Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

De perfecte carrot cake muffins

Zoetrecepten

Ik val meteen met de deur in huis: schrik niet van de lange ingrediëntenlijst. Dit recept is namelijk echt niet ingewikkeld! Deze perfecte carrot cake muffins zijn easy en zó lekker! 

Carrot cake behoort echt tot één van mijn favoriete taartsoorten, dus ik moest en zou het perfécte recept voor carrot cake vinden. Waar de perfecte carrot cake aan moet voldoen: smeuïgheid, een fijne lichtkruidige smaak, een romige topping én een beetje crunch. Voor de afwisseling koos ik voor de muffinvorm.

Die kruiden vind ik misschien nog wel het belangrijkst. Ik proef graag een rijke combi aan warme spices terug en heb daarom niet alleen kaneel toegevoegd, maar ook gemberpoeder en kardemom. Voor die heerlijke crunch heb ik pecannoten gekarameliseerd en in kleine stukjes gehakt, deze strooi je over de zachte roomkaastopping heen. En ik kan je vertellen: gekarameliseerde pecannoten zijn an sich ook erg lekker. Ik heb dit recept de afgelopen 1,5 maand inmiddels 3 keer gemaakt en het blijft onweerstaanbaar. Vooral met een flinke toppinglaag en een extra schepje pecannootjes.

Zoetrecepten

De perfecte carrot cake muffins

Door | 45 minuten | 9 personen

Dit heb je nodig

    MUFFINS

    • 150 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
    • 100 gram fijne kristalsuiker
    • 50 gram bruine basterdsuiker
    • 2 eieren (M)
    • Theelepel vanille aroma
    • 200 gram zelfrijzend bakmeel
    • 200 gram geraspte wortel
    • 1,5 theelepel kaneel
    • 1/2 theelepel gemberpoeder
    • 1/2 theelepel gemalen kardemom
    • 125 gram blanke rozijnen
    • 100 gram ongezouten pecannoten

    TOPPING

    • 150 gram verse roomkaas
    • 100 gram roomboter (ongezouten)
    • 180 gram poedersuiker
    • Een theelepel vanille aroma

    En zo doe je het

    1. Vul de muffinbakvorm met losse muffinvormpjes. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    2. Neem een kom en mix 150 gram boter samen met de 150 gram suiker. Voeg terwijl je blijft mixen de eieren toe en wanneer het goed gemengd is ook de geraspte wortel, vanille aroma en het snufje zout.
    3. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en voeg ook theelepels kaneel, gember en kardemom toe en mix het geheel goed.
    4. Week de rozijnen een aantal minuten in kokend water. Maak ze droog en roer ze door het mengsel heen.
    5. Als alles goed gemengd is kun je de muffinvormpjes gaan vullen. Vul de vormpjes tot iets onder de rand, ze worden niet heel hoog. Zet ze 20 tot 25 minuten in de oven en laat ze hierna volledig afkoelen voordat je de topping erover doet.
    6. Neem een kom en mix de ingrediënten voor de topping (boter, roomkaas, vanille aroma en poedersuiker) in een kom en mix het tot er een glad geheel ontstaat. Zet het hierna in de koelkast zodat het verder opstijft. De topping zal nooit hard worden.
    7. Leg alvast een stuk bakpapier op een snijdplank. Om de pecannoten de karameliseren zet je een steelpannetje op medium vuur met twee eetlepels suiker en een eetlepel water. Blijf goed roeren tot het (licht)bruin wordt (let goed op, want het verbrand snel!), haal het pannetje dan van het vuur en meng de pecannoten hier doorheen. Verdeel het over de snijplank en laat afkoelen. Wanneer het afgekoeld is kunt je het met een hakmes in kleine stukjes hakken voor de topping.
    8. Voor het serveren: Vul de taartspuit met de topping, spuit een mooie toef op je muffin en strooi de gekarameliseerde pecannootjes hier overheen.

    Toch liever een taart maken? Gebruik dan een bakvorm van 20 cm doorsnee, met een baktijd van max. 45 minuten.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "De perfecte carrot cake muffins" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    19 antwoorden op “De perfecte carrot cake muffins

    1. Ben benieuwd, ik ben het nu aan het maken!
      Maar ik zie niet in het recept wanneer de basterdsuiker en vanille-aroma in het beslag moeten! Kijk ik er nou overheen?

    2. Heerlijk recept! In verband met notenallergie de noten weggelaten. Per ongeluk de basterdsuiker vergeten, maar was achteraf maar goed. Omdat er minder volume was en het beslag was minder hartig (geen noten). Door de rozijnen was het zoet genoeg.
      Ga het zeker nog een keer maken!

    3. De cupcakez zijn goed gelukt! Alleen is er een laagje boter achter gebleven oder de cupcakes. Alsof de boter dóór de papieren vormpjes gelekt heeft. Wat doe ik verkeerd?

    4. Hoe lang kun je de carrot cupcakes en topping bewaren?

      Zijn de carrot cupcakes ook inte vriezen?

      De cupcakes vandaag gebakken, topping staat klaar in de koelkast en wordt er morgen op gedaan. Ook zonder topping smaakt de cupcake heel lekker.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.