Ga naar de inhoud
Perencake
Cake 20 november 2023

Perencake

Perencake

Vanaf september is het officieel perenseizoen, maar eigenlijk kun je peren het hele jaar door verkrijgen. Toch vind ik de herfst het moment om met peren aan de bak te gaan en met dit makkelijke recept voor perencake kun je er echt niet meer omheen. Lekker smeuïg dankzij de Griekse yoghurt en net even anders van smaak door de kardemom. Ik kon er niet vanaf blijven en dat heb ik niet vaak met cake.

Perencake maken

Dit recept om perencake te maken is in de basis erg makkelijk, maar om te voorkomen dat je thuis met vragen komt te zitten (waar ik potentieel dan net even te laat op antwoord – want ja, je mag je bakvragen altijd stellen in de reacties onder het recept) ga ik je de nodige tips meegeven.  Lees het artikel dus lekker door als je graag fully geprept de keuken in gaat, of klik op bovenstaande ‘naar recept’-knop als je het allemaal wel best vindt. 😉

Welke soort peren heb ik nodig?

In principe kun je de meeste soorten peren goed gebruiken, als je rekening houdt met een aantal factoren. Als je gaat bakken met peer, dan gebruik je het liefst een stevige peer die niet te rijp is. Helemaal onrijp moeten ze ook niet zijn, want dan hebben ze nog niet zoveel smaak. Zelf heb ik Conference peren gebruikt, die een beetje tussen rijp en onrijp in zaten. Conference peren zijn stevige handperen, in tegenstelling tot Doyenné du Comice peren, wat een zachtere handpeer is en bijvoorbeeld ook in een onrijper stadium al rijk van smaak.

Perencake recept

Appel perencake bakken

De combinatie van appels en peren in baksels is erg populair. Snap ik wel, want de smaken gaan goed samen. Ook in deze perencake kun je de helft van de peren prima door een stevige handappel vervangen. Kies bijvoorbeeld voor een friszure appel als tegenhanger van de wat zoetere peer, zo proef je het verschil tussen de twee fruitsoorten extra goed terug in het eindresultaat. Nog een extra appel-peren baktip is mijn recept voor appel-perentaart, echt een favoriet hier thuis.

Cake met peer en kardemom

De peer staat centraal in dit cakerecept, maar kardemom heeft ook zeker een grote rol. Kardemom heeft iets friskruidigs, met een vleugje citroen. Ik heb in het recept kaneel en kardemom gecombineerd, maar de kaneel is subtiel op de achtergrond. De kardemom is minder op de achtergrond, dus wanneer je hier niet van houdt kun je dit door kaneel of (gedeeltelijk) door speculaaskruiden vervangen. Persoonlijk vind ik de kardemom deze perencake echt maken, dat was de reden dat ik er maar niet van af kon blijven.

De ideale cakevorm voor perencake

Deze cake is gebakken in een reguliere cakevorm (25 cm). Deze maat bakvorm zie je het meest terugkomen bij cakerecepten, soms afgewisseld met een 30 cm cakevorm. Het recept kan uiteraard ook prima als plaatcake gebakken worden, houd hierbij vooral rekening met een kortere baktijd. Dit is overigens helemaal afhankelijk van de grootte van het bakblik of de plaat die je gebruikt. 

Appel perencake bakken

Stukjes peer zakken naar de bodem van de cake

In het recept hussel ik de stukjes peer eerst door wat bloem (gemengd met kaneel, want lekker). De reden hiervoor is dat de stukjes peer hierdoor tijdens het bakken niet massaal naar de bodem van de cake zakken. Doordat de stukjes peer met een laagje bloem worden omhuld, krijgen ze grip op het beslag en ‘glijden’ ze tijdens het bakken minder makkelijk naar beneden. Daarom is het belangrijk dat de peer pas op het laatste moment door het beslag wordt gemengd – en kort. Te lang spatelen maakt dat de stukjes peer alsnog hun laagje bloem en dus hun grip kwijtraken.

Meer peren recepten

In vergelijking tot appels vind ik peren een beetje ondergewaardeerd. Of misschien heb ik er persoonlijk gewoon te weinig mee gebakken en jullie onvoldoende geïnspireerd. 😉 De kleine peuter in huis herinnerde me eraan hoe lekker peren wel niet zijn, hij kan er geen genoeg van krijgen. Dankzij hem heb ik de smaak weer helemaal te pakken op het gebied van bakken met peren en ben niet te stoppen. De perentaartjes, perencakejes en perenjam vliegen de keuken uit in sommige weken. Een paar recente receptcreaties:

Specifieke verzoeken voor peren recepten zijn heel erg welkom! Of gewoon tips, van jullie favoriete baksels of gerechten met peer. Een lekkere salade met peer staat hoog op mijn wishlist, bijvoorbeeld. Ik ben benieuwd!

Perencake

recept
Perencake

Een makkelijk recept voor perencake met kaneel en kardemom. Deze cake met peer is echt onwijs lekker en ik geef je alle nodige baktips.

30 minuten + 75 minuten baktijd
12

Ingrediënten

Perencake (25 cm cakevorm)

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram witte basterdsuiker
  • 80 gram Griekse yoghurt
  • 4 eieren (M)
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl kardemom
  • 2 tl bakpoeder
  • Mespunt zout
  • 250 gram bloem + 2 el extra
  • 350 gram peer (2-3 peren)

Bereiding

PERENCAKE MAKEN

  1. Vet je cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  2. Neem een beslagkom en klop hierin de boter en de suiker romig. Voeg hierna de Griekse yoghurt toe. Als je beslag schift, dan was je yoghurt nog (te) koud. Je kunt alvast 1 el bloem toevoegen om de schift er weer uit te krijgen.
  3. Mix één voor één de eieren door het beslag. Als de eieren zijn opgenomen kun je ook kardemom, bakpoeder, zout en 250 gram bloem in één keer toevoegen. Mix tot alle droge ingrediënten zijn opgenomen en je een glad beslag hebt.
  4. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng de bloem met de kaneel en hussel de blokjes gesneden peer hier doorheen. Door de stukjes van een klein laagje bloem te voorzien, zakken ze tijdens het bakken niet naar de bodem van de cake.
  5. Spatel de stukjes peer voorzichtig door het cakebeslag. Stort het perencakebeslag daarna in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.

Perencake bakken

  1. Bak de perencake in 70-75 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Dek de bovenkant van de bakvorm halverwege af met aluminiumfolie, anders wordt de cake te donker aan de bovenkant. Test met een caketester na de baktijd of je cake gaar is, bak anders nog 5 minuten langer tot de caketester er schoon uitkomt.
  2. Laat de perencake 15 minuten afkoelen in de cakevorm. Laat hierna verder afkoelen op een rooster of neem een warm plakje cake, yum. 😉

PERENCAKE BEWAREN

Je kunt de perencake maximaal 4 dagen buiten de koelkast en goed verpakt in aluminium folie bewaren. Ik verpak de cake meestal dubbel: eerst in vershoudfolie en daarna in aluminiumfolie, zo weet ik zeker dat het luchtdicht verpakt is en niet zomaar uitdroogt.

Perencake invriezen? Als je de cake luchtdicht verpakt (zie tip hierboven) dan kun je deze tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Perencake" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *