Ga naar de inhoud
Wat is koolhydraatarm eten en ketogeen?
Koolhydraatarm 02 april 2019

Wat is koolhydraatarm eten en ketogeen?

Wat is koolhydraatarm eten en ketogeen?

Als je net begint met koolhydraatarm eten, dan vliegen de termen je om de oren. Vandaag leg ik uit wat het verschil eigenlijk is tussen koolhydraatarm eten, een koolhydraatbeperkt en een keto voedingspatroon.

In de basis liggen deze voedingspatronen dicht bij elkaar en zijn ze verbonden door een dagelijkse inname van een lage hoeveelheid koolhydraten. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze drie voedingspatronen en het hangt er per stroming (of persoon) nogal vanaf hoe streng de grenzen zijn. Ik vroeg me af hoe het nou precies zat en zocht het uit.

Ik noem het zelf overigens liever een ‘voedingspatroon‘ en geen koolhydraatarm dieet of ketogeen dieet, omdat ik een dieet zie als tijdelijk en ineffectief (veroorzaakt met name gewichtsschommelingen) en dat is niet iets wat ik zou willen stimuleren. Zoek vooral een voedingspatroon dat past bij jouw lichaam en leefwijze, zodat je het vol kunt houden en je er optimaal bij voelt. Neem bij een extreme verandering in je voedingspatroon altijd eerst contact op met een diëtiste of je huisarts.

Wat is een ketogeen?

Binnen het ketogeen voedingspatroon eet je relatief de minste koolhydraten, maar ook weinig eiwitten. In onze ogen is dit een redelijk extreem voedingspatroon. Je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten zou de 5% niet mogen overstijgen (max. 20-25 gram) en daarbij is het met name belangrijk dat je veel vetten eet. Zeg maar 80% aan vetten en dan rest er nog 15% voor eiwitten binnen je dagelijkse inname. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je lichaam schakelt van koolhydraten als hoofdbrandstof naar vetten, waardoor je in ketose raakt.

Wat is koolhydraatarm eten?

Een koolhydraatarm voedingspatroon richt zich niet op in ketose raken. Het gaat er vooral om dat er koolhydraatarme producten worden genuttigd. Dagelijks zou je ongeveer rond de 50 gram koolhydraten moeten uitkomen, met een minimale inname van 20 gram koolhydraten. Ook worden er meer vetten genuttigd om een verzadigd gevoel te behouden na de maaltijd.

En dan heb je ook nog ‘koolhydraatbeperkt’

Een koolhydraatbeperkt voedingspatroon heeft mijn persoonlijke voorkeur. Je dagelijkse koolhydraat inname ligt tussen de 50 en 100 gram koolhydraten. De meeste mensen die koolhydraatbeperkt eten, noemen het meestal ook koolhydraatarm (waar hebben we het immers over..) en letten niet heel streng op de grenzen of het tellen van koolhydraten. Met het skippen van toegevoegde suikers, aardappelen en witte meelsoorten én het vooral wel snacken met fruit en groente kom je een heel eind. Zie het als lazy koolhydraatarm  That’s me!

Check HIER alle koolhydraatarme recepten op Zoetrecepten!

Koolhydraatarm eten

Binnen elk van deze drie voedingspatronen is het natuurlijk belangrijk dat de totale calorie-inname voldoende is (lees: vetten en eiwitten) en zich niet beperkt tot de hoeveelheid koolhydraten. De dagelijkse hoeveelheid koolhydraten verschilt per persoon. De Gezondheidsraad adviseert dat tussen de 40% en 70% van je dagelijkse voedingsinname afkomstig is uit koolhydraten. Boven de 70% zou je een tekort aan eiwitten en vetten oplopen. Mensen die veel sporten hebben vaak iets meer koolhydraten dan gemiddeld nodig, ook binnen een koolhydraatarm voedingspatroon. Als je veel sport en te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan kan het lichaam spiereiwit als voedingsbron gebruiken, wat afbreuk van je spieren tot gevolg heeft.

Bronnen: Voedingscentrum – The New Food – Koolhydraatarm dieet – Het Keto Plan van Julie van Kerchove

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 7

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *