Ga naar de inhoud
Blauwe bessen kruimeltaart maken
Crumble recepten 17 maart 2017

Blauwe bessen kruimeltaart maken

Blauwe bessen kruimeltaart maken

Daar is ‘ie dan! De kleine blauwe bessen kruimeltaart die ik laatst al aankondigde. Een verfijnd Frans taartje. Niet alleen ontzettend lekker, maar ook makkelijk om te maken.

Kruimeltaart maken

Ik laat je met dit recept voor blauwe bessen kruimeltaart zien wat je tevoorschijn kunt toveren als je een paar simpele basisrecepten combineert. Om dit Franse taartje te maken ga je aan de slag met een aantal (veelal) Franse klassiekers:

No worries, het zijn stuk voor stuk hele simpele recepten. Om het jezelf iets makkelijker te maken je ook lekker een jam uit de winkel pakken.

Wat ook fijn is, is dat je deze recepten bijna allemaal kunt voorbereiden. Het zanddeeg kun je bijvoorbeeld prima enkele dagen in de koelkast (of enkele maanden in de vriezer) bewaren en de jam kun je maanden vooruit maken. Of je gunt jezelf een heerlijke bakmiddag om deze ontzettend lekkere kruimeltaart te maken.
Blauwe bessen kruimeltaart maken

Wat is het verschil tussen blauwe bessen en bosbessen?

In de winkels en supermarkten zul je veelal blauwe bessen tegenkomen, deze zijn het makkelijkst om te verbouwen voor massaproductie en -verkoop. Bosbessen zijn kleiner en groeien niet in trosjes, zoals blauwe bessen. De bessen lijken op de grootte na aan de buitenkant veel op elkaar, maar van binnen zie je duidelijk verschil: blauwe bessen hebben wittig vruchtvlees, terwijl het vruchtvlees van bosbessen een volle blauw-paars-roze kleur heeft.

Eigenlijk een aanzienlijk verschil dus tussen blauwe bessen en bosbessen, terwijl ik lange tijd het verschil niet heb geweten. 

Blauwe bessen taart

Blauwe bessen taart of bosbessen taart? Doordat ik deze twee soorten bessen lange tijd door elkaar haalde, noemde ik dit recept een bosbessen kruimeltaart. Daar zat ik dus even mooi naast. Ik ben er wel achter gekomen dat veel mensen deze benamingen door elkaar halen.

Het goede nieuws is dat je deze kruimeltaart zowel met bosbessen als met blauwe bessen kunt maken. In mijn geval is het absoluut een blauwe bessen taart! Hoe ga jij ‘m maken?

Bosbessen kruimeltaart

Blauwe bessen kruimeltaart

De smaak van deze blauwe bessen taart is ongelofelijk goed en verfijnd. Een knapperige zanddeegkorst met daarop een romige amandelcrème (denk hierbij aan een verbeterde versie van amandelspijs), een frisse blauwe bessenjam en afgetopt met een krokante crumble laag. Gegarandeerd een feestje in je mond.

Misschien was het je al opgevallen op de foto’s, maar ik maakte deze blauwe bessen kruimeltaart met wat overgebleven zanddeeg en daarom is mijn versie wat kleiner.

Het onderstaande recept heb ik aangepast naar een bakring van 24 cm, ik zou geen grotere ring dan dit gebruiken. 

Wil je liever ook zo’n kleine kruimeltaart bakken? Bekijk dan dit artikel met een omrekentabel voor bakvormen. Met onderstaand recept kun je bijvoorbeeld twee prachtige kruimeltaartjes maken in lage springvormen of bakringen met 16 cm doorsnede.

Blauwe bessen kruimeltaart maken

recept
Blauwe bessen kruimeltaart maken

Daar is ‘ie dan! De kleine blauwe bessen kruimeltaart die ik laatst al aankondigde. Een verfijnd Frans taartje. Niet alleen…

12 personen
12

Ingrediënten

  • Zanddeeg (1x recept)
  • 75 gram ongezouten boter
  • 75 gram poedersuiker
  • 75 gram amandelmeel
  • 1 ei (L)
  • Kruimeldeeg (1,5x recept)
  • 1 pot blauwe bessen jam

Verder nodig:

Bereiding

Voorbereiding kruimeltaart

  1. Aan jou de keuze of je verse blauwe bessen jam gebruikt, of een pot uit de winkel. Met mijn basisrecept voor jam maakt je de jam gemakkelijk zelf.
  2. Het recept voor zanddeeg kun je langer van tevoren bereiden (t/m stap 2). Je kunt het de avond ervoor maken en (ongebakken) in de koelkast bewaren, of langer van tevoren en invriezen.
  3. De amandelcrème kun je ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren (zie stap 3 hieronder voor de bereiding).

Bereiding kruimeltaart

  1. Bestuif je aanrecht en deegroller met wat bloem. Rol de bal zanddeeg hierop uit tot een passende plak en leg het in je springvorm, maak een omhoogstaande rand van ongeveer 3 cm.*
  2. Laat de vorm nog een half uur opstijven in de koelkast. Warm ondertussen de oven voor op 170 graden, onder- en bovenwarmte.
  3. Amandelcrème. Neem een kom en roer hier de boter in zacht. Voeg vervolgens de suiker er aan toe en roer goed door. Als dit goed gemengd is, voeg je ook het amandelmeel toe en meng je het tot een smeuïg geheel. Klop het ei even los en voeg dit toe aan het mengsel. Roer nog even goed door.
  4. Maak nu het kruimeldeeg. Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel de amandelcrème over de bodem. Smeer hierover de jam tot net iets onder de rand en strooi het kruimeldeeg erover.

Blauwe bessen kruimeltaart bakken

  1. Plaats het taart rooster iets onder het midden, mijn ervaring is dat de onderkant iets moeilijker bruint. Bak de kruimeltaart in 30 – 35 minuten af tot de taart goudbruin kleurt. Et voilà!

BAKTIPS

* Als het deeg een beetje uit elkaar valt, kun je dit trucje gebruiken om het bij elkaar te houden: leg je deegroller aan de rand van de plak deeg en rol het deeg er omheen. Zo kun je het gemakkelijk weer ‘afrollen’ boven je bakvorm, zonder dat het scheurt. Snijdt de bovenkant van de randen netjes recht af.

KRUIMELTAART BEWAREN

Bewaar de blauwe bessen kruimeltaart maximaal drie dagen. Goed afgesloten, liefst op een ietwat koele en donkere plek. Invriezen kan luchtdicht verpakt, op die manier blijft de taart maximaal drie maanden goed.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Blauwe bessen kruimeltaart maken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 37

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

4 berichten over “Blauwe bessen kruimeltaart maken

  1. Hoi, ziet er heerlijk uit! Ik heb eerder een zanddeegbodem gemaakt en die moest ik voorbakken met keramische bakbonen. Is dat in dit recept ook raadzaam of zou je dit afraden? Hoor het graag en alvast bedankt voor je reactie! Groetjes Hanna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *