Alfajores koekjes maken Argentijnse Alfajores koekjes, het lievelingskoekje van onze koningin Máxima! Gruwelijk lekker, dankzij de dulce de leche vulling en geraspte kokos. Het lievelingskoekje van Máxima Hoe leuk is dat: Máxima deelde op 17 mei, haar verjaardag, haar favoriete koekjesrecept uit haar jeugd op de Instagramfeed van het Koninklijk Huis! Alfajores koekjes, een Argentijnse zoete specialiteit, volgens het recept van haar moeder. Thomas appte het recept subtiel naar me door en gezien ik een zwak heb voor familierecepten ging ik meteen aan de bak. Alfajores maken Aan het recept kan je zien dat Alfajores koekjes een Zuid-Amerikaanse lekkernij zijn. Het hoofdingrediënt is maïzena, dat geeft een hele fijne structuur aan het koekje. Daarnaast worden de koekjes gevuld met dulce de leche: een zoete karamelspread die Zuid-Amerikanen net zo graag overal op smeren, als dat wij overal pindakaas of appelmoes tegenaan smijten. Volgens mij (na wat via Google gevonden recepten te hebben vergeleken) is het toevoegen van de cognac en de citroenrasp echt een persoonlijke touch van de moeder van Máxima. Als je dat niet in huis hebt, of geen alcohol wilt gebruiken, dan kun je het ook weglaten. Het resultaat zijn een soort intens luchtige, krokante koekjes met een vulling van dulce de leche, die vervolgens door de geraspte kokos worden gerold. Dat klinkt niet alleen a-ma-zing, maar dat was het ook echt. Zelf maakte ik de koekjes met iets meer roomboter (dit heb ik ook aangepast in mijn recept hieronder), want ik vond het deeg te droog om mee te werken. Maar man man, wat een lekker resultaat! recept Alfajores koekjes maken Argentijnse Alfajores koekjes, het lievelingskoekje van onze koningin Maxima! Gruwelijk lekker, dankzij de dulce de leche vulling en geraspte kokos. Printen 15 minuten + baktijd 15 Ingrediënten Alfajores koekdeeg 150 gram maizena 100 gram bloem 75 gram suiker 1 tl bakpoeder 0,5 tl baking soda 125 gram roomboter 2 eidooiers 1 tl vanille extract rasp van halve citroen (optioneel) 1 tl cognac (optioneel) Vulling dulce de leche geraspte kokos Bereiding Alfajores maken Bereid de dulce de leche voor volgens dit recept, let op: dit duurt 3 uur! Dus doe dit een dag van tevoren. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg dan de boter in blokjes, eidooiers, vanille extract, citroenrasp en cognac toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Verpak de bal deeg in vershoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast. Bestuif je aanrecht met maizena en rol de bal deeg uit tot een lap van 0,5 cm. Gebruik een glas of ronde uitsteker om de koekjes uit te steken. Máxima adviseerde een 4 cm doorsnee uitsteker, ik gebruikte er eentje van 6 cm. Met lekker grote koeken als resultaat. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, ongeveer 2 cm uit elkaar. En bak tot ze heel lichtbruin zijn in een voorverwamde oven op 160 graden. Bij mij duurde dat 14 minuten, als je kleinere koekjes maakt waarschijnlijk max. 12 minuten. Laat volledig afkoelen. Maak paren van de koekjes die mooi bij elkaar passen. Besmeer steeds één koekje met de dulce de leche en plak het andere koekje erop. Smeer de zijkant netjes af met dulce de leche en rol door een bakje geraspte kokos.
Mmmm, ze waren heerlijk! En ook goed te doen voor iemand met geringe bak ervaring (zoals ik, meestal bak ik alleen uit een pakje). Ik heb ze gemaakt zonder baking soda en rum. Een paar jaar terug ben ik op vakantie geweest in Argentinië en de alfajores smaakten precies zoals ik ze herinnerde. Ook de dulce de leche was heerlijk en heel makkelijk te maken. Het kost alleen wat tijd. Dit jaar helaas geen verre reizen, maar zo ben ik toch weer in gedachte terug in het prachtige Panagonië. Ondertussen heb ik zoveel lekkere koekjes en taarten op je site gezien, dat ik zeker nog meer bakpogingen ga doen. Beantwoorden
ik vond over heerlijk lekker dessert om bij de brunch of bij de koffieklets of tussen doortje te geven Beantwoorden