Ga naar de inhoud
Lange vingers
Basisrecepten 08 december 2023

Lange vingers

Lange vingers

Lange vingers of boudoir koekjes, het is maar net hoe je ze noemt. Bijna iedereen kent ze wel, maar de meesten zullen ze (nog) niet zelf gebakken hebben. Toch is dat erg leuk en makkelijk met dit recept voor lange vingers uit het boek Zoets van Zeinab. Dit boek staat vol met spektakelstukken, waar deze langwerpige koekjes soms een onderdeel van zijn. Voor een uitgebreide review kun je terecht in het recept voor de tiramisutaart (een geweldige dessert taart uit Zeinab’s boek!) waar je het recept voor deze koekjes ook weer voor nodig hebt.

Lange vingers koekjes

Lange vingers zijn luchtige en knapperige koekjes die qua vorm of wijze van consumptie moeten doen denken aan lepels, champagne of vrouwelijke vingers. Die laatste vergelijking vind ik over het algemeen toch ver te zoeken, maar desalniettemin worden de koekjes in het Engels ‘ladyfingers’ genoemd. Wie vaak lange vingers in de supermarkt koop zal ook bekend zijn met de term ‘boudoirs’, want dit staat grappig genoeg evenals ‘lange vingers’ op de Nederlandse verpakkingen. De Fransen noemen deze koekjes niet alleen boudoirs maar ook biscuits de champagne, omdat ze de koekjes graag bij een glas champagne eten. Uitstekende gewoonte, vind ik. ­čśë En dan hebben we tot slot nog de Duitsers die dit fijne koekje ‘l├Âffelbiskuits’ noemen. Stuk voor stuk leuke weetjes uit het Gebakwoordenboek.

Boudoir koekjes

Lange vingers maken

Lange vingers maken is hartstikke makkelijk en snel gedaan. Zelfgemaakt vind ik ze toch net even anders dan de variant die we uit de supermarkt gewend zijn. Uiteraard is een zelfgebakken exemplaar het allerlekkerst. Deze boudoir koekjes zijn heel bekend vanwege het alom geliefde toetje tiramisu, maar ook voor het maken van een charlotte russe zijn ze onmisbaar. Zo zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken, zoals de verwerking ervan in andere toetjes, zoals een trifle. 

Knapperigheid

Als je onderstaand recept goed opvolgt zou je met prachtig knapperig koekjes moeten eindigen. Toch is niet elke oven altijd hetzelfde en geef ik je graag wat extra tips mee:

 • Koekjes worden pas knapperig als ze afkoelen of volledig afgekoeld zijn.
 • Zijn de lange vingers niet knapperig genoeg? Zet ze dan nog enkele minuten terug in de oven die nog warm is. Zo drogen ze een beetje door, eenmaal afgekoeld zullen ze lekker knapperig zijn.
 • Hebben de koekjes hun knapperighed verloren tijdens het bewaren? Dan kun je ze nog perfect in een tiramisu of trifle verwerken.
Lange vingers

recept
Lange vingers

Lange vingers zijn luchtige, knapperige koekjes, bekend van tiramisu. Met dit makkelijke recept maak je de fancy boudoirs helemaal zelf!

15 minuten bereiding + 45 minuten bakken en koelen
20

Ingredi├źnten

Lange vingers

 • 4 eieren
 • 150 gram kristalsuiker
 • 90 gram tarwebloem
 • 40 gram maizena
 • ┬╝ tl zout

Ook nodig:

 • Spuitzak
 • Spuitmondje

Bereiding

Lange vingers maken

 1. Splits de eieren; doe de eiwitten in een vetvrije mengkom en de dooiers in een kommetje. Weeg 120 gram kristalsuiker af in een derde kom en zeef de tarwebloem, maizena en het zout boven een vierde kom.
 2. Klop de eiwitten op middelhoge snelheid schuimig met een staande mixer met garde of met een handmixer. Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe zodra er geen vloeibaar eiwit meer zichtbaar is in de mengkom.
 3. Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg een voor een de dooiers toe, mix kort door.
 4. Spatel het bloemmengsel in twee delen door de eieren tot een glad beslag.
 5. Verwarm de oven voor op 180 ┬░C (hetelucht) of 200 ┬░C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier en vul een spuitzak met een open rond spuitmondje van circa 5 millimeter. Vul de spuitzak met het beslag en spuit dunne repen van circa 8 centimeter lang. Zorg voor voldoende tussenruimte (ca. 2 cm) rondom elke lange vinger, omdat ze zullen rijzen in de oven.
 6. Bestrooi de lange vingers met de resterende kristalsuiker en zet de bakplaat in de oven. Bak de lange vingers 15 minuten tot ze licht kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.

Lange vingers bewaren

Je kunt de lange vingers in een luchtdichte bak 1-2 weken bewaren op een koele en droge plek.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Lange vingers" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *