Ga naar de inhoud
Stoofperen koken met suiker en kaneel
Bijgerechten 24 november 2023

Stoofperen koken met suiker en kaneel

Stoofperen koken met suiker en kaneel

Stoofpeertjes, ik denk dat iedereen hier wel een jeugdherinnering aan heeft. Mijn moeder maakte vroeger altijd stoofperen zonder alcohol en zonder bessensap. En nog steeds, maar nu zijn het inmiddels oma’s stoofperen! Mijn kleine peuter is er gek op. Vandaag mag ik haar recept met jullie delen: stoofperen koken met suiker, kaneel, kruidnagels en steranijs. Mmm!

Wat zijn stoofperen?

Stoofperen zijn vruchten die van zichzelf vrij zuur en hard zijn en daarom niet geschikt om rauw te eten. Door de peren voor langere tijd te stoven in bijvoorbeeld water met suiker en kaneel worden de peren zachter, zoeter en krijgen sommige stoofperenrassen een bruin – rode kleur. Voor die kleur is dus geen wijn of bessensap nodig. Bij lang genoeg koken ontstaat de kleur vanzelf. Dat is tenminste het geval bij de twee meest bekende stoofperen in Nederland: de Gieser Wildeman en de Saint Remy. Beiden zijn geschikt om in dit stoofperen recept te gebruiken.

Stoofperen koken

Even lekker ouderwets stoofperen maken. Dat soort uitspraken hoor je vaak genoeg en wekken de indruk dat stoofperen een oude kooktraditie vormen. Dat maakte mij nieuwsgierig en dus ging ik op (online) research uit. Niets blijkt minder waar. Het koken van stoofperen gebeurt al ontzettend lang. De Griekse dichter Homerus schreef al over de peer als ‘gift van de goden’ en ook in Romeinse geschriften werd erover geschreven. En ja, daarmee doelden ze hoogstwaarschijnlijk op stoofperen, want z’n zoetere broertje (de handpeer) bestaat pas sinds de 16e eeuw – nadat er in kloosters een fijn staaltje veredeling had plaatsgevonden. Toch leuk om de volgende keer dat je een peer eet eens bij stil te staan.

stoofperen koken

Stoofperen recept

Stoofperen koken is dus een eeuwenoud recept en daarom vind ik het niet gek dat er inmiddels veel verschillende bereidingswijzen bestaan. In dit artikel vertel ik meer over het maken van stoofpeertjes zonder wijn of andere alcohol, maar ook zonder bessensap. Dit is een heel kindvriendelijk stoofperen recept, waarbij ik graag de zeer spaarzaam gebruikte woorden van mijn eigen zoontje (2,5) quote: “deze heel erg lekker!”. 😉

De stoofpeertjes van mijn moeder kwamen vaak tevoorschijn bij een feestelijke gelegenheid. Bij een diner waar van alles op tafel staat dat de kleintjes niet lusten of gewoon als bijgerecht en als ’toch nog iets gezonds’ naast een portie frietjes. Ik herinner me dat ze vroeger vaak op zondagen op tafel verschenen, waar ze vaak gecombineerd werden met een stuk vlees. Sinds ik mijn moeder heb gevraagd of ik het recept op Zoetrecepten mocht delen neemt ze de peertjes extra vaak op hun oppasdagen mee voor Floris. Zo lief!

Recepten met peer

Eigenlijk in alle recepten waarin je peren verwerkt, kun je deze stoofperen met suiker en kaneel ook verwerken. Hou er wel rekening mee dat wanneer je de peertjes lang hebt laten stoven, ze in een baksel dat nogmaals de oven ingaat nóg zachter zullen worden. Een aantal voorbeelden van recepten met peer waarin je ze zou kunnen verwerken:

Dit recept voor een stoofperen tarte tatin gebruikt een stoofperenrecept met rode wijn, maar deze stoofperen met suiker en kaneel kunnen daar ook net zo goed in verwerkt worden.

Peertjes koken recept

Peertjes koken

De naam van het gerecht ‘stoofperen’ zegt het eigenlijk al, de peertjes moeten gestoofd worden. Stoven is niks meer dan ingrediënten in een vloeistof op lage temperatuur koken, idealiter met de deksel op de pan. Hoe lang je de peertjes kookt is volledig smaak gebonden. Van huis uit ben ik gewend dat de peertjes nog een lekkere bite hebben na het koken. Mijn moeder kookt ze dan ook niet langer dan een minuut of 10, maar hier kun je zelf gemakkelijk mee spelen.

Aangezien de peertjes in dit recept niet in z’n geheel worden gekookt, heb je sowieso een kortere kooktijd nodig. Als je de peren in z’n geheel wil koken (waarbij je ze enkel schilt en het steeltje en klokhuis niet verwijderd), hou je een zeker drie keer zo lange kooktijd aan. In veel recepten zie je een kookduur van 2 – 3 uur terugkomen. Dit is gebaseerd op de de gehele stoofpeer die heel zacht wordt gekookt. Ik zou zeggen, experimenteer zelf en noteer de voor jou ideale kooktijd!

Stoofperen zonder wijn

Yes, een recept voor stoofperen zonder wijn. Een stoofpeer zonder alcohol smaakt uiteraard anders dan eentje m̩t en daarnaast is daar ook nog het kleurverschil. Nu ken ik genoeg mensen die bessensap gebruiken om toch een dieprode kleur aan de peertjes te geven. In principe is dat niet nodig bij het gebruik van Gieser Wildeman peren en al helemaal niet bij Saint Remy peren. Deze perenrassen kleurt na lang genoeg stoven vanzelf bruin Рrood. Als je de stoofperen niet te lang wil koken, maar wel op zoek bent naar die rode kleur dan kun je uiteraard een deel wijn, bessensap of port aan het watermengsel toevoegen.

Stoofperen met suiker en kaneel

Wat mij betreft hoeven de peren geen rode kleur te hebben. Ik vind ze lichtbruin ook prachtig en vooral: erg lekker. De smaakmakers van deze stoofperen zijn kaneel, kruidnagel en steranijs. Er gaat ook wat citroensap door het water, wat licht gezoet wordt door een beetje rietsuiker. Eventueel zou je er ook nog een vanillestokje aan toe kunnen voegen, maar ik vind ze zoals onderstaand beschreven precies goed.

Peertjes koken

Stoofperen zonder wijn zonder bessensap

Bronvermelding: bron 1 – bron 2 – bron 3 – bron 4

Stoofperen koken met suiker en kaneel

recept
Stoofperen koken met suiker en kaneel

Met dit recept kun je stoofperen koken met suiker en kaneel. Wat mij betreft zijn dat de lekkerste stoofpeertjes, zonder wijn en zonder bessensap.

60 minuten
4

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofperen (ik gebruikte Gieser Wildeman)
  • 0,5 liter water
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • 3 kruidnagelen
  • 2 el citroensap (of naar smaak)
  • 2 el rietsuiker (of naar smaak)

 

Bereiding

Stoofperen koken

  1. Schil de stoofperen, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis en het steeltje.
  2. Vul de pan met een halve liter water, roer de kruiden, suiker en citroensap erdoor en breng aan de kook. Leg de stoofperen in de pan met en hou hierbij aan dat de peertjes tijdens het koken net onder water moeten zijn. Dit is afhankelijk van het formaat pan.
  3. Laat de peertjes op laag vuur koken. Dit kan verschillen van 10 minuten voor stoofpeertjes met een bite, tot 1 – 1,5 uur voor heel zacht gestoofde peertjes. Test af en toe met een vork of de peertjes al de juiste structuur hebben naar jouw smaak.*

Stoofperen tip

  • Omdat de peertjes in kwarten zijn gesneden gaat het stoven sneller dan wanneer de de stoofperen heel hebt gelaten. Als je de peren in z’n geheel stooft dan verdriedubbel je bovenstaande kooktijd.
  • Des te langer je peertjes koken, des te voller wordt de kleur. Ook als je ze zonder wijn of zonder bessensap maakt krijgen stoofperen een bruin – rode kleur.

Stoofperen bewaren

Bewaar de stoofperen in hun kookvocht, in een luchtdicht afgesloten koelkastdoos. Op deze manier blijven ze in de koelkast max. 5 dagen houdbaar. Door ze te bewaren in het kookvocht trekt de smaak van de kruiden er ook nog beter in en worden ze extra lekker.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Stoofperen koken met suiker en kaneel" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 7

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

3 berichten over “Stoofperen koken met suiker en kaneel

  1. Wat een lekkere stoofperen zijn dit! Ik maak ze ook het liefst zonder wijn of bessensap. heb ze een uurtje gestoofd, dan krijgen ze al een bruinere kleur en zijn ze lekker zacht. Ga ze ook nog es proberen met een kortere kooktijd zoals jouw moeder. Thanks voor het recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *