Ga naar de inhoud
Perencakejes
Cake 13 oktober 2023

Perencakejes

Perencakejes

Ongelofelijk lekkere perencakejes met een vleugje kaneel en een knapperige kruimellaag bovenop. Een makkelijk recept, maar very feestelijk!

Perencakejes maken

Als je met dit recept aan de slag gaat, dan zijn er twee onderdelen:

  • Het cakebeslag met stukjes peer en een vleugje kaneel
  • De topping van kruimeldeeg

Zowel het cakebeslag als het kruimeldeeg zijn heel makkelijk om te maken, maar als je extra snel klaar wil zijn kun je de kruimels ook achterwege laten. Toch hoop ik dat je de moeite neemt om het kruimeldeeg wél te maken, want die crumble bovenop de cakejes bakt heerlijk knapperig, terwijl de cakejes smeuïg zijn met sappige stukjes peer. Je begrijpt, onweerstaanbaar lekker. Iedereen die ze heeft geproefd was enthousiast.

Perencakejes met amandelen (of zonder!)

Ik heb een twist van amandelen aan de perencakejes gegeven. Je maakt het perencakebeslag dus niet alleen met bloem, maar ook met amandelmeel. Daarnaast verwerk je door de knapperige crumble bovenop de cakejes ook gehakte amandelen. Dat geeft de perencakejes een extra feestelijk en luxe randje.

Maar geen zorgen als je geen amandelen wil of kan eten, je kunt dit gemakkelijk vervangen. Dit heb ik allemaal in de notities bij het recept verwerkt.

Perencakejes maken

Makkelijke perencakejes bakken

Ga je deze perencakejes bakken? Dan heb je enkel een rvs muffin bakvorm nodig die je goed invet. Ik gebruikte daarvoor een bakspray, maar je kunt het ook met boter invetten en daarna licht met bloem bestuiven.

Om de perencakejes gemakkelijk uit de bakvorm te krijgen, laat je ze na het bakken eerst 10 minuutjes afkoelen. Daarna tik je stevig op je werkblad met de vorm en daarna leg je een rooster op de cakejes waarmee je de vorm in één keer kunt omdraaien. Als ze niet direct loslaten klop je op de onderkant van elk muffinvormpje, op die manier lieten ze bij mij snel los. 

Ga er wel een beetje voorzichtig mee om, want anders heb je kans dat de krokante kruimels loslaten.

Makkelijke perencakejes bakken

Peren recepten

Het is oktober en dat betekent.. dat het volop perenseizoen is! Tenminste, als je peren van Nederlandse grond wil oogsten en/of eten. In Nederland zijn peren in de supermarkt van september tot juni goed verkrijgbaar, dus dat betekent dat je de aankomende maanden voldoende lekkere peren recepten kunt gebruiken. 😉

Deze perencakejes staan hoog bovenaan mijn favorietenlijst op het gebied van bakken met peer, maar heb je behoefte aan meer recepten met peer in de hoofdrol dan heb ik een paar aanraders:

Peren recepten

Perencakejes

recept
Perencakejes

De lekkerste perencakejes maak je zelf! Deze kleine cakejes zijn heerlijk smeuïg en krokant tegelijk, dankzij de crumble bovenop. Voor wie ga dit peren recept bakken?

Ingrediënten

PERENCAKEJES

  • 165 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren (M)
  • 1,5 tl bakpoeder
  • Mespunt zout
  • 115 gram bloem (+ 1,5 el extra voor stap 3)
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 peren (300 – 325 gram, ongeschild)
  • 1,5 tl kaneel

*het amandelmeel kun je ook vervangen door 75 gram bloem

 

KRUIMELDEEG

  • 55 gram koude boter
  • 55 gram suiker
  • 0,5 tl vanille-extract
  • Flinke snuf zout
  • 80 gram bloem
  • 45 gram gehakte amandelen*

*de amandelen kun je ook door 35 gram bloem vervangen

Bereiding

PERENCAKEJES MAKEN

  1. Neem een beslagkom en mix hierin de roomboter en de witte basterdsuiker in enkele minuten tot een zacht en romig geheel. Mix de eieren er hierna één voor één doorheen, totdat ze zijn opgenomen.
  2. Meng in een losse kom het bakpoeder, zout, bloem en amandelmeel door elkaar. Mix dit kort door het suiker-boter-eieren mengsel totdat de droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  3. Maak de peren schoon (schillen en klokhuis verwijderen) en snijd in blokjes. Hussel in een kommetje de 1,5 el extra bloem en kaneel door elkaar, meng de perenblokjes hier doorheen – dit voorkomt dat ze tijdens het bakken naar de onderkant van het beslag zakken.
  4. Spatel de perenblokjes voorzichtig door het beslag, verdeel het over een goed ingevette rvs muffinvorm en zet in de koelkast.

KRUIMELDEEG MAKEN

  1. Hak de amandelen zo grof of fijn als je wil, ik wilde nog wel stukjes amandelen terugproeven in de kruimellaag.
  2. Doe de boter samen met de suiker, het vanille-extract en het zout in de kom en mix enkele minuten zacht en romig. Voeg dan ook de bloem en gehakte amandelen toe en kneed of mix goed door elkaar. Als je het met de mixer doet: hoe langer je blijft mixen, des te groter zullen de kruimels uiteindelijk worden.
  3. Als je het gewenste resultaat met de mixer niet (snel genoeg) krijgt, ga dan over op met de hand kneden of eigenlijk meer ‘wrijven’ totdat je kruimels van de gewenste grootte hebt.

PERENCAKEJES BAKKEN

  1. Haal de bakvorm uit de koelkast en verdeel de kruimels over de cakejes met peer. Tijd om te bakken!
  2. Zet de kruimelcakejes 20 – 22 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Test of de cakejes gaar zijn met een caketester en bak anders nog enkele minuten langer.
  3. Laat de perencakejes 5 – 10 minuten in de vorm afkoelen. Maak de zijkanten daarna los met een mesje en stort voorzichtig op een rooster om verder af te koelen.

PERENCAKEJES BEWAREN

Goed verpakt in vershoud/aluminiumfolie kun je de perencakejes 4-5 dagen bewaren buiten de koeling. Bewaar ze niet in de koelkast, dan drogen ze uit. Je kunt de perencakejes ook op deze manier verpakt invriezen, dan blijven ze tot 3 maanden goed. De kans bestaat wel dat de kruimellaag minder knapperig is, dat kun je oplossen door ze na ontdooien heel kort opnieuw in de oven te zetten en daarna direct te serveren.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Perencakejes" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 20

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

1 bericht over “Perencakejes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *