Ga naar de inhoud
Bokkenpootjes bakken
Koekjes & plaatkoek 30 november 2018

Bokkenpootjes bakken

Bokkenpootjes bakken

Bokkenpootjes bakken? Ik deel een makkelijk recept om bokkenpoten te vullen met speculaascrème of met een gewone bokkenpootjes vulling. Wil jij wel eens wat anders op tafel zetten met Sinterklaas? Dan vul je ze lekker met de speculaascrème. Wedden dat niemand dat eerder heeft geproefd.

Bokkenpootjes maken

De eerste keer dat ik een recept voor bokkenpootjes op Zoetrecepten deel en dan ga je ook nog eens direct bokkenpootje bakken met een vulling van speculaascrème. Geen zorgen, ik deel in dit artikel ook een bokkenpootjes vulling recept zonder speculaaskruiden, de gewone bokkenpootjescrème.

Maar bokkenpoten met speculaas, wel tof toch. Het is natuurlijk volop Sinterklaastijd en de gevulde speculaas en pepernoten komen je misschien wel de neus uit. Of ben ik de enige die sinds oktober (wat zeg ik, augustus..) al niet van al het strooigoed kan afblijven? 

Bokkenpootjes bakken

Recept bokkenpootjes met speculaas

Ik ben heel benieuwd wat jij überhaupt van bokkenpoten vindt! Ondanks dat ik enorm van koekjes hou, zijn bokkenpoten eigenlijk niet echt mijn ding. Maar met deze speculaascrème ertussen zeg ik er geen nee tegen. Die speculaascrème is trouwens echt wel het lekkerst met zelfgemaakte speculaaskruiden, die heb je zo gemaakt met dit makkelijke recept.

Ik spotte dit recept in het kleine bakboek ‘Strooigoed’, waar ik later in dit artikel wat meer over vertel in een korte bakboek recensie. Ik heb het recept voor de vulling wel iets aangepast, daardoor zijn de bokkenpootjes nóg lekkerder.


BAKBOEK RECENSIE: STROOIGOED

Ik gaf al aan dat het recept en de foto uit het boekje ‘Strooigoed’ van Anne-Marij de Koning komen. Een klein maar fijn december bakboek, dat gevuld is met de klassieke strooigoedrecepten zoals pepernoten, borstplaat, marsepein, speculaas, banketstaaf en o.a. deze bokkenpootjes met speculaascrème.

Je vindt in dit boek de vertrouwde Sinterklaas-klassiekers waar je in deze periode nu eenmaal naar op zoek bent, maar ook een aantal bijzondere varianten. Onder die meer bijzondere recepten vond ik deze speculaas bokkenpoten vallen, maar ook een kaneelcake met cranberries en kardemom of een vlaai met vanillecrème en stoofperen.

Wat ik ook leuk vind: de schrijfster, Anne-Marij de Koning, leerde het bakkersvak bij de enige echter Robèrt van Beckhoven. Dat zegt al genoeg over de kwaliteit, denk ik zo.

Mijn eindoordeel over het bakboek Strooigoed

Verwacht geen bergen, want dit is een een klein en compact Strooigoed-bakboek. Desalniettemin voorziet het je van alle Sinterklaasklassiekers die je hartje sneller laten kloppen. De prijs is ook wat kleiner dan van de meeste bakboeken, dus dat is in balans. Kijk ook eens in het inkijkexemplaar voor bijvoorbeeld de inhoudsopgave, dat doe je via deze link.

Auteur: Anne-Marij de Koning | Uitgever: Good Cook B.V. | oktober 2017 | Hardcover | 72 pagina’s 
Deze review is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Good Cook.
 
Bokkenpootjes recept

Bokkenpootjes vulling 

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen op een spannend speculaascrème als vulling voor dit klassieke Hollandse koekje zit te wachten. Daarom deel ik ook het recept voor een normale bokkenpootjes vulling met jullie. Deze is afgeleid van de bokkenpootjes vulling uit onderstaand recept, maar dan op smaak gemaakt met vanille.

Het is leuk om te weten dat veel bokkenpootjes vullingen op basis van een vettige botercrème worden gemaakt. Deze bokkenpootjes maak je juist zonder botercrème, maar middels een witte chocolade ganache. Dat is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens een stuk makkelijker en sneller.

Recept bokkenpootjes vulling

Een vanille bokkenpootjes vulling maak je simpelweg door onderstaand recept aan te houden, maar de speculaaskruiden door het merg uit een halve vanilleboon te vervangen. Gebruik je liever een andere soort vanille? Lees dan mijn artikel over vanille vervangen door om een geschikte vervangen te kiezen.

Bokkenpootjes bakken

recept
Bokkenpootjes bakken

Bokkenpootjes bakken? Ik deel een makkelijk recept om bokkenpoten te vullen met speculaascrème of met een gewone bokkenpootjes vulling. Wil…

60 minuten + baktijd en wachttijd
12

Ingrediënten

Bokkenpootjes koekjes

  • fijn 65 gram amandelmeel
  • 75 g poedersuiker
  • 20 g bloem
  • 100 g eiwit (3 grote eieren)
  • 110 gram kristalsuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Bokkenpootjes vulling

Chocolade dip

  • 100 gram pure chocolade

Bereiding

Maak eerst de bokkenpootjes vulling

  1. Doe de melk met de speculaaskruiden in een pannetje en verwarm tot de melk net tegen de kook aan is. Haal de pan van het vuur en laat de melk minimaal 10 minuten trekken.
  2. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie. Doe dit langzaam want witte chocolade verbrand snel door het hogere percentage cacaoboter.
  3. Wanneer de chocolade is gesmolten giet je de melk erbij. Roer het goeddoor totdat je een homogeen chocolademengsel hebt. Zet 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Bokkenpootjes bakken

  1. Verwarm de oven voor tot 180C. Leg alvast twee kleine of een grote bakplaat bekleed met bakpapier klaar en bereid je spuitzak voor. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en bloem in een grote kom.
  2. Klop de eiwitten op de hoogste stand van een keukenmachine of handmixer stijf. Voeg al kloppend de suiker toe. Blijf kloppen tot het eiwit weer stijf is. Stop direct met kloppen anders heb je kans dat de eiwitten breken.
  3. Spatel het opgeklopte eiwit door je amandelmeelmengsel. Doe het in de spuitzak en spuit er koekjes van zon 9 centimeter van. Bestrooi ze met de geschaafde amandelen en bak ze in 15 tot 20 minuten gaar. Laat de bokkenpootjes helemaal afkoelen.
  4. Wanneer de ganache is opgesteven doe je deze in de spuitzak, knip er een klein puntje af. Draai alle koekjes om met de bolle kant op de bakplaat en spuit op de helft van de bokkenpootjes een streep ganache in het midden. Dek ze af met de andere helft van de koekjes.
  5. Smelt de chocolade au bain-marie en tempereer deze (lees hier hoe je dat doet). Dip de bokkenpootjes aan beide kanten in de chocolade en leg ze op een plaat bekleed met bakpapier. Leg de bokkenpootjes in de koelkast om helemaal uit te harden.

Bokkenpootjes bewaren

Je kunt bokkenpootjes het beste in de koelkast bewaren, in een luchtdichte doos (anders trekt het vocht van de koelkast in de amandelschuimpjes). Op deze manier kun je jouw zelfgemaakte bokkenpootjes max. 5 dagen bewaren. Invriezen heb ik niet eerder geprobeerd.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Bokkenpootjes bakken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 19

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *