Ga naar de inhoud
Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)
Gezonde bakrecepten 24 april 2020

Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)

Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)

Tijdens deze gekke dagen trakteer ik jullie op een zá-lig en verantwoord recept voor een appel-peren taart met een korst van volkorenmeel en hazelnootmeel. Ideaal als je geen bloem hebt kunnen bemachtigen tijdens de strijd bij Albert Heijn. 😉

Appel-peren taart maken

Mijn klassieke recept voor appeltaart staat al sinds 2014 online, maar nu kom ik eindelijk ook met een meer verantwoorde twist op die taart: dit appel-peren hazelnoottaartje. Verantwoorder want: minder suiker en geen bloem. Wel volkorenmeel en hazelnootmeel.

Vooral het hazelnootmeel maakt het echt een afschuwelijk lekker en smaakvol taartje. Ik schrijf bewust in de verkleinvorm, want gezien Thomas en ik op dit moment niemand anders zien dan elkaar (en de cavia’s) heb ik besloten alles in kleinere bakvormen te maken. Niet dat het nodig was, want het taartje was binnen 48 uur op.

Grote portie maken? Als je de ingrediënten verdubbelt is het recept perfect voor een 26 cm bakvorm. Verleng de baktijd in dit geval ook met 10 minuten.

Appel-peren taart maken

Meer peren recepten

De meeste mensen bakken graag met appel en de peer wordt daarbij een beetje vergeten. Zonde want dit is ook zo’n heerlijke soort fruit om in de herfst of winter mee aan de bak te gaan! Ik deel wat lekkere en makkelijke peren recepten met je om dat te laten zien:

Appel-peren taart recept

Appel-peren taart bakken

De kans is momenteel groot dat je één van de ingrediënten niet in huis hebt of hebt kunnen bemachtigen. Hierbij wat tips om nu niet onnodig de deur uit te hoeven voor een enkele boodschap, maar toch aan de bak te kunnen met dit appel-peren hazelnoottaartje.

Appeltaart of perentaart

Ik was zelf heel blij met de combinatie van peer, appel en blanke rozijnen. Zacht, maar toch ook friszoet en het gaat echt heel goed samen met de uitgesproken smaak van de volkoren hazelnootkoek. Desalniettemin kun je ook prima enkel appels of peren gebruiken.

Hazelnootmeel en volkorenmeel: vervangen

Hazelnootmeel kun je (online) kopen, zelf maken als je ongebrande hazelnoten in huis hebt of vervangen door amandelmeel. Het volkorenmeel kan je ook vervangen door havermeel (havermout fijnmalen in de blender tot meel). 

Happy baking!

gezonde appel-peren taart

volkoren appel peren taart

 

Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)

recept
Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)

Een recept voor een heerlijke en verantwoorde appel-peren taart. Gemaakt met volkorenmeel en hazelnootmeel, maar ik geef je ook tips om dit te vervangen.

45 minuten + baktijd
8

Ingrediënten

VOOR HET DEEG

  • 150 gram volkorenmeel
  • 150 gram hazelnootmeel
  • 50 gram (kokosbloesem)suiker
  • 1 tl baking soda
  • 1 ei
  • 75 ml kokosolie of boter, gesmolten
  • 125 gram appelmoes
  • 1 tl appelazijn

VOOR DE VULLING

  • 300 gram peren
  • 300 gram appels
  • 75 gram blanke rozijnen
  • Kaneel en evt. vanillepoeder

Bereiding

  1. Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
  2. Neem twee kommen en meng in de eerste alle droge ingrediënten voor het deeg door elkaar. Zet even opzij en mix in de tweede kom met een garde het ei, de appelmoes, de afgekoelde kokosolie/boter en de azijn door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng met een spatel tot een smeuïg deeg, tot alles is opgenomen. Zet een uur in de koelkast.
  3. Ga drie kwartier met de beentjes omhoog een tijdschriftje lezen en begin daarna met de vulling. Week eerst de rozijnen vijf minuten in kokendheet water, giet af en laat goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte).
  4. Schil de peren en de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes of dunne plakjes. Doe ze in een kom, voeg de rozijnen toe en meng met wat kaneel (en als je het in huis hebt: ook een mespunt vanillepoeder) naar smaak.
  5. Haal het deeg uit de koeling, dit zou nu goed stevig moeten zijn. Gebruik driekwart van het deeg om de bodem en zijkanten van de bakvorm mee te bekleden. Druk stevig aan. Stort de appel-peer vulling erin en verdeel gelijkmatig.
  6. Met het resterende deeg maak je stroken voor de bovenkant van de taart. Verdeel het in 6 delen en maak 2 grotere en 4 kleinere balletjes, rol elk balletje tussen je handen tot het balletje lang genoeg is, druk het plat en leg over de taart. De grote moeten in een kruis in het midden en de kleinere daarnaast. Strijk af met wat (amandel)melk voor een extra mooi bakeffect.
  7. Bak je appel-peren hazelnoottaartje in 40-45 minuten gaar, iets onder het midden in een voor verwarmde oven. Check na een half uur of je de bovenkant van de taart af moet dekken met aluminiumfolie.

BEWAREN: 3 dagen op een donkere koele plek, buiten de koelkast. Bijvoorbeeld in een taartdoos of onder een taartstolp.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 7

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

4 berichten over “Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)

  1. Ben benieuwd welke soort appels en peren je gebruikt hebt. Voor de appels zou ik de goudrenetten denken, maar kun je voor de peren Doyenne de Comice gebruiken? Of wordt het geheel dan te bat?

    1. Ik zou inderdaad eerder voor Conference peren gaan, die heb ik zelf gebruikt. Doyenne de Comice halen bij mij de taart ook niet, zo lekker! Qua appels kies ik meestal voor Goudreinet, Jonagold of Elstar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *