Ga naar de inhoud
Het verschil tussen alle vloeibare zoetmiddelen
Facts & Food 13 februari 2018

Het verschil tussen alle vloeibare zoetmiddelen

Het verschil tussen alle vloeibare zoetmiddelen

De verschillende soorten zoetmiddelen vliegen je om de oren, maar waarom zou je appelstroop gebruiken in plaats van dadelstroop? En wat is invertsuiker überhaupt? Ik zette alle vloeibare zoetmiddelen (suikers!) voor je op een rijtje.

Onder vloeibare zoetmiddelen versta ik o.a. stropen en siropen, maar limonade-siroop heb ik even daargelaten. Het verschil tussen stroop en siroop is dat stroop meer geconcentreerd is en voor ongeveer drie kwart uit suiker bestaat. In siropen bevindt zich meer vocht, waardoor het zo vloeibaar is, en bestaat voor ongeveer de helft uit suiker.

Wat is invertsuiker?
Dit is een soort suiker die ontstaat als je kristalsuiker met wat water en een zuur verhit. Het wordt veel gebruikt in de banketbakkerij, bijvoorbeeld om kristallisatie tegen te gaan of de houdbaarheid (qua structuur van het gebak) te verlengen. Als thuisbakker zul je dit eigenlijk nooit gebruiken.

Wat is honing?
Honing is de meest bekende en populaire ‘natuurlijke’ suiker. Honing ontstaat dankzij de honingbijen die de nectar uit bloemen halen en deze vervolgens omzetten. Door het toevoegen van enzymen en door de verdamping wordt het omgezet naar honing. Rauwe honing is een echt ongeraffineerd zoetmiddel, vol mineralen en vitamines. Helaas geldt dit niet voor de honing die wij in supermarkten of zelfs natuurwinkels kunnen kopen. Wel vind ik het sterker en zoeter van smaak dan, dus heb je er minder van nodig. Je gebruikt honing bijvoorbeeld door yoghurt of over pannenkoekjes, maar je kunt ook een beetje toevoegen aan een healthy bananencake.

Wat is maple syrup / ahornsiroop?
Pure ahornshiroop wordt uit de maple trees in Amerika ‘getapt’. Het directe sap van de boom is nog niet erg zoet, daarom wordt het meeste vocht hieraan onttrokken zodat er ahornsiroop ontstaat. Er zijn verschillende soorten ahornsiroop. Hoe lichter de kleur van de siroop, hoe zachter de smaak. Dit wordt verdeeld in graden, de A-graad (lichtbruin), de B-graad en de C-graad (donkerbruin met karamelsmaak). Heerlijk over pannenkoeken, wafels of yoghurt.

Wat is agavesiroop?
Agavesiroop wordt gewonnen uit een cactus-achtigeplant (agave). Het hoofdbestanddeel is zetmeel en wordt door middel van verhitting en een zuiveringsproces omgevormd tot de geraffineerde fructose ‘agavesiroop’. Agavesiroop verschilt qua kleur van lichtbruin tot bruin en is iets dunner dan honing. Ook al zitten er in de agaveplant voldoende vitamines en mineralen, na het filteringsproces is daar niets meer van over. Toch wordt het vaker als gezonder aangeprezen, omdat het ongeveer een kwart zoeter is dan kristalsuiker, maar een lagere glycemische index heeft. Het blijft toch echt een geraffineerd zoetmiddel.

LEES OOK: het verschil tussen alle korrelachtige soorten suiker.

Wat is appelstroop?
Dit verschilt eigenlijk per soort appelstroop. In principe is het stroop die gemaakt is van appels; hier wordt sap van gemaakt, dat ingedikt wordt tot een concentraat en dat wordt weer verder verwerkt tot een stroop. Veel appelstroopjes bestaan deels uit appels en deels uit suikerbiet. Het voordeel hiervan is dat suikerbiet zorgt voor het ijzerrijke karakter van appelstroop, want dat zit niet in de appels zelf. Als je kiest voor 100% appelstroop krijg je evenveel suiker binnen, maar niet de ijzer uit de suikerbiet. Ik gebruik bijvoorbeeld appelstroop in mijn recept voor gezonde ontbijtkoek.

Wat is dadelstroop?
Het antwoord is vrij logisch, via een verwerkingsproces worden dadels omgezet tot een vloeibare dikke stroop. Door dit proces blijft er weinig over van de vezels en voedingsstoffen uit de dadels. Toch gebruik ik het wel eens in mijn gezondere zoete recepten, omdat ik de smaak heel erg lekker vind en het minder zurig is dan appelstroop.

Wat is schenkstroop?
Deze soort stroop wordt gemaakte van het ingedikte sap van suikerbieten. Schenkstroop heeft een hele diepe zoet/zoute smaak, die maar al te graag wordt gecombineerd met een spekpannenkoek. Je kunt het niet alleen als pannenkoekenstroop gebruiken, maar ook in baksels zoals kruidkoek waar de diepe smaak goed tot z’n recht komt.

Wat is golden syrup?
Een stroop gemaakt van rietsuikersap die je veel in Britse recepten tegenkomt. Het lijkt een beetje op onze schenkstroop, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar. Golden syrup is subtieler van smaak en doet een beetje aan toffee denken. Net zoals stroop kun je het bijvoorbeeld gebruiken om er een goede karamelspread mee te maken.

Heb je nog meer vragen over vloeibare zoetmiddelen? Of ontbreekt er nog eentje in dit lijstje? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

BronnenBakken met kennis, Eke Mariën – Radar – Voedingscentrum– Culy –

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *