Ga naar de inhoud
Volkoren crackers
Basisrecepten 16 oktober 2023

Volkoren crackers

Volkoren crackers

Cliché maar waar: ik had niet verwacht dat volkoren crackers maken zo makkelijk zou zijn. Je hebt voor dit recept geen gist of rijsmiddelen nodig (het zijn dus ook geen luchtige crackers) en het deeg is binnen enkele minuten klaar. Met als resultaat ontzettend lekkere volkoren crackers, gemaakt met volkorenmeel.

Meer volkoren recepten bakken? In mijn bakboek PUUR ZOET bak ik voornamelijk met volkorenmeel en notenmeel. Echt een aanrader voor iedereen die graag bewuster en natuurlijker wil bakken en minder toegevoegde suiker en vet wil eten. Je vindt daarin ook een recept voor crackers die volledig van pitten en zaden zijn gemaakt!

Niet zomaar crackers: volkoren

Mjam, een recept voor ontzettend lekkere volkoren crackers, hartstikke knapperig en extra op smaak gemaakt met wat sesamzaadjes en maanzaad. Ik gebruikte voor dit recept volkoren tarwemeel, maar ik ga ook nog testen met havermeel.

Het is echt zo’n makkelijk recept, waarmee je meteen een flinke lading crackers produceert. Ik bakte de crackers na elkaar af, op twee verschillende platen. De hoeveelheid uit onderstaand recept past niet op één bakplaat en daarnaast heb ik twee maatjes gemaakt. Kleine crackertjes, waarmee je meer een soort van volkoren crackers maakt. en grotere crackers die perfect zijn voor bij de lunch.

Wanneer zijn crackers volkoren?

Een product mag pas de stempel ‘volkoren’ krijgen als er enkel volkorenmeel in verwerkt is en geen ander soort meel of bloem. Crackers gemaakt van 250 gram volkorenmeel en 25 gram bloem zijn officieel dus geen volkoren crackers. Maar gelukkig zijn de crackers die je met onderstaand recept dat wel, want daarvoor gebruik je 100% volkorenmeel.

Volkoren crackers maken

Wat is volkorenmeel?

Volkorenmeel houdt in dat het meel gemaakt is van de gehele graankorrel. Alle vezels zitten dus nog in het meel en dat is weer erg gunstig voor je darmflora en spijsvertering. Volkorenmeel gemaakt van tarwe is het meest voorkomend en het best verkrijgbaar in de supermarkt, maar er zijn natuurlijk veel meer granen waar volkorenmeel van gemaakt kan worden.

Lekker gezond dus, deze volkoren crackers!

Meer volkoren recepten

Wanneer dat mogelijk is gaat mijn voorkeur uit naar bakken met volkorenmeel i.p.v. met bloem, puur vanwege de gezondheidsvoordelen. In mijn bewuste bakboek PUUR ZOET laat ik ook zien dat je nog steeds de lekkerste en meest feestelijke creaties kunt maken als je meer gezonde keuzes maakt bij het bakken van iets zoets.

Maar ook hier op de blog vind je genoeg volkoren recepten met een gezonde insteek. Een aantal van mijn favorieten:

Volkorencrackers

Volkoren crackers bakken

Ondanks dat dit recept erg simpel is, loop ik de ingrediënten toch even met je door. Met deze informatie hoop ik je te voldoende te informeren over hoe het recept in elkaar steekt, zodat je er zelf ook mee kunt experimenteren. En die experimenten lees ik uiteraard weer graag terug in de reacties onder het recept, dat is handig voor mij en andere thuisbakkers. 🙂

  • Volkorenmeel. Voor dit recept heb ik volkoren tarwemeel gebruikt, maar ik ga ook nog testen met havermeel. To be continued.
  • Olie. Ik gebruikte een neutrale olie, zonnebloemolie. Maar je kunt elke neutrale olie gebruiken die tot 200 graden verhit kan worden.
  • Water. Dit heb je nodig om het deeg kneedbaar te maken, maar wees spaarzaam wanneer je een beetje extra toevoegt als je deeg aan de droge kant is. 
  • Lijnzaad. Dit zorgt voor binding, maar ook voor smaak. Het deeg dat iets langer blijft liggen tijdens het bereidingsproces is lastiger dun uit te rollen, omdat het lijnzaad het vocht in het deeg opneemt.
  • Sesamzaad en maanzaad. Smaakmakers! Ik vind deze zaden erg lekker en daarnaast zijn ze ook fijn van structuur, waardoor ze goed aan de crackers vast blijven zitten. Ik ga ook nog met andere pitten en zaden experimenteren – update volgt.
  • Zout. De eerste keer dat ik de crackers maakte was ik te zuinig geweest hiermee. Ik snap dat jij ook die neiging krijgt als je dit recept maakt, maar ik vind deze hoeveelheid zout een vereiste omdat de crackers anders erg flauw blijven. Bij een zoutarm dieet kun je het uiteraard terugbrengen en vervangen door bijvoorbeeld gedroogde kruiden voor extra smaak.
  • Grof zeezout. Dit gebruik je samen met wat extra sesam- en maanzaadjes als afwerking van de crackers. Je strooit het over het uitgerolde crackerdeeg heen en dit zorgt er eenmaal afgebakken voor dat de smaak ervan nog beter eruit springt.

Crackers volkoren

Volkoren crackers maken

Dit recept voor volkoren crackers is echt abnormaal makkelijk. Onder de streep ben je het langst bezig met het uitrollen van het deeg, omdat dit een aantal keer moet gebeuren. De crackers moeten goed dun zijn om lekker knapperig te bakken. Daarnaast moeten ze allemaal (ongeveer) dezelfde grootte hebben, omdat ze anders niet gelijkmatig bakken in de oven. Je rolt het overtollige deeg daarom een aantal keer opnieuw uit en je bakt deze hoeveelheid crackers op twee bakplaten af (ik bak ze het liefst na elkaar).

Voor het op maat snijden van de crackers ben ik met een meetlat aan de slag gegaan, zodat alle crackers echt mooi van hetzelfde formaat zouden zijn. Dat vind ik belangrijk omdat ik er een foto van maak en die weer deel bij dit recept, maar dat kun je natuurlijk ook grofweg met het blote oog inschatten. Zolang je maar geen kleine crackers (meer een soort volkoren toastjes) en grote crackers tegelijk op de bakplaat afbakt.

Volkoren crackers

recept
Volkoren crackers

Een makkelijk recept om zelf volkoren crackers te maken! Heel snel klaar en erg lekker voor bij de lunch of om volkoren toastjes te maken.

Ingrediënten

Volkoren crackers

  • 250 gram volkorenmeel of havermeel
  • 50 ml olie
  • 150 ml water
  • 15 gram lijnzaad
  • 20 gram sesamzaad
  • 15 gram maanzaad
  • 0,5 tl zout

Afwerking

  • Grof zeezout
  • Sesamzaadjes
  • Maanzaad

Bereiding

  1. Verhit de oven op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  2. Neem een grote kom en meng het volkorenmeel, de zaden en zout door elkaar.
  3. Meng de olie en het water er doorheen, tot er een stevig deeg ontstaat. Als het deeg te droog is, kun je er 1 eetlepel water aan toevoegen. Meng opnieuw en voeg dan eventueel pas nog een eetlepel water toe. Het deeg hoort aan de droge kant te zijn, dus voeg niet teveel toe.
  4. Leg de helft van het deeg op een vel bakpapier, verdeel het een beetje, en leg er nog een vel bakpapier overheen. Rol het uit met een deegroller tot een een mooie rechthoek van 1,5 mm dik.
  5. Verwijder het bovenste vel bakpapier, snijd eventuele ongelijkheden aan de randen weg (die worden anders snel donker in de oven) en verdeel wat zaden en grof zeezout over het deeg. Rol er voorzichtig overheen met je deegroller om het aan te drukken.
  6. Snijd de plak deeg in een formaat crackers dat jij graag wil; hiervoor werkt een pizzasnijder heel handig!  Leg alle crackers op de bakplaat, liefst met een 1 cm afstand ertussen en bak in 15 minuten gaar en knapperig in de oven. Hou ze tijdens de laatste minuten baktijd goed in de gaten. De crackers krijgen hun volledige knapperigheid als ze afkoelen.
  7. Terwijl je eerste lading crackers in de oven staat, ga je hetzelfde doen voor de andere helft van het deeg.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Volkoren crackers" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 20

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

4 berichten over “Volkoren crackers

  1. Ze zijn goed gelukt, heb alleen sesamzaadjes gebruikt geen maanzaad. Wat grotere crackers gemaakt en in precies 15 minuten perfect, 2 minuten langer was echt te lang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *