First things first, schrik niet van de lange ingrediëntenlijst, want dat betekent in dit geval absoluut niet dat de receptuur ingewikkeld is. Ze zijn makkelijk om te maken en zó lekker!
Carrot cake behoort echt tot één van mijn favoriete taartsoorten, dus ik moest en zou het perfécte recept voor carrot cake vinden. Zoals je ziet is het geen cake of taart geworden, maar carrot cake muffins. Een leuke afwisseling toch? De reden dat dit voor mij de perfecte carrot cake muffins zijn, is omdat moist zijn, een fijne licht kruidige smaak hebben, een romige topping én een beetje crunch.
Wat het geheim is? De meeste carrot cakes worden alleen ‘gekruid’ met kaneel. Ik proef juist graag wat meer warme spices terug en heb daarom niet alleen kaneel toegevoegd, maar ook gemberpoeder en kardemom. Voor die heerlijke crunch heb ik pecannoten gekarameliseerd en in kleine stukjes gehakt, deze strooi je over de zachte roomkaastopping heen. En ik kan je vertellen: gekarameliseerde pecannoten zijn an sich ook erg lekker. Ik heb dit recept de afgelopen 1,5 maand inmiddels 3 keer gemaakt en het blijft onweerstaanbaar. Vooral met een flinke toppinglaag en een extra schepje pecannootjes.
Ik heb deze laatst gemaakt, ze zijn heerlijk!
Zelf ben ik voor carrot cake meer fan van het gebruik van olie ipv boter. Heb jij hier ervaring mee qua smaak/structuur voor muffins?
Hi Karin,
Olie zorgt vaak voor een zachtere structuur, omdat het niet (zoals boter) weer hard wordt en opstijft. Zeker bij een basisrecept voor (chocolade) cupcakes vind ik olie voor een veel lekkerder resultaat zorgen.
Ben benieuwd, ik ben het nu aan het maken!
Maar ik zie niet in het recept wanneer de basterdsuiker en vanille-aroma in het beslag moeten! Kijk ik er nou overheen?
Wat gek inderdaad, ik heb het aangepast, dankjewel voor je berichtje!
Bij de ingrediënten staat 100 gr fijne suiker, maar in stap 2 schrijf je 150 gr. Wat moet het zijn?
Hi Elvira, daarmee bedoelde ik de basterd + kristalsuiker. Heb het aangepast, dank voor je berichtje 🙂
1/2 theelepel kardemom? Ik heb kardemom gekocht maar het is een raadsel voor mij hoe deze te gebruiken ?
Hi Almira, hiermee bedoelde ik gemalen kardemom, zoals ook verwerkt wordt in bijvoorbeeld speculaaskruiden. Ik heb het aangepast in het recept.
Heerlijk recept! In verband met notenallergie de noten weggelaten. Per ongeluk de basterdsuiker vergeten, maar was achteraf maar goed. Omdat er minder volume was en het beslag was minder hartig (geen noten). Door de rozijnen was het zoet genoeg.
Ga het zeker nog een keer maken!
Haha top dat ze zonder de basterdsuiker ook nog goed gelukt zijn! Thanks!
De cupcakez zijn goed gelukt! Alleen is er een laagje boter achter gebleven oder de cupcakes. Alsof de boter dóór de papieren vormpjes gelekt heeft. Wat doe ik verkeerd?
Wat gek inderdaad, daar had ik geen last van. Had je de bakvorm ingevet? Of had je misschien de boter gesmolten voor de bereiding?
Hoe lang kun je de carrot cupcakes en topping bewaren?
Zijn de carrot cupcakes ook inte vriezen?
De cupcakes vandaag gebakken, topping staat klaar in de koelkast en wordt er morgen op gedaan. Ook zonder topping smaakt de cupcake heel lekker.
Ja hoor je kunt ze heel goed invriezen! De topping zou ik max vier dagen in de koelkast bewaren en voor de cupcakes geldt hetzelfde maar dan buiten de koelkast en luchtdicht verpakt.
Geniet ervan! Liefs Mariette
Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb meerdere carrot cake recepten uitgeprobeerd en deze is zeker weten het lekkerst! 🙂
Wat leuk om te horen, thanks voor je lieve berichtje Carola!