Ga naar de inhoud
Ervaringen met 30 dagen KETO
Reviews 16 mei 2019

Ervaringen met 30 dagen KETO

Ervaringen met 30 dagen KETO

Maar hoe gingen die 30 dagen keto nu ècht? Je hebt er veel informatie over kunnen lezen en recepten mee kunnen pakken op Zoetrecepten. Maar vandaag doet Carolien een persoonlijk boekje over haar ervaringen open.

Afgelopen tijd heb je kunnen lezen wat de verschillen tussen keto en koolhydraatarm zijn, heb je verschillende recepten kunnen gebruiken als inspiratie en hebben we de basisprincipes van koolhydraatarm en keto uitgelegd.  Zelf startte ik met het boek ‘het KETO plan’ als basis, aangevuld met inspiratie die ik van verschillende websites haalde. Ik hield de richtlijn van ca. 50 gram koolhydraten per dag aan. Afvallen was niet per se mijn doel dus ik lette niet specifiek op het totaal aan voedingstoffen.

Hieronder vind je wat tips van mijn kant om goed voorbereid een ketogeen voedingspatroon te starten. Daaraan voorafgaand wil ik vermelden dat wij een ketogeen voedingspatroon best extreem vonden om voor altijd vol te houden en je voordat je hieraan begint het beste contact met een expert kunt opnemen (om te zien waarom dit voor jou goed zou werken en bij welke toepassing). Onderstaande tips zijn trouwens ook perfect als je -minder streng- koolhydraatarm wilt eten. Laat je onder dit artikel ook even weten of er nog meer dingen zijn die je over keto of koolhydraatarm eten zou willen weten?

HOW TO KETO

  • Hou bij wat je eet! Dat wil zeggen, als ketose je doel is. Ik gebruikte de app my fitness pal waarin erg veel kant en klare producten staan maar waarin je ook je zelfgemaakte baksels kunt invoeren. Je kunt dan een doel invoeren en perfect bijhouden hoeveel koolhydraten vetten en eiwitten je binnen krijgt.
  • Prepping is key! Niets is zo vervelend als honger hebben en niets ‘mogen’ eten. Nootjes, blokjes kaas, paprika en komkommer zijn KETO proof tussendoortjes.
  • Eet bij elke maaltijd ruim voldoende vet. En dat heb je niet heel snel! Mijn ontbijt bestond vaak uit een omeletje van 2 geklopte eieren met wat slagroom en roergebakken spinazie met avocado en tomaat. Hiervan zit je lang vol en slagroom is stiekem echt vet lekker door je omeletje.
  • Salades zijn de perfecte lunch. Gebruik sla of evt groenten als bimi, asperge, courgette en paprika als basis. Voor smaak kun je noten, pitten, een gekookt eitje, wat vlees/ vis – denk aan (gerookte) kip/ zalm/ tonijn- toevoegen. Een goed vegetarisch alternatief is kaas, hoe ouder hoe beter qua vetpercentage.
  • Volvette zuivel kun je met mate eten. Ik hou erg van koffie met melk en verving de halfvolle melk door volle melk. Ook een bakje volle/ Griekse yoghurt met wat blauwe bessen en wat nootjes is een goede aanvuller na bijvoorbeeld sporten.
  • Ik hou erg van brood en alles wat erop lijkt. De peperkoek van Julie vond ik een uitkomst. Ook vond ik verschillende koolhydraatarme crackers- bijvoorbeeld de pitten en zadencrackers uit PUUR ZOET! E- n broodjes gemaakt op basis van amandelmeel en ei, aangevuld met noten en zaden. Let op: deze crackers en broodjes kun je niet blijven dooreten want anders bereik je je koolhydraten-limiet al heel snel…
  • Avondeten vond ik aanvankelijk  ook een puzzel. Courgetti en de broccoli of bloemkoolrijst zijn handige vervangers voor pasta en rijst. Soepjes zijn een heerlijk tussendoortje of lichte avondmaaltijd. Eet regelmatig een avondmaaltijd van vis of vlees met groenten.
  • Sugar! Suikers zijn helaas uit den boze. Een klein stukje heel pure (>70%) chocolade is toegestaan. Dat vond ik heerlijk ’s avonds na het eten. Ook maakte ik in deze maand deze koolhydraatarme chocoladetaart, net als deze mini bounties. Feestelijk en heerlijk.

Zo vervang je suiker door koolhydraatarme suikervervangers!

MIJN ERVARING
Ik vond het echt een verademing om te zien hoeveel variatie je kunt aanbrengen in je maaltijden als je geen brood/ pasta/ rijst eet. Als vanzelf at ik meer groenten en zolang ik voldoende vet toevoegde zat ik ruim voldoende vol.  Dat omeletje met slagroom en spinazie is een blijvertje geworden net als de variatie aan soepjes op de plank.  Wel moest mijn spijsvertering moest echt wennen. Na dag 4 dacht ik dat ik het niet vol zou houden, maar gelukkig knapte het erna op.

Wat ik echt miste waren de fruitsuikers, tussendoor. Hoewel je lang vol zit van KETO maaltijden door grote hoeveelheden vetten heb ik er toch ook gewoon plezier in om bananen en appeltjes te kunnen eten. Ook zonder brood vond ik een uitdaging. Maar daarvoor zijn, eerlijk is eerlijk, echt wel goede vervangers te vinden.

Check hier alle koolhydraatarme recepten op Zoetrecepten!

FEESTJES EN PARTIJEN
Ik vond het lastig om op een verjaardagsfeestje taart en cake te laten staan. Want hoewel je zelf best goed kunt bakken met vervangers is een traktatie zeldzaam suikervrij. Uit eten kan eigenlijk prima zo lang je kiest voor een gerecht waar vis/vlees en groenten de hoofdrol hebben, want dan kun je de koolhydraten gemakkelijk links laten liggen. Een ‘per ongelukje’ kom je wel regelmatig tegen (ah ja croutons, paneermeel, een gebonden saus, eigenlijk allemaal verboden terrein), dus dat is iets meer opletten dan als je zelf je maaltijd klaarmaakt.

EN DE VERWACHTE KETOSE?
Helaas. Eerlijk is eerlijk, pas na een dag of 10 bestelde ik de ketosestrips online en alle dagen dat ik ze probeerde was ik niet ‘in ketogene toestand’.  Pas gaandeweg de maand ontdekte ik dat je voor de beste start begint met een max van 25 gr. koolhydraten en als je in ketose bent, overgaat naar max 50 gram koolhydraten of meer. Ik kan hier geen ervaringen over delen, maar het lijkt me een extreem lage hoeveelheid. Maar goed, geen ketose dus.

MIJN OORDEEL
Koolhydraatarm eten is het proberen waard en is in te passen in een hectisch leven zonder al teveel gedoe als je je van tevoren een beetje inleest. Je kunt voldoende eten zonder honger te krijgen en ik viel er in een maand ook een beetje van af. Heeft het je interesse gewekt? Lees er wat meer over en probeer het eens uit. Wel raad ik je aan om als je echt 50 gram koolhydraten of minder inneemt, je echt te verdiepen of dit iets is wat bij jou past en indien nodig je dokter of diëtiste te raadplegen.

Wil je dat wij hier nog meer over schrijven? Of juist NIET?  Laat het ons weten!

Meer lezen?

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *