Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Het verschil tussen alle korrelachtige soorten suiker

Zoetrecepten

Van kristalsuiker, basterdsuiker en poedersuiker, tot palmsuiker en kokosbloesemsuiker. In dit artikel lees je álles over deze verschillende soorten korrelachtige suikers.

Als je van bakken houdt, krijg je met veel verschillende soorten suikers te maken. Ook lees je steeds meer over palmsuiker en kokosbloesemsuiker om geraffineerde suikers te vermijden. Hoe ze worden gemaakt, smaken en waar je ze voor gebruikt. Ik start bij de geraffineerde soorten suikers en eindig bij de meer natuurlijke suikers.

Wat is kristalsuiker?
Kristalsuiker is de meest gebruikte soort suiker en wordt veel verwerkt in ons voedsel. Het wordt over het algemeen gewonnen uit het sap van suikerbieten. Dit wordt volledig gefilterd tot er alleen nog zuivere suiker overblijft, ook wel sacharose of sucrose genoemd. Wanneer je suiker verhit in een pannetje, ontstaat er karamel. En met nog een paar extra ingrediënten kun je zelfs deze romige salted caramel maken.

Er zijn verschillende soorten (gezeefde) kristalsuikers, waarbij de kristallen van 0,2 tot 2,5 millimeter verschillen. Door de juiste soort suiker te gebruiken wordt de structuur en het volume van je koekjes of gebak verbeterd. Fijne kristalsuiker is lost sneller op en bindt daardoor meer lucht aan zich in het beslag, terwijl grove kristalsuiker goed is als decoratiesuiker en zorgt voor een knapperig effect in bijvoorbeeld koekjes.

Wat is poedersuiker?
Poedersuiker wordt gemaakt door kristalsuiker fijn te malen, waar vervolgens een anti-klontermiddel aan toe wordt gevoegd. Poedersuiker zorgt ervoor dat je biscuit een fijne textuur krijgt. Omdat poedersuiker makkelijk oplosbaar is zorgt het ook voor een mooie gladde textuur in je glazuur of botercrème of voor koekjes die niet gemakkelijk uitvloeien tijdens het bakken.

Heb je poedersuiker nodig voor een recept, maar je hebt het niet in huis? Maak het dan zelf! Doe 200 gram kristalsuiker met 1 eetlepel maizena in de blender en mix tot het helemaal fijngemalen is. Haal het nog even door de zeef en je hebt homemade poedersuiker.

Wat is basterdsuiker? En wat is het verschil tussen witte, lichtbruine en bruine basterdsuiker?
Door het mengen van gezeefde kristalsuiker met een ‘invertsuikerstroop’ wordt basterdsuiker gemaakt. Wanneer je hier ook nog karamel of melasse aan toevoegt, wordt de basterdsuiker donkerder van kleur. Des te bruiner de basterdsuiker, hoe vochtiger . Door de vochtigheid van de basterdsuiker droogt gebak minder snel uit, blijft het langer vers en wordt een andere smaak en kleur gecreëerd. Witte basterdsuiker lost bijvoorbeeld sneller op in deeg en lichtbruine en bruine basterdsuiker geven een donkerdere kleur en diepere smaak aan je baksels.

LEES OOK: De rol van suiker tijdens het bakken.

Wat is rietsuiker?
Rietsuiker is vergelijkbaar met kristalsuiker, echter wordt rietsuiker uit suikerriet gewonnen. Om een onderscheid te maken tussen kristalsuiker en rietsuiker wordt er melasse toegevoegd om de rietsuiker een bruinere kleur te geven. Melasse is een stroopachtig bijproduct dat vrijkomt tijdens het winnen van rietsuiker. De percentuele toevoeging van melasse is erg laag, maar hoe meer melasse je toevoegt aan de suiker, hoe bruiner ze wordt.

Wat is kandijsuiker?
Dit zijn klontjes gekristalliseerde suiker, waarbij aan de donkere variant een karameloplossing wordt toegevoegd. Kandijsuiker wordt vaak als decoratie gebruikt (op ontbijtkoek) of door de koffie en thee.

Wat is geleisuiker
De basis van geleisuiker is kristalsuiker. Geleisuiker wordt gebruikt om jam te maken. De geleisuiker zorgt ervoor dat de jam steviger wordt en langer te bewaren is. Dit heeft de geleisuiker te danken aan de pectine en het citroenzuur dat er aan is toegevoegd. Pectine is van nature te vinden in fruit, maar in sommige soorten fruit zit minder natuurlijke pectine.

Wat is palmsuiker?
Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van verschillende soorten palmen en is minder zoet dan kristalsuiker. Doordat de productie in verschillende kleine dorpjes plaatsvindt wil de kleur en structuur van de palmsuiker nog wel eens verschillen. De donkerdere palmsuiker is vergelijkbaar met bruine basterdsuiker en heeft dezelfde karamelachtige smaak, maar de lichtere is vergelijkbaar met kristalsuiker. Palmsuiker heeft een lage glycemische index (30-35) waardoor de opname in het lichaam vrij traag is.

Wat is kokosbloesemsuiker?
Kokosbloesemsuiker is in gebruik vergelijkbaar met palmsuiker, maar wordt gewonnen uit biologische kokosbloesem. De nectar van de bloesem wordt afgetapt, verhit tot een karamelachtige substantie en nadat de karamel zich heeft gevormd tot suiker wordt deze fijngemalen in een molen. Op deze manier blijven de vitamines en mineralen behouden. Door deze kleinschalige verwerking kan, net zoals bij palmsuiker, de kleur en smaak verschillen.

Heb je nog meer vragen over korrelachtige soorten suikers? Of vond je het gewoon een interessant artikel? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

BronnenBakken met kennis, Eke Mariën – Wikipedia – Culy.nl – Troscompas – Suikerunie – Suikerwijzer – Jouw fabriek 

5 antwoorden op “Het verschil tussen alle korrelachtige soorten suiker

 1. Hoi Mariette,

  Super goed artikel over de verschillende soorten suiker!
  Weet jij welk merk de grove kristalsuiker heeft want ik wil nog een keer appelflappen bakken en daar hoort natuurlijk van die grove suiker op 😉
  Van Gilse heeft de suiker volgens mij niet in het programma.

   1. De euroshopper suiker van de Albert Heijn is heel grof. Het zit in blauwwitte zakken van 1,5 kilo voor een prikkie. Ik heb het ooit eens gekocht in een zuinige bui, maar kwam er toen achter dat het hele grove suiker was. Voor cakes e.d. niet zo geschikt, maar voor dit soort dingen dus wel!

 2. Hi Mariette, in een recept voor pandancake kwam ik ‘gula kastor’ tegen. Ik dacht meteen aan deze info van jou en wilde nakijken wat het in het Nederlands is.
  Ik kom er niet zo goed uit, maar denk dat het fijne kristalsuiker is. Kan ik dan gewoon kristalsuiker vermalen, dus een soort poedersuiker maken maar dan zonder de maizena?
  In het recept komt ook maizena voor. Wat als ik wel poesersuiker zou gebruiken?
  Ik heb 0,0 verstand van bakken, maar vind het leuk om te leren en je recepten te maken. Daarom dacht ik het aan jou te vragen, je hebt meer ervaring en zo verpest ik niet het maken van een lekkere cake 😉 Alvast hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.