Ga naar de inhoud
Hoe schrijf je een bakboek? (deel 1)
Zoete inspiratie 14 februari 2018

Hoe schrijf je een bakboek? (deel 1)

Hoe schrijf je een bakboek? (deel 1)

Het is alweer even geleden dat ik een update heb gegeven over PUUR ZOET. Voor deze update leek het me leuk om jullie mee te nemen in mijn persoonlijke bakboekproces. Waar begin je? Hoe pak je het aan? Waar loop je tegenaan?

Voor het schrijven van een boek is heel veel enthousiasme en passie, maar ook kennis van zaken nodig. Al meer dan vier jaar lang kan ik geen genoeg krijgen van het bedenken van lekkere recepten, het schrijven van teksten en het fotograferen van al die goodies. De afgelopen jaren verplaatste mijn shift steeds meer naar gezondere zoete recepten, met zo nu en dan een goed zondig exemplaar. Die jaren van zwáre training hebben mijn kennis tot een dusdanig niveau gebracht waarbij ik mezelf een expert durf te noemen en die kennis niet alleen online, maar ook offline heul graag wilde delen. Een eigen bakboek was altijd al een kleine meisjesdroom, maar nu is die droom werkelijkheid geworden. Met dit artikel wil ik jullie een beetje meenemen in mijn reis van het afgelopen jaar.

EEN UITGEVERIJ
In principe begint het schrijven van een boek met een goed idee, maar zonder uitgeverij kom je niet ver (tenzij je zelf voldoende startkapitaal en een groot netwerk hebt om dit overbodig te maken). Blogvriendinnetje Laura, van Laura’s Bakery, bracht in 2016 haar eerste boek uit bij Uitgeverij Forte Culinair. Ik volgde dit op de voet en was razend trots op haar. Ik had met haar ook al regelmatig gesproken over mijn dromen en ideeën voor een boek. Ze was zo enthousiast over mijn gezondigen-concept dat ze de uitgeverij erover tipte. Zó lief vond ik dat. Wat ik niet had durven hopen was dat ik kort daarna al een mail ontving van Forte Culinair. Mijn idee leek hen wel wat en ze wilden graag kennismaken. WOW!

Het was een gekke periode. Ik had net mijn vaste baan bij het mediabureau waar ik werkte opgezegd, omdat ik fulltime voor Zoetrecepten wilde gaan. Ik moest nog twee weken (in loondienst) werken en zou daarna drie weken naar Sri Lanka gaan. En toen kwam daar plots een afspraak met een Uitgeverij voor een boek bij. Mijn leven stond even op z’n kop. We planden de afspraak eind januari 2017, na Sri Linka. Die afspraak voelde meteen heel goed en maakte dat ik geen behoefte had om verder rond te ‘shoppen’ bij andere uitgeverijen.

LEES OOK: mijn waanzinnige reis door Sri Lanka.

EEN GOED IDEE
Tijdens het kennismakingsgesprek met Forte Culinair bespraken we mijn ideeën (jullie kunnen naast gezondigen ook vast een paar andere zoete passies bedenken waar ik een boek vol over zou kunnen schrijven ;)) en kwamen we gezamenlijk tot één idee dat op dit moment de meeste potentie had. Zoet gezondigen. Ik merk al jaren dat er veel behoefte is aan meer bewuste, gezondere bakrecepten met speciale aandacht voor intoleranties en allergieën. Iets waar ik zelf ook heel veel energie van krijg. Bewust bakken met pure ingrediënten, waar iedereen van mee kan genieten. Geen ingewikkelde ingrediënten waar je menig natuurwinkel of fitfoodshop voor af moet lopen en geen lange recepturen.

Wat ik hierboven heb omschreven is eigenlijk waar ik na het eerste gesprek met de uitgeverij mee aan de slag ging. Een concreet, uitgewerkt concept van mijn idee. Wat is het en waarom zou het werken? Met daarbij een grove outline van het totale boek. De background, de opbouw en een eerste schets van alle recepten die erin zouden komen. Klinkt als een makkie als je weet wat je wilt (en dat wist ik), maar man wat is dat spannend als het gaat om je eerste echte boek. Gelukkig was de uitgeverij enthousiast en was het moment daar: ik ondertekende het definitieve contract. PUUR ZOET zou er komen!

Misschien ook grappig om te melden: de titel van het boek ontstond pas een half jaar na het concept. Natuurlijk waren er VELE concepttitels die om uiteenlopende redenen afvielen. Een titel is eigenlijk maar een detail, een hele belangrijke wel, maar niet eentje die vanaf moment één al vast moet staan. Maar oh wat ben ik happy met deze titel.

RECEPTONTWIKKELING
Na het concept volgde het uitwerken van de recepten. De hoofdstukken en een eerste inschatting van alle recepten had ik al op papier gezet, ik moest ‘alleen’ nog maar bedenken hoe de recepturen eruit moesten komen te zien. Wat heb ik dit onderschat. De helft van alle recepten ging op de schop en werd iets totaal anders. Dat gebeurde een flink aantal keer totdat ik in elk hoofdstuk tot  de juiste balans van verschillende soorten recepten was gekomen, waar voor ieder wat wils tussen zat. Dus, niet alleen maar recepten met kokos of chocola, ook al ben ik daar zelf nog zo gek op. Ik vergeleek oneindig veel recepten met elkaar om uiteindelijk tot de (in mijn perceptie) perfecte receptuur te komen. En dat dan keer 84, want ja, dat is het aantal recepten in PUUR ZOET.

Na het finishen van alle recepturen was het tijd voor de proefbaksels. Testing, testing, testing. Ik had besloten om de fotografie van de recepten in een later stadium te doen en me volledig te focussen op het testen van mijn recepturen. Met gezonder bakken moet er namelijk nogal eens wat opnieuw gemaakt worden. Een deel van de recepten was meteen raak, omdat ik uit ervaring al wist dat mijn receptuur zou werken. Maar ik was ook op zoek naar vernieuwing en in die gevallen was mijn receptuur puur een inschatting. Daarnaast ben ik kritisch en wil ik niet inleveren op smaak, met het excuus dat ik gebruik maak van gezonde ingrediënten. Dat betekende dat ik regelmatig vier verschillende versies van 1 baksel de oven inschoof, met in elk baksel net één ander ingrediënt.

Wil jij dat PUUR ZOET als eerste bij jou op de mat valt?Reserveer jouw exemplaar dan alvast via deze link.

De hele zomer bakte en testte ik erop los. De keuken lag continu gruwelijk overhoop en de noten, zaden, havermout en dadels waren niet aan te slepen. Check voor de grap onderstaande foto van wat ik gemiddeld insloeg bij mijn kruiden- en notenwinkel. Tussendoor paste ik de recepten hierop aan, schreef ik de informatieve achtergrondstukken (jaaa, ik ga jullie vanalles leren over gezond bakken in PUUR ZOET!) en alle inleidende tekstjes voor bij de recepten.

Eind september zou dit richting de redactrice gaan, die hier eens heel kritisch overheen zou gaan. Nogal spannend vond ik dat, want als enorme taalpurist kon ik me niet voorstellen dat iemand anders mijn teksten zou kunnen verbeteren. Ik realiseer me hoe erg dit klinkt nu ik deze letters op het beeldscherm zie staan, maar dat dacht ik nu eenmaal. Ik zat er gigantisch naast, want wat een topper is de redactrice achter PUUR ZOET. Ik heb zo ongelofelijk veel van haar geleerd! Echt heel fijn en ik ben dus compleet van mening veranderd.

Ohja, ook leuk om nog even te vertellen: ten tijde van dit alles hield ik natuurlijk ook nog een blog draaiende. Misschien begrijp je al waarom het íets rustiger was op Zoetrecepten.

TO BE CONTINUED…
Dit artikel is een stuk langer geworden dan ik had verwacht en daarom heb ik besloten het in twee delen op te splitsen. Het volgende deel volgt over twee weken, of over één week als jullie dat heeeeel graag willen. Daarin vertel ik jullie alle ins en outs over de receptontwikkeling, fotografie & styling, vormgeving en lancering.

Benieuwd naar deel 2 van Hoe schrijf je een bakboek? Lees het hier.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *