Ga naar de inhoud
Druivenjam maken
Basisrecepten 04 september 2023

Druivenjam maken

Druivenjam maken

Een makkelijk recept om druivenjam te maken zonder geleisuiker (hoewel het ook prima kan met, dat leg ik ook uit). En of je nu witte druivenjam of rode druivenjam wil maken, ik deel de lekkerste tips en smaakcombinaties met je!

Druivenjam maken

Het maken van druivenjam is net zoals bij de meeste jam recepten echt heel makkelijk: het enige dat je nodig hebt zijn druiven, suiker en citroensap. Citroensap is rijk aan pectine wat ervoor zorgt dat de jam met druiven ook stevig zal worden. Druiven bevatten van zichzelf namelijk weinig pectine en daarnaast maakt het citroensap de jam ook lekker fris.

Druivenjam met geleisuiker

Als je geleisuiker gebruikt i.p.v. gewone suiker dan kun je de hoeveelheid citroensap in het recept verminderen (halveren bijvoorbeeld), maar het citroensap maakt het juist wel lekker fris. Het voordeel van druivenjam met geleisuiker is dat het wat sneller klaar is dan jam zonder. Jam met geleisuiker hoeft maar 5 minuten ingekookt te worden. Maar ach, dat kwartiertje extra maakt toch ook niet zoveel uit. Gebruik dus lekker de soort suiker die jouw voorkeur heeft.

Op een pak geleisuiker staat over het algemeen dat je voor 1 kg fruit ook 1 kg geleisuiker nodig hebt om er jam van te maken. In het geval van van druiven is dat veel teveel, want die zijn van zichzelf al hartstikke zoet. 

Jam maken met nog minder suiker? Ik leg je in mijn recept voor jam met minder suiker uit hoe je dat doet!

Recept druivenjam maken

Rode druivenjam

In principe kun je met rode en witte druiven soortgelijke smaakcombinaties maken, maar sommige ingrediënten zou ik toch eerder met rode druiven matchen. Wat dacht je van rode druivenjam met port? Of met rozemarijn of rood fruit.

Ik ga je op weg helpen met een aantal lekkere smaakcombinaties:

Rode druivenjam & port 

Hiervoor zou ik geleisuiker gebruiken zodat je de jam minder lang hoeft in te koken. Ook kun je het beste eerst de druiven koken, fijn persen of pureren en vervolgens door een zeef halen. Daardoor hou je enkel het rode druivensap over om de jam mee te maken.

In totaal kook je voor 4 minuten 500 gram blauw druivensap en 400 gram geleisuiker + 1 el citroensap in een steelpan en in de laatste minuut voeg je 100 ml port toe. Je kunt ook proberen of je het lekker vindt om er wat kaneel door te mengen. Daarna is je druivenjam met port klaar!

Als je liever minder suiker gebruikt, dan kun je het beste geleipoeder gebruiken.

Rode druivenjam en rozemarijn

Om deze smaak jam te maken kook je één of twee takjes rozemarijn mee. Daarom zou ik de druiven eerst pureren met een staafmixer en daarna het onderstaande recept verder opvolgen, inclusief de rozemarijn. Die haal je er aan het einde dan weer uit voordat je de rode druivenjam over de jampotten verdeelt.

Fruit combineren

Rode druivenjam is ook goed te combineren met ander fruit, ik maakte bijvoorbeeld al eens jam met rode druiven en pruimen, maar ook in combinatie met frambozen. Onwijs lekker!

Rode druivenjam

Witte druivenjam maken + tips

Net zoals met rode druiven, zijn er ook veel lekkere combinaties met witte druivenjam te bedenken. Ik schrijf twee lekkere ideeën voor je uit:

Witte druivenjam met groene appel

Yes, witte druiven en groene appel, een lekker frisse combinatie. De appels schil je, je verwijdert de klokhuizen en je snijdt ze in kleine stukjes. Voor de verhouding qua gewicht zou ik 50%-50% aanhouden. Appels bevatten veel pectine en daarom heb je een stuk minder citroensap nodig als je een witte druivenjam met appel maakt. De pectine uit de appel zal ervoor zorgen dat de witte druivenjam goed stevig wordt.

Witte druivenjam met citroen

Dit lijkt misschien heel erg op onderstaand basisrecept, maar het verschil is dat je hierbij ook de rasp van het gele deel van de citroen mee kookt. Daardoor komt er een sterkere citroensmaak aan de witte druivenjam en niet alleen een friszuur randje.

Je kunt ook voor sinaasappel kiezen, dat geeft ook een geweldige smaak aan de jam.

Druivenjam met ander soort fruit

Druiven zijn heerlijk zoet, maar hebben verder geen hele uitgesproken smaak. Daardoor kun je een zelfgemaakte druivenjam perfect combineren met een ander soort fruit. Het is daarbij lekker om rekening te houden met de basissmaak van de druiven én de kleur. Witte druiven zijn wat lichter en frisser, terwijl rode druiven wat voller van smaak zijn. 

Witte druiven laten zich daarom goed combineren met fruit dat ook wat lichter en frisser van smaak is. Ook wil ik echt nog eens een witte druivenjam met perzik of nectarine maken, bijvoorbeeld. De rode druiven zou ik eerder combineren met rood fruit, zoals frambozen, blauwe bessen, aardbeien of zelfs aalbessen! 

Eigenlijk zijn druiven een hele goede basis om jam mee te maken en kunnen de meeste soorten fruit hier wel mee gecombineerd worden. En het eindresultaat smaakt dan weer ultiem bij een lekkere kaasplank of op een stuk stokbrood.

Witte druivenjam met geleisuiker

Druivenjam met schil

Druivenjam met schil of zonder schil, het kan allebei! Ik verspil het liefst helemaal niets van de druiven en daarnaast vind ik het niet erg dat er iets van extra structuur in de jam zit. Dat vind ik misschien zelfs wel lekkerder.

In tegenstelling tot bij mijn pruimenjam laat ik de druiven niet tot pap koken “en klaar”. Daarvoor vond ik ze te stevig blijven en dan heb je grote stukken schil in je jam. Ik pureer het geheel even met de staafmixer. Je hebt daarom dus niet zomaar een herkenbaar schilletje in je mond, het is heel subtiel.

Druivenjam zonder schil

Natuurlijk kun je druivenjam zonder schilletjes maken, dan mis je echter ook een hoop smaak maar dat kan een keuze zijn. Voor druivenjam zonder schil kook je de druiven eerst 20 minuten in de pan, terwijl je erin blijft roeren af en toe, totdat ze zacht zijn. Stamp eventueel fijn met een pureestamper en gooi alles daarna door een fijne zeef, waarbij je het sap opvangt.

Met het sap maak je vervolgens de jam – dit heb ik echter niet eigenhandig getest zonder geleisuiker, dus ik zou voor de zekerheid geleisuiker + 1 el citroensap gebruiken óf geleipoeder aan onderstaand recept toevoegen. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

Druivenjam zonder pitten

Ik gebruik altijd pitloze druiven om jam te maken, maar ik kan me voorstellen dat de druiven uit eigen tuin gewoon pitten bevatten. De ‘druivenjam zonder schil’-methode zoals hierboven omschreven werkt ook het beste wanneer je jam wil maken van druiven met pitten, want die pitten wil je natuurlijk echt niet terugvinden in je jam. 

Het jammere hieraan is dat je dan automatisch ook afscheid neemt van de druivenschilletjes, tenzij je voldoende tijd hebt om de druivenschillen uit het overgebleven pulp (dat in de zeef is blijven hangen) te vissen.

Druivenjam maken

recept
Druivenjam maken

Zelf druivenjam maken? Dat is heel makkelijk én lekker. Ik geef je veel verschillende opties: met of zonder geleisuiker, jam met druiven zonder pitten of met pitten, een recept voor pure druivenjam of met ander fruit en ga zo maar door. Je kunt alle kanten op!

45 minuten
1

Ingrediënten

*De suiker kan 1:1 door geleisuiker vervangen worden, de hoeveelheid citroensap kun je dan halveren. Je hoeft het mengsel bij stap 2 in dit geval maar 5 minuutjes te laten pruttelen op laag vuur (altijd even een geleertest doen).

Bereiding

Let op: ik gebruikte pitloze druiven. Gebruik jij druiven met een dikke schil én inclusief de pitten? Lees dan mijn tips boven de receptkaart goed door.

  1. Doe druiven, suiker en citroensap in een hoge pan en verhit op laag vuur. Laat de druiven in ongeveer 20 minuten zacht koken (terwijl je af en toe roert), zodra de suiker is opgelost pureer je de druiven fijn met een staafmixer.
  2. Zet de pan hierna terug op het vuur, breng aan de kook op medium vuur terwijl je voortdurend roert. Zodra het mengsel kookt verlaag je het vuur en laat je het 15 – 30 minuten pruttelen op laag vuur.
  3. Na 15 minuten doe je de eerste geleertest: neem een schoteltje, schep hier met een kleine theelepel wat jam op en zet een minuut in de koelkast. Ga hierna met je vinger door de jam, blijft de lijn staan? Dan is de jam stevig genoeg. Zo niet, dan mag de pan nog even door pruttelen tot de volgende geleertest.
  4. Bewaar de jam in gesteriliseerde potten en doe de deksels er direct op. Plak er een etiket op met de datum en welke smaak jam het is.

Druivenjam bewaren

Als je de druivenjam in gesteriliseerde potten bewaart, dan is deze op een koelere, droge plek wel tot een jaar houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast, zo blijft het enkele weken goed.

Tips: druivenjam maken

  • Hoge pan: gebruik een hoge soeppan en blijf bij je jam (ook om af en toe te roeren). De deksel heb je niet nodig, want dan kan de warmte niet voldoende ontsnappen en kookt het druivengoedje over je hele kookplaat heen.
  • Jampotten steriliseren: kook de jampotten 5 minuten uit in een pan met kokendheet water en zet ze vervolgens op het aanrecht of op een schone theedoek te drogen. Klaar voor gebruik!
  • Labelen! Kies voor oldschool etiketten om op je jampotten te plakken of gebruik een lettertang of labelmaker. Zelf heb ik deze lettertang, die gebruik ik ook voor al m’n kruidenpotjes én voor een gezellig tekstje op de handzeep & handcrème potten.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Druivenjam maken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 35

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

6 berichten over “Druivenjam maken

  1. Mooie en lekkere jam! Ik gebruikte pitloze witte druiven en het sap van 1 hele citroen, was een goed sappig exemplaar. Nu een flinke hoeveelheid witte druivenjam in de kast staan 👍🏻

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *