Ga naar de inhoud
Peren tarte tatin
Bladerdeeg 10 augustus 2023

Peren tarte tatin

Peren tarte tatin

Met dit recept voor een peren tarte tatin maak je de meest makkelijke perentaart die je kunt bedenken. En niet onbelangrijk, ook een ontzettend lekkere taart. De combinatie van knapperig bladerdeeg, gebakken partjes peer in karamel en kaneel valt zeker weten bij iedereen in de smaak.

Makkelijke perentaart

Yehes, ik heb een heel fijn recept voor een makkelijke perentaart in de aanbieding. Niet zomaar een perentaart, maar een omgekeerde perentaart met bladerdeeg. Beter bekend als een peren tarte tatin. En laat dat nu een echte taart voor de herfst zijn. Niet alleen passen de smaken van deze taart erg lekker bij de herfst, maar de herfst is ook het moment dat het perenseizoen van start gaat in Nederland.

September en oktober zijn dé maanden om peren van eigen grond te oogsten. Dat is voor mij wel echt de droom: een flinke fruit- en groentetuin met onder andere een perenboompje erin. Vandaag gooi ik iedereen die niet kan wachten tot het herfst is óf die een eigen perenboom in z’n tuin heeft alvast een erg lekker en makkelijk perentaart recept in de schoot. Laat je even weten wat je ervan vond?

Makkelijke perentaart maken

Perentaart met bladerdeeg

Er zijn verschillende manieren waarop je een tarte tatin kunt maken en dat zit ‘m onder andere in de deeglaag. Ik heb gekozen voor een perentaart met bladerdeeg, dat maakt het een lekker snel en makkelijk recept.

Een Franse tarte tatin is van oorsprong een (per ongeluk) omgekeerde appeltaart, gemaakt met een ‘pâte brisée’, een korstdeeg. Desalniettemin zie je tegenwoordig dat tarte tatin recepten ook regelmatig met bladerdeeg worden gemaakt, of met pâte sablée (zanddeeg). Alle soorten deeg smaken er in mijn opinie erg goed bij, het is net waar je zin in hebt.

Een omgekeerde perentaart met bladerdeeg is niet alleen erg makkelijk, ook gruwelijk lekker.

Meer peren tarte tatin recepten

Hoeveel peren tarte tatins kan een mens maken of proberen in z’n leven? Nou, genoeg. Naast deze variant met bladerdeeg heb ik er nog twee voor je:

Perentaart recept

Perentaart recept

Ik riep het al een aantal keer, je bent hier aan het goede adres voor een makkelijk recept voor een perentaart met bladerdeeg. Er zijn maar enkele ingrediënten voor nodig:

  • Suiker; het liefst gebruik ik fijne kristalsuiker, dit lost sneller op in de karamelsaus.
  • Boter; hiermee wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, tenzij anders vermeld.
  • Peren; ik gebruikte vrij onrijpe conference peren en dat ging prima. Je kunt ook andere soorten peer gebruiken of meer rijpe exemplaren.
  • Kaneel; dit is optioneel en kun je ook weglaten, of een keer vervangen door speculaaskruiden of kardemom!
  • Bladerdeeg; hiervoor gebruik ik een rol kant-en-klaar bladerdeeg uit het versvak in de supermarkt, waar je ook het pizzadeeg enzo kunt vinden. 

Ik maak een tarte tatin altijd in mijn Le Creuset aardewerken taartvorm, die werkt echt top voor het maken van omgekeerde taarten. Maar het kan natuurlijk in elke ovenschaal.

Vijf ingrediënten dus maar, zes eigenlijk als je het water voor de karamelsaus ook meerekent. Het maken van deze taart komt neer op de bereiding van de karamelsaus, peren schillen en snijden en het geheel samenvoegen en de oven inschuiven! Met de peren ben je onder de streep nog het langst bezig, maar dat mag ook wel bij een recept voor perentaart, nietwaar? 😉

Peren tarte tatin als toetje

M’n proefpanel was erg te spreken over de taart, met name ook dat deze perentaart niet zo ontzettend zoet is. Dat is vaak wel het geval met tarte tatins, vind ik. Ik zette de taart in als een verjaardagstaart, maar eigenlijk vind ik een peren tarte tatin pas echt super geschikt als toetje! Hier heb ik na een diner bijna altijd zin in.

Als je het recept als toetje gebruikt, denk er dan aan om slagroom, crème fraiche (maakt het wat frisser) of een bol vanille-ijs erbij te serveren. Dat laatste is natuurlijk wel echt een klassieker. Een bol kokosijs lijkt me ook fantastisch erbij trouwens. 

Nog een lekkere toevoeging zijn nootjes. Dus, een bordje met een punt peren tarte tatin als toetje, daarnaast een bolletje ijs en daar overheen wat gehakte, gebrande walnoten, pecannoten of hazelnoten. Het is maar een suggestie. 😉

Perentaart met bladerdeeg

Omgekeerde perentaart bewaren

Met het bewaren had ik de eerste keer dat ik deze perentaart maakte een leermomentje en die wil ik bij jullie graag voorkomen. Je bakt een peren tarte tatin natuurlijk op z’n kop, met de karamel en de peren onderin de ovenschaal en het bladerdeeg er bovenop. Op die manier bakt de laag bladerdeeg knapperig en krokant. Na het bakken draai je de tarte tatin om en stort je deze op een bord.

Ik dekte de omgekeerde perentaart af met aluminiumfolie tot de volgende dag, waarbij ik de taart opnieuw in de oven verwarmde. Door het vocht uit de peren en de karamel werd het bladerdeeg niet goed knapperig, ook al stond de taart al bijna 25 minuten in de oven. Pas toen ik de taart opnieuw omdraaide en met de bladerdeegkant naar boven bakte, werd deze weer knapperiger – maar het leed was eigenlijk al geschied omdat het bladerdeeg te nattig was geworden en wat taaier werd bij het opnieuw verwarmen.

Serveer je omgekeerde perentaart dus het liefst direct uit de oven, niet normaal lekker als de taart nog warm is en dus ook het meest knapperig. Heb je nog een restje tarte tatin over? Dan kun je deze prima bewaren, maar liefst wel met de bladerdeegkant naar boven. En warm het de volgende dag ook op die manier op in de oven, met het bladerdeeg naar boven. Tien minuutjes in een voorverwarmde oven op 180 graden zou voldoende moeten zijn; wel goed opletten dat het bladerdeeg niet te donker wordt.

Peren tarte tatin voorbereiden

Mijn conclusie van bovenstaand epistel over het bewaren van een peren tarte tatin is eigenlijk dat je de taart pas moet afbakken vlak voordat je deze serveert. Gelukkig kun je een peren tarte tatin heel goed voorbereid en al het werk van tevoren uitvoeren.

Je maakt de karamel en giet deze alvast in de ovenschaal. De peren maak je schoon (schillen en klokhuizen verwijderen), maar het insnijden zou ik nog even tot het laatste moment bewaren. Sprenkel er wat citroensap overheen en leg afgedekt in de koelkast. Driekwartier voor het serveren heb je max. 10 minuten nodig om de peren tarte tatin af te maken qua bereiding: peren halveren en insnijden, in de schaal leggen, met wat kaneel bestrooien en afdekken met bladerdeeg. 

Hopsa de oven in en jij kunt weer bij je gasten zitten tot je tarte tatin 30 – 35 minuten later ready is om te serveren met wat slagroom, crème fraiche of een bolletje slagroom.

Omgekeerde perentaart

Peren tarte tatin

recept
Peren tarte tatin

Is het al herfst? Want dit snelle en makkelijke perentaart recept wil je dan echt maken! Een peren tarte tatin met bladerdeeg, karamel en kaneel.

30 minuten + 30 minuten baktijd
10

Ingrediënten

  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram roomboter
  • 40 ml water
  • 4 flinke peren*
  • Kaneel
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • Ronde ovenschaal 28 cm, ik gebruikte deze

*Met schil wogen mijn peren 800 gram. Ik gebruikte Conference peren.

Bereiding

Peren tarte tatin maken

  1. Neem een steelpan en verwarm hierin de suiker, boter en het water op middelhoog vuur. De suiker zal smelten en er zal een soort suikersiroop ontstaan. Deze laat je karamelliseren (dit kan wat bubbelen en bruisen) tot er een goede karamelkleur is ontstaan. Roer niet, maar schud af en toe even met de pan voor een egale karamel.
  2. Heeft de karamel een goede kleur? Haal dan direct van het vuur en stort met een spatel in de ovenschaal. Werk snel, want de karamel stolt snel. Het maakt niet uit als de bodem niet helemaal egaal bedekt is, in de oven verplaatst de karamel zich wel weer.
  3. Maak de peren schoon: schil ze en verwijder de klokhuizen. Halveer de peren in de lengte en snijd ze in dunne plakjes terwijl je de halve peren intact laat (begin vanaf de smalle punt van de peer, maar laat 1 cm van de punt vrij, waardoor de plakjes aan de peer vast blijven zitten).
  4. Verdeel de peren als een soort waaier over de karamel, met de smalle punten in het midden. Bestrooi rijkelijk met kaneel en dek af met de rol bladerdeeg, waarbij je het bladerdeeg goed instopt langs de rand van de ovenschaal. Snijd overtollig bladerdeeg weg.

Peren tarte tatin bakken

  1. Maak een kleine inkeping (een kruisje) in het midden van je tarte tatin zodat hete lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak de tarte tatin in 30 – 35 minuten goudbruin en knapperig op 200 °C.
  2. Als je de peren tarte tatin uit de oven haalt, plaats je er een bord op die minstens zo groot is als de taart en draai het geheel voorzichtig om zodat de taart omgekeerd op het bord terecht komt. Wellicht ten overvloede, maar goede ovenwanten zijn hierbij van belang.
  3. Serveer eventueel met een dot slagroom, een beetje crème fraiche of een bolletje ijs.

Peren tarte tatin bewaren

Serveer jouw omgekeerde perentaart direct! Op die manier smaakt de taart en het bladerdeeg het lekkerst. Stukje over? Bewaar deze dan op z’n kop (met de bladerdeeg naar boven) en dek af met aluminiumfolie. Bak in max. 10 minuten in de oven om de bladerdeeg weer knapperig te krijgen, met de bladerdeegkant naar boven.

Omgekeerde perentaart tips

  • Wil je de taart vooraf maken? Lees dan mijn tips in het blogartikel boven deze receptkaart hiervoor goed door voor het lekkerste resultaat.
  • Je kunt de peren ook vervangen door appels, ook erg lekker!

 

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Peren tarte tatin" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 24

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

9 berichten over “Peren tarte tatin

  1. Gister gebakken en heerlijk perentaartje!!!! Makkelijk met bladerdeeg te maken ook, ik wou dat ik een foto kon uploaden 🙂 thankss voor het recept

    1. Oh wat vervelend dat het niet gelukt is. Ik heb al meerdere keren succesvol een karamelsaus (en tarte tatin) op deze manier gemaakt, dus het kan zeker wel. Je zou de warmtebron iets hoger kunnen zetten zodra de suiker gesmolten is, wel goed opletten want het kan zomaar te snel gaan 🙂

  2. Hoihoi! net het perentaartje gemaakt, ik kreeg er net iets minder peer in kwijt (denk 1 peer minder) dan jij terwijl ik een vorm van 29 heb (dus minstens zo groot als uit het recept) en zelfde aantal gram peren had, gek genoeg!
    Ik vroeg me even af of jij er geen last van had dat na het omdraaien uit de vorm op het bord, de karamel onder de tarte tatin loopt via het kruisje? De bodem is daardoor sompig geworden bij mij. Mijn bord liep wel een klein beetje bol, misschien dat dat het probleem is en dat je dus per se een heel plat bord moet gebruiken?

    Smaak is verder wel lekker, dus ik hoop volgende keer het “helemaal goed” te kunnen doen!

    1. Had je het kruisje misschien wat aan de grote kant gemaakt? Ik maak een inkeping van ongeveer 1×1 cm. Bij mij loopt het daar absoluut niet uit, maar ik zou dan ook zeker een helemaal plat bord aanraden. Zonde als al die lekkere karamelsaus er vandoor gaat 🙂

  3. Goedemiddag,
    Ik heb de tarte tatin met peren net gemaakt, maar het viel mij op dat er zoveel vocht nog inzat. Natuurlijk smaakt hij prima maar wat doe ik aan die hoeveelheid vocht?

    Sandra

    1. Hmm interessant. Had je rijpe peren gebruikt? Ik kan me voorstellen dat deze sappiger zijn en voor meer vocht zorgen. Mijn peren waren vrij onrijp. Van vocht moet bij de uiteindelijk omgedraaide en gebakken peren tarte tatin geen sprake zijn, enkel een lekkere karamelsaus.

  4. Wat een topper dit! Gister een taartenbak wedstrijd gewonnen met dit recept!! Het ziet er mooi uit en smaakt goed, niet té zoet of machtig (zoals de andere taarten bij de wedstrijd) maar juist heerlijk fris. Ook is het makkelijk te maken, voor de eerste keer karamel maken vond ik spannend, maar na geduldig wachten goed gelukt.
    Bedankt voor dit heerlijke recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *