Kruidige appelroosjes karameltaart Sugar auntie strikes again! Met deze absoluut ver-ruk-kel-ijke kruidige appelroosjes karameltaart met walnoten waarmee je heel veel mensen blij maakt op een verjaardag. Ja lieve mensen! Het is weer tijd voor een epic baking project van jullie eigen online suikertante. Maar vooral die van mijn nichtje Sofie, want de taart was ter ere van haar 13e (omg) verjaardag. Dat is vandaag alweer een jaar geleden, dus het leek me een mooi moment om deze koning van een taart eens online te zetten. Ik baseerde het recept voor de cake op de sticky toffee tulband van Hanneke uit Heel Holland Bakt 2018, die de sticky toffee challenge won. Uiteindelijk werd mijn versie helemaal geen sticky toffee taart, maar had het meer weg van een kruidige carrot cake zonder wortels en met appels. Snap je het nog? Dit kwam niet doordat Hanneke’s recept niet klopte, maar doordat ik het eigenwijs heb aangepast. Er ging voor mijn gevoel een absurde hoeveelheid water door het cakebeslag en ik kon niet riskeren DE verjaardagstaart van m’n nichtje te verknallen. Dus skipte ik een groot deel van het water én een deel van de dadels (vindt Sofie niet lekker), die ik verving door appels. Een mega goeie combinatie en een compleet ander resultaat, maar oh zo lekker! Wat kun je wel verwachten van deze kruidige appelroosjes karameltaart: een luchtige, licht kruidige zachte cake met stukjes walnoot, dadel en appel. En dan dat, drie lagen hoog en afgewisseld met botercrème en een topping van salted caramel. Jahám. recept Kruidige appelroosjes karameltaart Wil jij veel mensen blij maken op een verjaardag? Maak dan deze absoluut ver-ruk-kel-ijke kruidige appelroosjes karameltaart met walnoten. Echt een winnaar! Printen 240 minuten + baktijd 20 Ingrediënten CAKE 630 gram bloem 7,5 gram bakpoeder 3 tl baking soda 210 gram basterdsuiker 340 gram boter 5 eieren 200 gram dadels (zonder pit) 300 gram walnoten 2 tl gemberpoeder 2 tl kaneel 15 gram zout 2 appels APPELROOSJES 1 rol vers bladerdeeg 2 rode appels 1 sinaasappel 500 ml water 75 gram suiker Kaneel TOPPINGS Salted caramel saus (recept) Vanille botercrème of salted caramel botercrème (1,5x recept) Bereiding Bereid de salted caramelsaus alvast voor via dit recept. Bewaar in een afgesloten pot. CAKE. Hak de walnoten fijn en zet opzij. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd in blokjes en zet ook even opzij. Ontpit de dadels en hak in kleine stukjes. Doe de dadels met 400 milliliter water en 2 theelepels baksoda in een pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen, haal dan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Giet ongeveer de helft van de hoeveelheid water af. Neem een kom en mix hierin de boter samen met de lichte basterdsuiker licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe tot ze goed zijn opgenomen.Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Zeef in een andere kom bloem, bakpoeder, gemberpoeder en zout.Voeg de helft van de gezeefde ingrediënten en de helft van het dadelmengsel bij het boter-ei-mengsel. Roer goed door en voeg de rest van de ingrediëntenmengsel, de walnoten en de appels al roerend toe. Vet drie vormen van 20 cm in en beleg met bakpapier. Verdeel het beslag over de vormen en plaats in het midden van de voorverwarmde oven. Draai de temperatuur terug naar 175 graden en bak de pudding in circa 25 minuten gaar. Test met een cake prikker of de cakes gaar zijn en haal dan pas uit de oven. APPELROOSJES. Terwijl de cakes in de oven staan kun je aan de slag met de appelroosjes! Verwijder het klokhuis van de appels en snijd doormidden. Schaaf met een kaasschaaf dunne plakjes van de appels. Ze moeten zo dun zijn zodat ze uiteindelijk kunnen buigen nadat je ze kort hebt opgewarmd in heet suikerwater. Vul een pan met 500 ml water, het sap en de rasp van 1 sinaasappel en 75 gram suiker. Breng aan de kook tot de suiker volledig is opgelost. Zet het vuur dan uit. Doe hier al je appelschijfjes in voor 2 minuten en laat de appelschijfjes daarna uitlekken. Zet ondertussen een ingevette muffin bakvorm (12 stuks) klaar. Dit vind ik de makkelijkste manier om de appelroosjes in een mooie vorm af te bakken, maar gewoon op een bakplaat afbakken kan ook. Rol het verse bladerdeeg uit en maak repen van ongeveer 3 cm breed. Leg de appelplakjes op de de bovenkant in de lengte, terwijl ze elkaar half overlappen.Bestrooi met wat kaneel. Vouw dan de onderste rand er weer overheen en rol op tot een roosje. Bekijk even dit filmpje als je geen snars begrijpt van mijn tekstuele uitlegpoging.Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Elk appelroosje dat af is kun je in een muffinvormpje zetten, zo blijft het appelroosje in een mooie vorm! Bak de appelroosjes in 20 – 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Bereid de vanille botercrème of de salted caramel botercrème voor volgens het recept en maak 1,5x de hoeveelheid. Als je cakes volledig zijn afgekoeld kun je beginnen met de opbouw. Snijd de eventuele bolling van de cakes eraf, zodat je mooie rechte plakken cake hebt. Smeer een beetje botercrème op het plateau of bord waarop je de laagjestaart gaat serveren. Leg de eerste cake erop en beleg rijkelijk met de botercrème. Herhaal voor alle plakken cake en smeer hierna strak af zodat je zo’n mooi naked cake idee krijgt. Zet de cake op een koele plek tot het moment van serveren en giet dan de salted caramelsaus over de taart heen en plaats de appelroosjes erbovenop.
Wauw! Ziet er super uit! Als ik deze taart in het klein wil maken, laten we zegggen voor maximaal 10 personen en dus ook maar 1 laag ofzo, kan ik dan alle ingrediënten gewoon halveren? Beantwoorden
Ja hoor dat kan prima! Dan zou ik bijvoorbeeld een 15 cm bakvorm gebruiken als je toch de hoogte in wilt werken. Beantwoorden