Ga naar de inhoud
Zo maak je jam met minder suiker
Basisrecepten 10 maart 2017

Zo maak je jam met minder suiker

Zo maak je jam met minder suiker

Jam met minder suiker maken is hartstikke makkelijk én lekker. Wil je jam maken zonder geleisuiker? Ook dan zit je hier goed. Ik deel vandaag alle handige tips die je nodig hebt om een goede jam te rocken.

Zelf jam maken

Jam maken alleen voor oma’s? Not anymore! Tijdens de meest recente bakmarathon ging ik met Carolien aan de slag met een recept voor jam. Man, man wat is dat makkelijk en lekker om zelf te maken.

We hebben een aantal manieren voor jullie getest en geprobeerd, waarna we tot dit fijne basisrecept om zelf jam met minder suiker te maken zijn gekomen. Check onderstaand onze tips voor je aan de slag gaat en je bent ready om je eigen jam te rocken.

Jam met minder suiker

Hoe meer suiker er in je jam zit, hoe langer je de jam kunt bewaren. Volgens vele recepten zou de verhouding geleisuiker en fruit één-op-één zijn. Dat betekent een kilo geleisuiker op een kilo fruit. Heftig!

We besloten meerdere pannetjes op het vuur te zetten en te testen wat we het lekkerst vonden. Hierbij gebruikten we bij de jam met minder suiker geen geluisuiker maar geleipoeder, waardoor je maar een kwart van de suiker nodig hebt. Dit bleek onze absolute favoriet. Niet zo mierzoet als de variant met de 1:1-verhouding en je proefde het fruit extra goed.

Ik kon deze jam alsnog maanden bewaren, omdat het geleipoeder zorgt voor conservering.

Fruit compotes bevatten ook minder suiker dan reguliere jam. Als je deze rood fruit jam met minder suiker geslaagd vond, kijk dan ook eens naar mijn rabarber aardbeien compote!

recept jam maken

Jampotten steriliseren

Als je een grote hoeveelheid jam maakt en je deze lang wilt bewaren, moet je je potjes goed steriliseren. Dit betekent dat je de potjes en de dekseltjes kookt in heet water, en deze pas uit het hete water haalt zodra je ze gaat vullen met je homemade jam. Dekseltje erop, vijf minuutjes op de kop et voilà: een vacuüm getrokken jampotje.

Ik heb zelf inmiddels een flinke verzameling potten die gebruikt kan worden om jam te maken, bijvoorbeeld door gekochte jampotten eenmaal leeg te bewaren en te hergebruiken. Maar je kunt ze ook zelf kopen

Citroensap

Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam.

Smaak combinaties

Je kunt het zo gek maken als je wilt. Voeg kruiden of soorten fruit samen die jou lekker lijken. Mijn tip als je zoet fruit gebruikt: voeg wat extra citroensap toe voor een lekker zuurtje in je jam.

jam met minder suiker

Jam maken zonder suiker?

In mijn boek PUUR ZOET vind je dit recept voor aardbeienjam zonder suiker en nog veel meer lekkere recepten waar minder (of zo min mogelijk suiker in is verwerkt.

Je zou ook kunnen proberen om in onderstaand recept de 250 gram suiker door de zoetstof erythritol te vervangen. Dit heb ik zelf nog niet getest, maar ik denk dat dit ook prima zal werken.

Zo maak je jam met minder suiker

recept
Zo maak je jam met minder suiker

Jam maken is hartstikke makkelijk én lekker. Ik deel vandaag alle handige tips die je nodig hebt om een goede jam te rocken.

20 minuten
20

Ingrediënten

 • 1 kilo (rood) fruit
 • 250 gram suiker
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 zakje geleipoeder (25 gram)

Bereiding

 1. Let op: als je geen stukjes fruit in je jam wilt, moet je het fruit van tevoren prakken of volledig fijn pureren. Ik vind het juist wel lekker, dus ik doe dit pas halverwege en laat het fruit wat grover.
 2. Doe het fruit (eventueel is stukjes gesneden) samen met de suiker, citroensap en het geleipoeder in een hoge pan* en breng aan de kook. Laat het geheel vier minuten doorkoken. Als je het fruit niet van tevoren hebt geprakt, prak je deze halverwege met een stamper of de staafmixer, zo hou je nog wat lekkere stukjes over in je jam achteraf. Proef tussendoor even of het op smaak is. Zet het gas na vier minuten uit (als het zacht genoeg is) en laat het geheel 15 minuten zo staan.
 3. Vol de potjes met de jam en sluit ze meteen met de deksel. Zet ze vervolgens op de kop, op deze manier trekken de potjes vacuüm.

* Het is het beste om gebruik te maken van een hoge pan, omdat je jezelf en je kleding zo beschermt tegen de soms bubbelende en opspattende jam.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Zo maak je jam met minder suiker" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 6

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

8 berichten over “Zo maak je jam met minder suiker

 1. Zelfgemaakte jam is zo lekker. Ik weet nog dat ik ‘vroeger’ met mijn oma en moeder naar de zelfpluk boerderij ging voor de vruchten om daarna samen jam te maken. Zelfgemaakte jam hadden wij dus altijd in huis.

 2. Goedendag.
  Ik heb een vraag…In ons dorp staan heel veel krentenstruiken en maar weinig mensen hier weten van het bestaan van dit fruit, ze hebben er gewoonweg nooit van gehoord. Mijn vraag is: Kan ik van krenten ook jam maken met die basis recept?

  Met vriendelijk groet.

 3. Ik heb pruimen jam gemaakt. Heel lekker maar te dun. Kan ik de potjes terug doen in de pan en met bv geleipoeder weer laten koken??
  Dorothy van Kuilenburg

  1. Oh dat is gek, pruimen bevatten in principe ook nog eens veel pectine van nature. Waarschijnlijk is het niet lang genoeg ingekookt. Heb je het ook nog na enkele dagen gecheckt? Soms duurt het iets langer voordat het geleereffect optreedt. In principe kun je de jam zeker opnieuw inkoken met een beetje geleipoeder. Doe dan even een geleertest voordat je de jam in de potjes doet: steek een lepel in de jam en haal je vinger over de bolle kant van de lepel, blijft de getrokken streep staan? Dan is je jam voldoende gegeleerd!

 4. Hallo , is het geleipoeder vegatine?
  En er staat 15 min laten staan als het heeft gekookt maar je moet het toch juist kokend in de potten doen?

  1. Nee, echt geleipoeder van Van Gilse (vegatine is een plantaardig alternatief voor gelatine – geleipoeder bevat geen gelatine). Je kunt de jam prima direct in de potjes doen! Maar het wordt pas stevig als het afkoelt, meer ter info. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *