Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Gezonde ontbijtkoek

Zoetrecepten

Hoe lekker het ook is, ik koop nooit ontbijtkoek in de supermarkt. Het voelt gezond, maar zit stiekem boordebol suiker en vet. Dat moet anders kunnen!

Mijn doel: een gezonde ontbijtkoek maken met zo min mogelijk suiker en vet. Doordat ik de geraffineerde suikers vervang door natuurlijke zoetstoffen zoals dadels en appelstroop en het vet heb laten verdwijnen (I know what you guys like) is het resultaat een suikervrije én vetvrije ontbijtkoek geworden. Mission accomplished! Daarnaast gebruikte ik amandelmelk waardoor de ontbijtkoek ook lactosevrij is, score.

Gezonde ontbijtkoek

Zoetrecepten

Gezonde ontbijtkoek

Door | 30 minuten | 12 personen

Dit heb je nodig

    • 200 gram dadels
    • 4 el appelstroop, zonder toegevoegde suiker
    • 250 ml (amandel)melk
    • 300 gram volkoren meel
    • 2 theelepels speculaaskruiden
    • 1 el kaneel
    • 2 tl bakpoeder
    • Handje gemengde noten

    En zo doe je het

    1. Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
    2. Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop en de amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij.
    3. Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten in door elkaar, samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel tot het goed gemengd is en stort in de cakevorm.
    4. Verdeel de gemengde noten over de bovenkant van je ontbijtkoekbeslag en strooi er eventueel nog wat havervlokken tussen. Zet de ontbijtkoek voor 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.

    TIP: Voor een nóg meer smeuïge ontbijtkoek kun je het volkoren meel deels, of helemaal, vervangen door amandelmeel.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Gezonde ontbijtkoek" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    71 antwoorden op “Gezonde ontbijtkoek

    1. Gister de ontbijtkoek gemaakt. Nou zonder overdrijven ontzettend lekker!
      Ik heb 50 gram amandelmeel gedaan en 250 gram volkorenmeel en wel appelstroop de gewone versie omdat ik dat nog had staan. Maar deze ontbijtkoek lijkt gewoon op een kruidcake maar dan gezond. Er liggen weer lekker 8 plakjes in de vriezer, naast de chocolade bananenbrood;-)

    2. Ik zou het recept graag willen maken? Hoe kan het glutenvrij maken? Kan ik het volkorenmeel vervangen door boekweitmeel of moet ik gewoon glutenvrije meel kopen?

    3. Het is een super lekker recept!!
      Het is snel om te maken en super lekker. Ik heb de ontbijtkoek 35 minuten gebakken toen was de ontbijtkoek al gaar. In het midden is het nog een beetje zacht HEERLIJK!!!
      Echt een aanrader

    4. Vraag? Ik woon in het buitenland en de meeste ingrediënten zijn hier wel aanwezig en of andere heb ik meegenomen uit NL zoals speculaaskruiden. Maar waar zou ik appelstroop mee kunnen vervangen? Ik ben al een tijdje op zoek hiernaar. Ik hoor het graag. Groeten uit Kenia

      1. Oei, dat is een moeilijke vraag. Zeker als je op zoek bent naar een gezonder alternatief. Anders kun je natuurlijk de meeste stroopsoorten gebruiken. Of is daar niks á la donkere agavesiroop, ahornsiroop of stroop te vinden?

    5. Dit is echt een top recept! Ik maak hem zelf zeker 2 a 3 keer per maand en hij is hier in huis altijd zo op. Hij is zoveel lekkerder dan een ontbijtkoek uit de winkel én een stuk gezonder!

    6. Hoi, ziet er heerlijk uit! Ik wil het wel proberen. Nu woon ik in het verre buitenland, en zijn mijn speculaaskruiden zo goed als op. Welke mix gebruik jij? Maak je het zelf? Er zijn verschillende recepten en combinaties in omloop om het zelf te maken, maar ik weet niet welke de lekkerste is…

    7. Wat ben ik blij met dit recept! 🙂 Mijn huisgenootje Mirjam (hierboven) maakte hem deze week en ik ben de dag erna gelijk boodschappen gaan halen om er nog een te maken, want ik wilde meeer. Super lekker is ie, ook met het gure weer deze dagen, hihi. En super makkelijk en lekker low budget. Ik was altijd gek op ontbijkoek, maar sinds ik minder suiker eet vind ik het te zoet, bij deze ontbijtkoek vind ik de balans perfect. De volgende keer wil ik hem bakken met geraspte gember erdoor.

      1. Hi Judith! In plaats van dadels kun je eigenlijk veel soorten gedroogd fruit gebruiken. In deze cake zouden rozijnen denk ik ook goed werken. De noten bovenop kun je prima weglaten of grove havervlokken of kokossnippers gebruiken. Wat jou lekker lijkt!

      1. Zo fijn! Ik wikkel de cake in vershoudfolie als deze nog lauwwarm is, dan blijft ‘ie langer smeuïg (max. een dag of vijf). Je kunt hem ook alvast in plakken snijden, deze in aluminium folie invriezen en elke dag een plakje uit de vriezer trekken.

    8. Hoi Mariëtte,

      Ik heb de ontbijt inmiddels een aantal keer gemaakt, van smaak is hij iedere keer goddelijk! Helaas is hij qua structuur alleen de eerste keer echt perfect uit de verf gekomen. De keren erna bleef hij heel erg compact en klef. Enig idee Waar dit aan zou kunnen liggen? Groetjes Anne!

    9. Dit recept stond al even op mijn lijstje. Eindelijk gemaakt en hij is heerlijk! Leuk dat je altijd antwoord geeft want uit bovenstaande berichtjes haal ik weer veel tips! 🙂

    10. Dit recept is echt heerlijk ik ga hem zeker vaker maken. Heb hem met 200 gram volkoren spelt meel 100 gram amamdelmeel en 100 gram gedroogde dadels gemaakt de rest van de ingrediënten wel gevolgd en hem in een springvorm gemaakt daarom wat meer noten erop gedaan en havervlokken.

    11. Net gemaakt en hij staat al een eeuwigheid in de oven. Ik heb de volkorenmeel geheel vervangen door amandelmeel en in een cakevorm gedaan. De smaak is goed maar hij blijft heel klef. Net uit de over gehaald en gestort maar valt door de liefheid uit elkaar. Dus nu in stukken weer terug in de oven. Wat kan ik de volgende keer anders doen?

      Groetjes Suzanne

      1. Hi Suzanne, dat komt helaas doordat je het volkorenmeel volledig hebt vervangen door amandelmeel. Amandemeel bevat geen gluten en daardoor mist de ontbijtkoek ‘bindkracht’. Sowieso wordt de structuur door amandelmeel een stuk kleffer, maar om te voorkomen dat het zó klef wordt en uit elkaar valt zou ik max. 100 ml amandelmelk gebruiken en 2 eieren toevoegen. Ik heb dit trouwens zelf nog niet getest, dus let me know als je het gaat testen! 🙂

    12. Dankje voor het leuke recept!! De smaak vind ik geweldig alleen de structuur wat minder. Hij is best klef van binnen. Heb je een idee hoe ik hem luchtiger kan krijgen? Misschien met ei dacht ik? Groetjes!

      1. Ik heb deze ontbijtkoek nog nooit met ei gemaakt. Wel zou het kunnen dat je iets meer rijsmiddel moet gebruiken of de cake nog iets langer moet afbakken. Klef hoort ‘ie namelijk niet te zijn!

    13. Echt een super lekker recept! Top. Deze ga ik vaker maken 😉 kids vonden het ook heerlijk. Ik had nog 100 boekweitmeel 100 speltmeel en 100 havermeel. Is het prima mee gelukt.

    14. Hallo, ik zou de gezonde ontbijtkoek ook eens willen maken. Mijn vraag is of je de gewone gedroogde dadels ook moet weken en hoelang dat moet.
      Ik zou alleen speltmeel willen gebruiken of speltmeel met boekweitmeel. Zouden beide opties kunnen?
      Lijkt me een heerlijk recept

      1. Hi Jacinta, gewone gedroogde dadels moeten al helemaal geweekt worden, zeker 10 minuten. Totdat ze zacht genoeg zijn om fijn te malen :). De opties met meel kunnen zeker! Bakze!

    15. Hoi! Heerlijke ontbijtkoek, maar even een vraagje. Ik lees bij iedereen dat hij vrij smeeuig is van binnen, die van mij is dus aan de droge korrelige kant. Enig idee hoe ik hem iets smeeuiger maak? Groetjes!

    16. Gisteren deze koek gemaakt. Wat een geweldig recept.
      Ik wilde zelf appelstroop maken, maar het werd appelmoes.
      Ik heb er gewoon 4 eetlepels doorgedaan en……perfect.
      Vandaag is hij al voor de helft op😂😂
      Nooit meer ontbijtkoek uit de winkel.

    17. Ah hij was fantastisch! Ik heb er rozijnen, amandelen en haver op gedaan, heerlijk! Hij moest iets langer in de oven, maar was daarna perfect. Bedankt voor het heerlijke recept!

    18. Kun je de dadels ook vervangen door gedroogde vijgen?

      Ik heb hem al eerder gemaakt en ook klef en niet goed gerezen. Smaak prima!

      Ik ga de ovenstandstand op150 graden zetten en wat langer bakken.

    19. Hoi ! Klinkt heerlijk. Ik gebruik uit de Turkse winkel een kilo verpakking dadel ‘puree’? Perfect voor te bakken , gewoon echt lekker, gemakkelijk en goedkoper.

    20. Heel erg lekker! Heb hem nu al 4 keer gemaakt in totaal en hij is zo snel op in huis vooral met de havermoutvlokken erbij is erg lekker. Zeker een aanrader! 🙂

    21. Hoi Mariette,

      Ik heb deze ontbijtkoek al 3 keer gemaakt, en hij is heerlijk! Ik vroeg mij alleen af welke appelstroop jij gebruikt. Die met suikerbiet of die met 100% appel? Ik heb trouwens ook jouw bakboek gekocht. Wat is hij mooi geworden zeg! En wat een heerlijke recepten allemaal! Ik ben er erg blij mee.

      Groetjes, Henriëtte

    22. Zojuist de ontbijtkoek gemaakt! Smaak is goed maar hij is heel vast geworden ipv luchtig. Enig idee waar t fout is gegaan? Wil hem graag nog eens maken..

      1. Heb je wel een op een het recept en de ingrediënten gebruikt? Het recept is in principe ook niet voor een enorm luchtige ontbijtkoek. Voor extra luchtigheid kun je ook altijd op het laatste moment 1/2 tl baking soda en een el appel cider azijn met elkaar gemixt aan het beslag toevoegen. Vervolgens beslag meteen in de cakevorm gieten en in de oven schuiven. Bakse!

    23. Heb je misschien een tip voor een ‘gezonde’ appelstroop? Ik heb heel veel potjes in de supermarkt bekeken, maar alles wat ik zag is met 55% natuurlijke vruchteigen suikers ( 55gr suiker per 100gr stroop ).
      Lijkt me niet zo gezond 😉

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.