Chocolade temperen. Of tempereren. We weten allemaal wat er wordt bedoeld en we zijn er doodsbang voor. In dit artikel leg ik je haarfijn uit hoe je chocolade tempereert!
Ben ik de enige die lange tijd bang was voor recepten waarvoor chocolade getempereerd moest worden? En was ik ook de enige die altijd ‘temperen‘ schreef en niet ‘tempereren’? Volle bak frustratie op dit onderwerp, je hoort het al. Natuurlijk wist ik wel wat het was, maar het leek me enorm veel gedoe en daar hou ik toch eigenlijk niet van bij het bakken. Het moet lekker makkelijk en toegankelijk zijn. Op die manier werden er heel wat recepten geskipt, of ik had schijt aan het tempereren en nam genoegen met een witte waas over m’n chocolade. Dat is namelijk wat er gebeurt als je chocolade niet tempereert, maar enkel smelt en vervolgens je baksel erin dipt of er bonbons van maakt. Op een rijtje alle voordelen van het tempereren van je chocolade:
- Het zorgt voor een mooie glans
- Het geeft de chocolade een goede bite (die ‘knak’ als je het breekt)
- De chocolade smelt minder snel in je hand
- De chocolade is glad en zeker niet korrelig of wit uitgeslagen
Nog niet overtuigd?
Stel je voor: je doet keihard je best om een knapperig koekje te bakken en vervolgens dip je ‘m in niet-getempereerde chocolade. Was al die moeite voor niks, super zonde eigenlijk. Voordat ik je vertel hoe je het precies doet, eerst even terug naar de basics:
WAT IS CHOCOLADE TEMPEREREN?
Het houdt in dat je de chocolade naar de juiste temperatuur brengt (daar komt dat gekke woord dus vandaan, tempereren) waardoor je die mooie glans bereikt en de chocolade knapperig is als het is uitgehard. Chocolade smelt bij ongeveer 40 – 45 graden. Je wilt het eerst smelten, maar vervolgens weer terugbrengen naar 31-32 graden door er koelere chocolade aan toe te voegen. Om het makkelijk te maken zijn er twee manier waarop je dit kunt doen: tableren en via de ent-methode. Voor tableren heb je een marmeren plaat nodig. Heb je deze niet? Dan kun je de ent-methode volgen. Ik leg ze beiden uit in onderstaand recept.
SUCCES! En laat me zeker even weten of het de moeite waard was en of dit artikel je angst heeft weggenomen