je jouw perenjam een extra smaakelement kunt meegeven. Persoonlijk ben ik een liefhebber van een fruitjam in z’n pure vorm, zodat je in dit geval de peer heel duidelijk terugproeft. Als je vaker jam maakt, kan het ook erg leuk zijn om te variëren, dat begrijp ik maar al te goed. Een paar ideeën waarmee peer erg lekker samengaat en die je gemakkelijk door de jam kunt verwerken:

 • Kardemom en/of kaneel
 • Verse gember
 • Vanille
 • Appel of pruimen
 • Citrusvruchten: citroen, limoen of sinaasappel

Appel perenjam

Met bovenstaande smaken kun je naar eigen inzicht experimenteren. Erg leuk om zelf te proberen en het makkelijke is dat je tussentijds kan proeven en bijsturen. Een speciale shout-out naar appel-perenjam, want deze twee fruitsoorten zijn zo lekker om te combineren. Ga voor een 50/50 verdeling en houd de afmetingen in onderstaand recept gewoon aan. Lekker met citroen of kaneel! Nog zo’n lekker voorbeeld van een goede appel-peren combi, is mijn appel-perentaartje. Om de vingers bij af te likken!

Recept perenjam maken

Meer recepten met peer

In het najaar kun je niet om de peer heen en daar ben ik blij om! Het is zo’n lekkere soort fruit om mee te bakken, daar moet je echt gebruik van maken. Als je nog niet overtuigd bent, dan ben je dat (hoop ik!) wel na het bekijken van deze recepten met peer:

In mijn gezonde bakboek PUUR ZOET staat een verantwoorde peren tarte tatin, gemaakt met o.a. havermout en daarnaast lactosevrij en glutenvrij.

Perenjam maken

recept
Perenjam maken

Zelf perenjam maken is echt heel erg makkelijk. In dit recept lees je hoe je perenjam zonder geleisuiker en met geleisuiker maakt. Op beide manieren gebruik ik zo min mogelijk suiker, want peren zijn al lekker zoet!

20 minuten
10

Ingrediënten

 • 1 kilo peren (zonder schil en klokhuis)
 • 250 gram suiker
 • 100 ml water
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 zakje geleipoeder (25 gram)

Bereiding

Perenjam maken

 1. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en weeg af tot je een kilo hebt. Snijd in kleine blokjes. Doe dit samen met de suiker, 100 ml water en het citroensap in een hoge pan en breng aan de kook. Laat vijf minuten doorkoken, terwijl je af en toe roert.
 2. Op dit moment kun je ervoor kiezen om de peren gedeeltelijk te prakken of volledig te pureren. Dit is afhankelijk van of je stukjes peer wil terugproeven in het eindresultaat. Proef tussendoor even of het op smaak is, of dat je wat meer suiker of citroensap wil toevoegen.
 3. Voeg het geleipoeder toe en laat het geheel vier minuten doorkoken. Zet de kookplaat na deze vier minuten uit. Vond je het geheel nog niet zacht genoeg? Laat nog 5 – 10 minuutjes door pruttelen (terwijl je af en toe roert).
 4. Vol de potjes met de jam en sluit ze meteen met de deksel. Zet ze vervolgens op de kop, op deze manier trekken de potjes vacuüm.

TIPS PERENJAM

 • Het is het beste om gebruik te maken van een hoge pan, omdat je jezelf en je kleding zo beschermt tegen de (mogelijk) opspattende jam.
 • Benieuwd of je jam goed is? Doe dan een geleertest voordat je de jam in de potjes doet: steek een lepel in de jam en haal je vinger over de bolle kant van de lepel, blijft de getrokken streep staan? Dan is je jam voldoende gegeleerd!
 • Je kunt ook normale geleisuiker gebruiken. Neem dan 1250 gram schoongemaakte blokjes peer in combinatie met 750 gram geleisuiker en 3 el citroensap.

Perenjam bewaren

De vacuüm getrokken potjes zijn tot een jaar houdbaar, ongeopend. Eenmaal geopend bewaar je de jam enkele weken in de koelkast.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Perenjam maken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 9

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

1 bericht over “Perenjam maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *