Ga naar de inhoud
Bakken met groenten
Zoete inspiratie 06 juni 2018

Bakken met groenten

Bakken met groenten

Bak jij wel eens met groenten? Het klinkt misschien reuze gezond, maar dat hoeft het niet per se te zijn. Al eens aan carrot cake gedacht? Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Gezond én ongezond. Ik leg je uit hoe het werkt!

Hierboven op de foto zie je meteen mijn favoriete groenten om te verwerken in baksels. Courgette, avocado, wortels, zoete aardappel en pompoen. Met bietjes wil ik nog gaan testen. Het is enigszins voor de hand liggend om in zoete baksels aan de slag te gaan met groentes die lichtzoet zijn of neutraal van smaak. Witlof zou ik zeg maar nooit in een cake stoppen.

Elke groente heeft zijn eigen kwaliteit die het geschikt maakt om te verwerken in baksels. Denk aan structuur, het vervangen van vet, toevoegen van vocht of puur om extra vitamientjes in je baksel te verstoppen. Maar let wel, bakken met groente hoeft niet direct te betekenen dat het vét gezond is wat je naar binnen werkt, dat hangt ook van de verdere ingrediënten af. Ik ga een aantal groentes en hun rol in het bakken aan je uitleggen!

Courgette
Courgette is neutraal van smaak en zal daarom geen extra flavour toevoegen. Wel is het rijk aan vocht, waar je cake lekker smeuïg door wordt. Wil je dat niet? Knijp de (geraspte) courgette dan stevig uit voor je het door je beslag verwerkt.

Avocado
Avocado wordt over het algemeen ingezet als vervanger van boter of room. Het is niet alleen een veganistische vervanger, maar ook eentje met gezondere voedingswaardes en een stuk minder calorieën dan boter. Avocado is neutraal en multi inzetbaar: van pannenkoek tot chocomousse of taart.

LEES OOK: Zo vervang je boter of olie door avocado! 

Wortel
Wortels zijn lichtzoet van smaak en moeten meestal in geraspte toestand in pannenkoekjes, cake of ontbijtkoekjes worden verwerkt. Je proeft ze qua structuur vaak nog wel terug, maar dat vind ik persoonlijk ook juist lekker. Daarnaast krijgt je baksel meteen een lekker kleurtje!

Zoete aardappel en pompoen
Even onder één kopje, want beiden zijn lichtzoet van smaak en worden meestal in pureevorm tijdens het bakken verwerkt. Idealiter schil en stoom/bak je ze, om ze vervolgens te pureren. Zo blijft er niet teveel vocht in gevangen. Je kunt ze gebruiken als (gedeeltelijke) vervanger van meel in pannenkoekjes of cake, of als romige vulling in combinatie met andere ingrediënten.

VOORBEELDEN
En nu wil je natuurlijk wel eens even zien hoe dat dan moet. Ik zet alvast een paar vet lekkere voorbeelden van succesvolle zoete baksels met groentes op een rij:

Mijn lievelings (gezondere) carrot cake vind je trouwens in mijn boek PUUR ZOET. Daar staat ook een recept voor ontbijtmuffins met courgette in. En de lekkerste chocolademousse met avocado. Oh en vrijdag? Dan kun je een kanjer van een raw vegan chocolade cheesecake op Zoetrecepten verwachten, met avocado.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *