Ga naar de inhoud
Alles over (bakken met) cacao
Facts & Food 07 februari 2018

Alles over (bakken met) cacao

Alles over (bakken met) cacao

Vorige week was vanille aan de beurt en deze keer is het de zeer geliefde smaakmaker cacao! Ik vertel je precies wat cacao(poeder) is, of het gezond is, hoe cacaonibs en cacaoboter gemaakt worden en hoe je ermee bakt.

Cacao is de stof die verkregen wordt uit cacaobonen, de zaden uit de vruchten die aan de cacaoboom groeien. De cacaobomen waaruit cacao wordt verkregen groeien meestal in landen rond de evenaar. De verschillende soorten cacaobomen resulteren ook in verschillende smaken. Het gezonde imago van rauwe cacao komt doordat het een hoog gehalte flavanolen, antioxidanten, bevat. Deze hebben een positief effect op de bloedvaten.

CACAOPOEDER, CACAOBOTER EN CACAONIBS
Om cacaopoeder te maken worden de bonen van de cacaoboom gefermenteerd, gedroogd en daarna gebrand en gemalen. Op deze manier ontstaat er een dikke cacaopasta. Door deze cacaomassa op hoge temperatuur te verwerken, worden de cacaoboter en het cacaopoeder die erin zitten van elkaar gescheiden. Maar, als je de cacaobonen enkel laat fermenteren, drogen en in kleine stukjes hakt dan ontstaan er rauwe cacaonibs die zo lekker smaken in een havermoutje uit de oven met peer.

HET VERSCHIL TUSSEN RAUW EN DUTCH CACAOPOEDER
Vooral in buitenlandse recepten lees je vaak over rauw en ‘Dutch processed’ cacaopoeder. Waarom verwerken wij in Nederland de cacaobonen anders dan elders ter wereld? Ik zocht voor je uit welke verschillen dit met zich meebrengt.

Rauw cacaopoeder heeft een lichtzurig accent (proef maar eens wat rauwe cacaonibs), dat zie je ook terug in de ph-waarde die tussen de 5 en 6 ligt. Het kan verschillen van kleur, van lichtbruin tot roodbruin. Dat laatste helpt ook weer mooi bij het maken van een Amerikaanse red velvet taart..  Je koopt het in natuurwinkels of biologische supermarkten. Dutch processed cacaopoeder wordt in het verwerkingsproces geneutraliseerd door een ph-waarde van 7, dat is dezelfde zuurgraad als van water. Door deze bewerking heeft dit cacaopoeder een zachtere smaak, maar daarnaast verdwijnt ook een deel van de gezonde antioxidanten waar rauwe cacao rijk aan is.

Koop je het liefst rauw cacaopoeder vanwege de gezondheidsvoordelen? Verhit het dan niet, maar gebruik het in koude of licht verwarmde verwerkingen. Bij de verhitting gaan die voordelen alsnog verloren en dan had je net zo goed de goedkopere Dutch processed variant kunnen kopen.

BAKKEN MET CACAO
Cacaopoeder
 werkt ontzettend goed in taart, koekjes en gebak om er een lekkere chocoladesmaak aan te geven. Voeg je cacaopoeder toe aan een basisrecept, zoals een bananencake of muffins, bedenk dan dat het resultaat bitterder zal worden en het cacaopoeder vocht opneemt. Voeg daarom wat extra zoetmiddel toe om de bitterheid van de cacao op te vangen en laat het aantal eetlepels cacaopoeder weg in je hoeveelheid bloem. In sommige recepten wordt cacaopoeder eerst opgelost in heet water voordat het wordt toegevoegd aan het baksel, dit is om de smaak van het cacaopoeder beter vrij te laten komen. De smaak zal dan intenser zijn en daarnaast hoeft je je door het extra vocht niet druk te maken dat je baksel te droog zal worden (laat in dit soort gevallen dus geen bloem weg). Dat zie je in mijn lactose- en glutenvrije chocoladetaart of in mijn chocolade laagjestaarten terug.

In Amerikaanse recepten wordt cacaopoeder nogal eens gecombineerd met baking soda, voor een goed rijzend effect. Dit werkt niet met Dutch processed cacaopoeder, omdat de zuurgraad hierbij te hoog is en de baking soda daar niet op zal reageren.

LEES OOK: Het verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder

Cacao nibs zijn perfect om over je ontbijtje te strooien -zoals deze overnight oats-, of als extra crunchy topping op een boterham met pindakaas of banaan, door een smoothiebowl of over je pannenkoekjes. Ik ben er gek op!

Cacaoboter gebruik ik eigenlijk nooit, hoewel ik nog steeds mega graag eens zelf chocolade zou willen maken. En jij? Welke vorm van cacao gebruik jij het liefst in de keuken?

Vonden jullie dit een interessant artikel? Of nog meer vragen over (bakken met) cacaopoeder, cacao nibs of cacaoboter? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

BRONNENI am a foodie – Monique van der Vloed – Dutch processed – Herkomst

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *