Appelbol maken Een klassieke appelbol maken is ontzettend simpel en typisch Nederlands. Bijna niet te geloven, want het is een veel te lekker recept om alleen in Nederland gegeten te worden. Grappig genoeg waren appelbollen één van de eerste dingen die Thomas en ik samen maakten – goddelijk waren ze. Ik deelde het eerste recept al ergens in 2013, maar sindsdien hebben we ze eigenlijk nooit meer gemaakt. Tot afgelopen jaar! Thomas vroeg regelmatig of ik weer eens appelbollen kon maken en ik besloot dat jullie wel een grondig basisrecept kunnen gebruiken: appelbol maken. 😉 Wat zijn appelbollen? Appelbollen bestaan uit appels die geschild zijn en waarbij het klokhuis eruit geboord is, gevuld met wat kaneelsuiker en eventueel een beetje amandelspijs en vervolgens omhuld met bladerdeeg. Even inkwasten met een geklutst eitje, door de kaneelsuiker rollen en ze kunnen afgebakken worden tot de overheerlijke lekkernij zoals alleen wij in Nederland (en ook in België als ik het Gebakwoordenboek van René Dings mag geloven) deze lekkernij kennen. In datzelfde Gebakwoordenboek las ik dat in 1921 het eerste appelbollenrecept zoals wij deze kennen in de Delftsche Courant te lezen was. Toen werd bladerdeeg nog ‘feuilletie-deeg’ genoemd, wat direct aan de overheerlijke Franse tompouce ‘millefeuille’ doet denken. TIP! Ga je appelbollen maken? Dan is het handig om een appelboor en een dunschiller bij de hand te hebben. Appelbol bakken In de basis zijn de recepten voor de in bladerdeeg gehulde appels grotendeels hetzelfde, maar je kunt spelen met het uiterlijk en de vullingen. Over de vullingen vertel ik later wat meer, maar wat betreft de looks heb ik blaadjes uitgesneden en deze op de appelbol geplakt. In sommige recepten zie je ook dat men het steeltje van de appel bewaart en deze erin steekt zodra de appel z’n jasje van bladerdeeg heeft aangetrokken, zodat het appelgevoel compleet is. Dit doe ik persoonlijk liever niet omdat het niet eetbaar is, maar het kan wel een leuk element zijn om te maken van ander eetbaar materiaal en er later in te steken. Mijn appelbollen hebben een extra mooi kleurtje vanwege de kaneelsuiker. Er gaat best een flinke hoeveelheid kaneel in, dat vind ik simpelweg heel erg lekker bij warme appels, maar kun je ook gemakkelijk halveren (of weglaten – met pijn in mijn hart op afstand). Helaas had ik geen gewone kristalsuiker in huis, alleen fijne. Grovere suiker geeft een mooi effect aan de buitenkant van de appelbollen, gebruik dat zeker als je het in huis hebt. Welke appels heb je nodig? Het allerbelangrijkste is dat je kleine appeltjes nodig hebt voor het lekker gaar kunnen bakken van appelbollen. Het formaat kindertraktatie, of kinderappeltjes. In de supermarkt heb je daarin niet heel veel keuze, dus ik ben gewoon gegaan voor een zak zoete kleine appeltjes. Werkte perfect, smaakte perfect. In principe is het bij het bakken met appel fijn om te kiezen voor een iets zuurdere en stevige appel, als tegenhanger van de suiker. Mocht je deze keuze hebben, ga ervoor! 🙂 Meer recepten met appel Bakken met appel, wie houdt er niet van! Van appelcake, tot appelplaatkoek of appelcrumble, de mogelijkheden zijn eindeloos en warme appel is simpelweg troostvoer voor de ziel. Echt comfort food en mag je nooit zonder bakinspiratie komen te zitten. Deze recepten met appel moet je echt eens proberen: Appelplaatkoek met havermout Appel-bramen crumble Appelkruimel cheesecake Kruidige appelroosjes karameltaart Appel-perentaart Simpel appelbollen recept Als je dit makkelijke basisrecept voor appelbollen lekker vond, probeer dan ook zeker eens mijn recept voor winterse appelbollen met een vulling van pecannotenspijs en schenk er een vanillesaus bij! Net even anders, maar o zo lekker. Dat is nu ook precies het leuke van dit recept, je kunt er zelf alle kanten mee op. Serveer er slagroom bij of een wat frissere crème fraiche (mijn voorkeur), of wanneer je het als toetje serveert kun je kiezen voor vanille-ijs of een vanillesaus. Vullingen Een appelbol vul je altijd met kaneelsuiker, maar in de meeste gevallen ook met amandelspijs. Uitgaande van een basismengsel van kaneel en suiker, kun je naar eigen smaak het volgende toevoegen (of combineren!): Amandelspijs (meest gebruikt) of een andere soort notenspijs Rozijnen of boerenjongens Stukjes noot zoals hazelnoot, walnoot, pecannoot Amarena kersen Een beetje rum recept Appelbol maken Zelf zo'n lekkere appelbol maken? Dat is heel simpel! In dit recept lees je hoe makkelijk en snel je zelf appelbollen kunt bakken. Printen 30 minuten bereiding + 30 minuten baktijd Ingrediënten 4 kleine appels 5 plakjes bladerdeeg 80 gram kristalsuiker 2 tl kaneel 80 gram amandelspijs 1 eigeel Bereiding Appelbollen maken Haal de bladerdeegplakjes uit de vriezer en laat ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- bovenwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de appels met een dunschiller en verwijder het klokhuis met een appelboor. Meng de kaneel en de suiker tot een goed gemengde kaneelsuiker zet op even opzij. Neem de helft van de amandelspijs en maak de bovenkant van elke appel dicht met een bolletje amandelspijs. Zet de appels met de dichtgemaakte kant in het midden van de vier plakjes bladerdeeg. Vul elke appel met een theelepel kaneelsuiker en maak de appels dicht met de resterende amandelspijs. Vouw het bladerdeeg er omheen, zodat de hele appel afgesloten is door een jasje van bladerdeeg. Smeer de appelbollen in met het losgeklopte eigeel en rol door de resterende kaneelsuiker. Snijd uit het resterende plakje bladerdeeg 8 blaadjes, dip deze in de kaneelsuiker en plak op elke appelbol 2 blaadjes. Bak de bollen in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin – bruin in de voorverwarmde oven. Serveer niet gloeiend heet, maar het liefst wel warm. Appelbol maken: tips Niet weg van kaneel? Gebruik het dan alleen voor de vulling, maar rol de appels op het laatst enkel door suiker. Tijdens het bakken zal er wat vocht uitlopen, dit hoort. Serveer met slagroom, crème fraiche, vanille-ijs of vanillesaus. Appelbollen bewaren Het lekkerst als je ze meteen serveert! Je kunt appelbollen maximaal drie dagen bewaren, maar warm ze voor het serveren wel opnieuw op in de oven. Door het bewaren wordt de bladerdeeg zacht en door ze opnieuw (10 minuten op 180 graden) in de oven te zetten wordt het weer lekker knapperig én warm. Je kunt ze ook invriezen, maar ook dat zal de kwaliteit van de bladerdeeg geen goed doen.