Ga naar de inhoud
Zo tempereer je chocolade
Basisrecepten 29 november 2018

Zo tempereer je chocolade

Zo tempereer je chocolade

Chocolade temperen. Of tempereren. We weten allemaal wat er wordt bedoeld en we zijn er doodsbang voor. In dit artikel leg ik je haarfijn uit hoe je chocolade tempereert!

Ben ik de enige die lange tijd bang was voor recepten waarvoor chocolade getempereerd moest worden? En was ik ook de enige die altijd ‘temperen‘ schreef en niet ‘tempereren’? Volle bak frustratie op dit onderwerp, je hoort het al. Natuurlijk wist ik wel wat het was, maar het leek me enorm veel gedoe en daar hou ik toch eigenlijk niet van bij het bakken. Het moet lekker makkelijk en toegankelijk zijn. Op die manier werden er heel wat recepten geskipt, of ik had schijt aan het tempereren en nam genoegen met een witte waas over m’n chocolade. Dat is namelijk wat er gebeurt als je chocolade niet tempereert, maar enkel smelt en vervolgens je baksel erin dipt of er bonbons van maakt. Op een rijtje alle voordelen van het tempereren van je chocolade:

  • Het zorgt voor een mooie glans
  • Het geeft de chocolade een goede bite (die ‘knak’ als je het breekt)
  • De chocolade smelt minder snel in je hand
  • De chocolade is glad en zeker niet korrelig of wit uitgeslagen

Nog niet overtuigd?
Stel je voor: je doet keihard je best om een knapperig koekje te bakken en vervolgens dip je ‘m in niet-getempereerde chocolade. Was al die moeite voor niks, super zonde eigenlijk. Voordat ik je vertel hoe je het precies doet, eerst even terug naar de basics:

WAT IS CHOCOLADE TEMPEREREN?
Het houdt in dat je de chocolade naar de juiste temperatuur brengt (daar komt dat gekke woord dus vandaan, tempereren) waardoor je die mooie glans bereikt en de chocolade knapperig is als het is uitgehard. Chocolade smelt bij ongeveer 40 – 45 graden. Je wilt het eerst smelten, maar vervolgens weer terugbrengen naar 31-32 graden door er koelere chocolade aan toe te voegen. Om het makkelijk te maken zijn er twee manier waarop je dit kunt doen: tableren en via de ent-methode. Voor tableren heb je een marmeren plaat nodig. Heb je deze niet? Dan kun je de ent-methode volgen. Ik leg ze beiden uit in onderstaand recept.

SUCCES! En laat me zeker even weten of het de moeite waard was en of dit artikel je angst heeft weggenomen

Zo tempereer je chocolade

recept
Zo tempereer je chocolade

Chocolade temperen. Of tempereren. We weten allemaal wat er wordt bedoeld en we zijn er doodsbang voor. In dit artikel…

15 minuten
100

Ingrediënten

Chocolade!

Wit, melk of puur. Het kan allemaal.

Bereiding

TABLEREN.

Hiervoor heb je een marmeren plaat, een paletmes en een thermometer nodig, maar je kunt het ook zonder thermometer proberen. Ik probeer hier tips voor te geven.

  1. Smelt de chocolade au bain-marie. Chocolade heeft een smelttemperatuur van 40-45 graden, dus dat zal de huidige temperatuur nu zijn.
  2. Stort twee-derde deel van de chocolade uit op de marmeren plaat. Gebruik het paletmes om de chocolade heen en weer te vegen zodat de chocolade afkoelt.Houd met een thermometerde temperatuur in de gaten of kijk wanneer de chocolade dikker wordt en je er een klein bergje van kunt maken.
  3. Witte chocolade moet afkoelen tot 29C, melkchocoladetot 30C en pure chocolade tot 31C. Doe de afgekoelde chocolade terugin de kom bij de nog warme chocolade en roer goed door. De chocolade is nu klaarvoor gebruik!

ENTEN.

Dit is het tempereren van chocolade zonder marmeren plaat of thermometer.

  1. Deel je hoeveelheid te tempereren chocolade op in drie delen. Twee van deze drie delen ga je nu in n keer au bain-marie smelten.
  2. Zodra het gesmolten is, haal je de pan meteen van het vuur. Zorg dat er geen water in de chocolade komt, dan is het onbruikbaar. Voeg het derde deel van de stukjes ongesmolten chocolade toe en roer stevig door met een spatel.
  3. Blijf roeren tot alle stukjes zijn gesmolten en opgenomen in de warmere massa chocolade. Deze zal nu dikker aanvoelen en harder glanzen. De chocolade is nu klaarvoor gebruik!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Zo tempereer je chocolade" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *