Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Zo maak je zelf speculaaskruiden!

Zoetrecepten

Maak jezelf winterproof met een potje homemade speculaaskruiden! Want de lekkerste speculaaskruiden maak je gewoon zelf.

De geur alleen al zorgt voor een directe associatie met de koude, gezellige Nederlandse winters. En dat is al lange tijd zo. Hoewel de kruiden tot de 16e/17e eeuw onbetaalbaar waren voor de gemiddelde ‘Hollander’, bracht de VOC daar verandering in. In grote hoeveelheden werden de kruiden naar de markten in Amsterdam verscheept en de prijzen daalden al snel. Bakkers begonnen met experimenteren en ontwikkelden zo elk een eigen geheime receptuur. De samenstelling van de specerijen maakte de speculaasjes bij elke bakker weer uniek.

Heb je al zin gekregen om, net zoals die Oud-Hollandse bakkers, je keuken in te duiken en jouw eigen unieke speculaaskruidenmengsel te maken? Doe dat vooral, want het geeft je recepten een zoveel meer intense smaak. Pas het recept vooral aan naar jou smaak. Die kleine bakkerskruidnootjes van AH zitten bijvoorbeeld boordevol anijs.

Wist je dat er ook witte speculaaskruiden bestaan? Deze bevatten geen kaneel, maar heeft een heerlijke samenstelling van kruiden die een speciale draai kan geven aan je speculaasjes, pepernoten of gevulde speculaas.

Zo maak je speculaaskruiden

Zoetrecepten

Zo maak je zelf speculaaskruiden!

Door | 5 min

Dit heb je nodig

  Speculaaskruiden:

  • 10 delen kaneel
  • 2 delen nootmuskaat
  • 2 delen kruidnagel
  • 1 deel gemberpoeder
  • 1 deel kardemom
  • 1 deel witte peper

  Witte speculaaskruiden:

  • 7 delen venkelzaad
  • 3 delen kardemom
  • 3 delen anijspoeder
  • 2 delen gemberpoeder
  • 0,5 deel nootmuskaat

  En zo doe je het

  1. Zet een kruidenpotje klaar en plak hier alvast een stickertje op met de naam van je kruidenmengsel.
  2. Voor elk ‘ deel’  kun je een gewenste hoeveelheid gebruiken, zoals theelepels of juist grammen. Zolang je deze verhoudingen maar aanhoudt.
  3. Zorg dat je overal poeder voor gebruikt, of van hebt gemaakt. Meng alle delen goed en doe ze hierna in het kruidenpotje.
  ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Zo maak je zelf speculaaskruiden!" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

  Bekijk ook

  11 antwoorden op “Zo maak je zelf speculaaskruiden!

   1. Ja zo om dit zelf te kunnen maken …ik woon al jaren niet in NL, hartelijk dank voor dit fijne kruidenrecept . Ik heb het net gemaakt en het ruikt naar vroeger nu ga ik lekker aan het bakken !

  1. Als je de mix natuurlijk wilt bewaren zijn de gedroogde/poeder varianten belangrijk. In de beide recepten de koriander en/of gember vervangen door de verse producten. Positieve reactie van de vrienden en collega’s.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.