Twee weken geleden was mijn oom Karel jarig. Al zo lang als ik me herinner is hij mijn partner in crime waar het gaat om appeltaart. Want samen sta je sterk als je je moeder (zijn zus) er van moet overtuigen dat ze echt appeltaart moet inslaan voor de volgende verjaardag. Dat werkte ook nog wel eens in ons nadeel, wanneer mijn moeder te weinig appelgebakjes had gehaald en iedereen opeens zin had in appeltaart. Dan ging het appelgebakje aan onze neus voorbij. Al goed, elk taartje gaat er natuurlijk wel in. Gezien deze context, was het voor mij niet moeilijk welke taart ik als verrassing voor zijn verjaardag zou maken. Genoeg appeltaart voor ons tweeën zou ik zeggen toch? Daarnaast maakte ik, omdat hij ook een grote chocoladeliefhebber is, een chocolade amandeltaartje met koffiesmaak..recept binnenkort online! Nu eerst dit recept voor een klassieke appeltaart met een heerlijke dikke bodem met een laag spijs erop. Goedgekeurd door oom Karel.
Zo pimp je je appeltaart:
- Bestrijk de bovenkant van de taart (voor je de stroken er overheen legt) met een paar opgewarmde eetlepels abrikozenjam.
- Meng grof gehakte nootjes door het appel/kaneel/rozijnen mengsel.
- Vervang de helft van de appels door peren of abrikozen.
- Meng speculaas/koekkruiden door het beslag van de appeltaart voor een heerlijk winters tintje.
- Leef je uit op de bovenkant van de appeltaart en maak i.p.v. de stroken een creatie van bloemen of sterren.
Hallo Mariette,
Ik heb vanavond wederom jouw fantastische appeltaart gemaakt. Wat is het toch een heerlijk deeg. Nu had ik ook 1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden door het deeg gemengd. Ik heb het 6 minuten gekneed. Geen brokkelig deeg-gedoe met het uitrollen. Bleef lekker bij elkaar en de springvorm werd met gemak gevuld. Ik heb andermaal stukjes ananas toegevoegd aan de appels en rozijnen. Nu in de oven. Morgen verras ik onze Italiaanse 4daagse-loper met een stuk eerlijk, echt Hollandse Appeltaart. Ik weet zeker dat hij het zeer op prijs zal stellen.
MVG
Janwillem
Nijmegen
Hi Janwillem, wat superfijn om te horen. Ik ben ook fan van dit recept! En je brengt me op ideeën met die ananasvariatie 😉 Klinkt heerlijk! Dat kunnen die vierdaagselopers wel gebruiken. Geniet ervan! Zoete groetjes, Mariette