Een makkelijk recept om een klassieke appeltaart te bakken met een dikke korst en een lekkere laag amandelspijs op de bodem.
Appeltaart bakken
Twee weken geleden vierden we de verjaardag van Karel en ik bakte appeltaart. Karel is mijn oom en partner in crime waar het gaat om appeltaart. Want samen sta je sterk als je je moeder moet overtuigen om MEER appeltaart voor verjaardagen te kopen. Het was dus niet moeilijk welke taart ik als verrassing voor zijn verjaardag zou maken. Met dit appeltaart recept was er meer dan genoeg voor ons tweeën.
Daarnaast maakte ik (omdat hij ook een grote chocoladeliefhebber is, wederom net zoals ik) een chocolade-amandeltaartje met koffiesmaak: de koningin van Seba wordt deze taart ook wel genoemd.
Maar nu eerst eerst dit recept voor een klassieke appeltaart met een heerlijke dikke bodem met een laag amandelspijs erop. Ik hou van appeltaarten met veel bodem, koek, korst. Want warme appeltjes zijn lekker, maar eigenlijk eet je een appeltaart voor de koek. Of nouja, de combinatie ervan. De appeltaart was perfect gelukt en goedgekeurd door oom Karel.
FAQ: Welke bakvorm gebruik jij om appeltaart te bakken?
Ik gebruik een ronde springvorm met een 24 cm doorsnede, deze om precies te zijn.
Appeltaart zonder rozijnen
Wij eten onze appeltaart altijd graag met rozijnen. Want rozijnen zijn lekker. Lekker in baksels, lekker uit het handje. Gewoon lekker. Dankzij jullie ben ik inmiddels op de hoogte dat niet iedereen er zo over denkt. Dus mijn antwoord op een veelgestelde vraag: ja, je kunt de rozijnen in dit recept prima weglaten als je daar niet van houdt. Geen probleem.
Als je dat toch een beetje saai vindt klinken, dan kun je de rozijnen vervangen door een 100 gram grof gehakte noten. Of vervang de helft van de appels eens door peren (of abrikozen, als je echt gek wil doen).
Op onderstaande foto zie je een (meer verantwoorde) appel-perentaart die ik maakte met hazelnootmeel en volkorenmeel. Ongelofelijk lekker.
Appeltaart en paneermeel
En dat geldt ook voor de amandelspijs. Je kunt de appeltaart zonder amandelspijs maken door het simpelweg achterwege te laten als je er niet van houdt of allergisch voor bent. Maar let op: strooi dan wel een aantal eetlepels paneermeel op de bodem voordat je de appelvulling op de bodem stort.
Het paneermeel zorgt ervoor dat het teveel aan vocht dat de appels loslaten tijdens het baken wordt opgenomen. En zo voorkomt de toevoeging van paneermeel dat je bodem zacht, sappig of nat wordt. Want niemand houdt van een natte appeltaart bodem.
VARIATIE appeltaart recepten
Er zijn een paar manieren waardoor je wat variatie in je appeltaart recept kunt aanbrengen. Bijvoorbeeld de tip hierboven over de toevoeging van noten of peer in je appeltaart. Ook erg lekker: meng eens speculaaskruiden door het beslag van je appeltaart, daar krijgt het direct een heerlijk winters tintje van. Ik bakte zelf al eens deze prachtige speculaas appeltaart.
En dan de bovenkant van de taart, ook hier zijn mogelijkheden. Bestrijk de bovenkant van de taart (voor je de stroken er overheen legt) met een paar opgewarmde eetlepels abrikozenjam. Heb je een creatieve dag? Leef je dan uit op de bovenkant van de appeltaart en maak i.p.v. de stroken een creatie van bloemen of sterren. Heb je juist geen creatieve dag? Maak het jezelf dan makkelijk en ga voor deze appeltaart plaatkoek.
Hallo Mariette,
Ik heb vanavond wederom jouw fantastische appeltaart gemaakt. Wat is het toch een heerlijk deeg. Nu had ik ook 1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden door het deeg gemengd. Ik heb het 6 minuten gekneed. Geen brokkelig deeg-gedoe met het uitrollen. Bleef lekker bij elkaar en de springvorm werd met gemak gevuld. Ik heb andermaal stukjes ananas toegevoegd aan de appels en rozijnen. Nu in de oven. Morgen verras ik onze Italiaanse 4daagse-loper met een stuk eerlijk, echt Hollandse Appeltaart. Ik weet zeker dat hij het zeer op prijs zal stellen.
MVG
Janwillem
Nijmegen
Hi Janwillem, wat superfijn om te horen. Ik ben ook fan van dit recept! En je brengt me op ideeën met die ananasvariatie 😉 Klinkt heerlijk! Dat kunnen die vierdaagselopers wel gebruiken. Geniet ervan! Zoete groetjes, Mariette