Een overheerlijke klassieke appeltaart, waarvan het deeg niet zal scheuren tijdens het uitrollen of bij het maken van het raster. Met een lekkere laag spijs op de bodem. Appeltaart gaat nooit vervelen!
Twee weken geleden was mijn oom Karel jarig. Al zo lang als ik me herinner is hij mijn partner in crime waar het gaat om appeltaart. Want samen sta je sterk als je je moeder (zijn zus) ervan moet overtuigen dat ze dit keer écht meer stukjes appeltaart moet inslaan. Onze hele familie is namelijk gek op schuimgebakjes, behalve Karel en ik. En dus zijn er altijd twee puntjes appeltaart voor ons. Maar er is altijd wel iemand die plots besluit ook appeltaart te willen eten en omdat ik de taart uitdeel er dus nog wel eens naast grijp ;).
Voor mij geen vraag welke taart ik als verrassing voor zijn verjaardag zou maken. Met een hele taart moesten we wel genoeg appeltaart voor ons tweeën hebben dacht ik zo. Ook maakte ik een chocolade amandeltaartje met koffiesmaak. Maar, nu eerst dit recept voor een klassieke appeltaart met een heerlijke dikke bodem met een laag spijs erop. Goedgekeurd door oom Karel.
Welke appels zijn het beste voor een appeltaart?
Smaken verschillen natuurlijk, maar het wordt geadviseerd om stevige en friszure appels te kiezen voor de vulling van een appeltaart. Je wil natuurlijk geen melige, appelmoes-achtige of natte taart. De Elstar is een goed voorbeeld, maar de Cox Orange ook. En voor een wat frisser appeltaartje kun je goed Granny Smith appels gebruiken.
De Goudreinet en Jonagold appel worden ook vaak geadviseerd bij een appeltaart, maar laten veel vocht vrij en koken wat zachter. Heb je die nu toch ingeslagen? Strooi dan wat extra paneermeel over de bodem om een kleffe koek te voorkomen.
Zo pimp je je appeltaart:
- Bestrijk de bovenkant van de taart (voor je de stroken er overheen legt) met een paar opgewarmde eetlepels abrikozenjam.
- Meng (grof gehakte) noten door het appel-mengsel.
- Vervang de helft van de appels door peren of abrikozen.
- Meng speculaas- of koekkruiden door het deeg van de appeltaart voor een heerlijk winters tintje.
- Leef je uit op de bovenkant van de appeltaart en maak i.p.v. de stroken een creatie van bloemen of sterren.
Hallo Mariette,
Ik heb vanavond wederom jouw fantastische appeltaart gemaakt. Wat is het toch een heerlijk deeg. Nu had ik ook 1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden door het deeg gemengd. Ik heb het 6 minuten gekneed. Geen brokkelig deeg-gedoe met het uitrollen. Bleef lekker bij elkaar en de springvorm werd met gemak gevuld. Ik heb andermaal stukjes ananas toegevoegd aan de appels en rozijnen. Nu in de oven. Morgen verras ik onze Italiaanse 4daagse-loper met een stuk eerlijk, echt Hollandse Appeltaart. Ik weet zeker dat hij het zeer op prijs zal stellen.
MVG
Janwillem
Nijmegen
Hi Janwillem, wat superfijn om te horen. Ik ben ook fan van dit recept! En je brengt me op ideeën met die ananasvariatie 😉 Klinkt heerlijk! Dat kunnen die vierdaagselopers wel gebruiken. Geniet ervan! Zoete groetjes, Mariette
Hey Mariette,
Ik ben soort van net begonnen met bakken en jouw recepten bevallen tot nog toe erg goed!
Nu heb ik deze appeltaart ook gemaakt alleen had ik 1 probleem. Me bodem was behoorlijk nat. Voor de rest was de smaak echt heerlijk maar hoe voorkom ik een volgende keer een natte bodem?
Wat leuk om te horen! Je kunt een beetje paneermeel over de bodem strooien voordat je de appelvulling erin doet. Niet teveel, want je wilt het paneermeel niet terugproeven, maar het neemt wel het overbodige vocht uit (te) sappige appeltjes op.
Bedankt voor uw reactie. Moet je de paneermeel dan voor de spijs of na de spijs toevoegen?
Ik zou het op het spijs doen! 🙂
Bedankt voor het heerlijk recept! – I tried it this weekend and I really love it. You find a slightly smaller version translated into german in my blog now: https://pastasciuttablog.blogspot.com/2018/10/aber-bitte-mit-slagroom.html
Aaaah that’s so nice! It looks absolutely fabulous.