Ga naar de inhoud
Chiffon cake
Basisrecepten 18 april 2024

Chiffon cake

Chiffon cake

Het stond al een jaar op mijn to do: een heerlijk zachte, luchtige chiffon cake maken. Feestje hoor, wát een lekkere cake is dit. De combinatie van de luchtige en zachte cake en de sponzige structuur is ronduit verrukkelijk. Gewoon naturel met een beetje poedersuiker, maar uiteraard kun je ook kiezen voor een topping met lekkere room en lemon curd of juist een goede mokkacrème. Ik noem maar wat.

Gezien ik de chiffon naturel al perfect vond, hield ik het bij decoratie van poedersuiker en eetbare bloemen. Jawel, eetbare bloemen, want deze cake serveerde ik tijdens een extra speciaal feestje op tweede paasdag (daarover volgende week meer). Ook dat heeft de chiffon voor zowel looks als smaak niet nodig, maar het resulteert wel in een echte beauty van een cake.

Wat is een chiffon cake?

Wat is een chiffon cake?

Een chiffon cake is een van oorsprong Amerikaans cakerecept en afgelopen tijd rázend populair op TikTok. De cake wordt al sinds 1927 gebakken en werd destijds vooral veel op bruiloften geserveerd. Destijds (of wellicht nog steeds – ik weet niks van weddingfashion) waren bruidsjurken met chiffon helemaal het ding en dus kreeg de cake deze naam ook mee.

Een chiffon cake is zoals ze dat noemen een ‘sponscake’. Zo’n sponscake is onwijs luchtig, wat komt door het gebruik van de vele eieren. Die eieren worden gesplitst en het stijf geklopte eiwit vouw je door het beslag voor het behoud van de luchtigheid. Vergelijkbare cakerecepten zijn de welbekende biscuit (zoals deze of deze) of de victoria sponge cake. Toch zijn deze recepten net even anders qua verhoudingen. Daarbij verwerk je in dit chiffon cake recept een plantaardige olie. Samen met de combinatie van bloem en maïzena zorgt dat voor een lekker zachte structuur van de cake.

Chiffon cake maken

Chiffon cake maken

Het maken van een chiffon cake is niet per se moeilijk, maar het is wel van belang om niet aan het recept te gaan sleutelen. De verhoudingen en het gebruik van de ingrediënten komt vrij nauw. Ik loop ze stuk voor stuk even met je door, zodat je een idee krijgt waarom deze ingrediënten zo belangrijk zijn voor een mooi eindresultaat.

  • Eieren. Tenzij anders vermeld gebruik ik altijd medium eieren. Koude eieren laten zich het beste splitsen. Zorg ervoor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt, want eigeel bevat vet en daardoor kun je de eiwitten niet meer stijf geklopt krijgen.
  • Suiker. Gebruik het liefst fijne kristalsuiker, want dat wordt het beste opgenomen door het beslag en het eiwit.
  • Olie. Hiervoor heb je een vloeibare, plantaardige olie nodig. Liefst wat neutraler van smaak, daarom gebruikte ik zonnebloemolie. Maar je kunt ook olijfolie gebruiken.
  • Melk. Eventueel kun je dit ook vervangen door water, maar melk vind ik net iets smaakvoller. Mager, halfvol of vol – net wat je in huis hebt. Ik gebruikte halfvolle melk.
  • Vanille-extract. Dit recept voor chiffon cake is een klassieker, een basisrecept. Het vanille-extract is dé smaakmaker, maar is te vervangen door andere smaakextracten (of verrijk door ook de rasp van citroen toe te voegen).
  • Bloem en maïzena. Je hebt beiden nodig voor de juiste structuur en luchtigheid in dit recept. In Amerika (waar de cake bedacht is) gebruiken ze ‘cakeflour’, wat neerkomt op een mix van bloem en maïzena.
  • Bakpoeder. Luchtigheid, luchtigheid, luchtigheid!
  • Zout. Bijna net zo’n belangrijke smaakmaker als vanille-extract, brengt alle smaken in balans.
basisrecept chiffon cake

Inzakken voorkomen

Je zult begrijpen, met zo’n ontzettend luchtige cake ligt inzakgevaar op de loer. Knoop deze handige tips in je oren en dan bak jij vast en zeker de meest prachtige chiffon cake, net zoals ik:

  • Gebruik een chiffon bakvorm met losse bodem, zonder anti-aanbaklaag.
  • Zorg ervoor dat je je materialen goed hebt ontvet als je de eiwitten gaat opkloppen, anders wordt dit niet stijf.
  • Klop de eiwitten goéd stijf, anders geen luchtige cake, en vouw ze voorzichtig door het beslag.
  • Vet de bakvorm NIET in.
  • Vul de bakvorm niet verder dan voor 2/3e.
  • Controleer of de cake gaar is voordat je deze uit de oven haalt, zet ‘m anders nog 5 minuten terug en test opnieuw.
  • Keer de bakvorm na het bakken dírect om en laat op deze manier afkoelen. De cake zit dan nog vast aan de bodem en uitstulping van de vorm en rustte bij mij op die uitstulping van de bakvom. Een gek gezicht, maar het werkt echt tegen inzakken.
  • Verwijder de bakvorm pas als de cake volledig is afgekoeld.
Chiffon cake

Chiffon bakvorm

De chiffon cake staat bekend om z’n unieke vorm met gat in het midden, gebakken in een ronde bakvorm die doet denken aan een tulband bakvorm. Online las ik dat een aluminium bakvorm echt een aanrader is voor het bakken en lossen van de cake. Evenals dat de bakvorm een losse bodem heeft, dat helpt enorm bij het mooi lossen van de chiffon. Ik gebruikte deze bakvorm met een inhoud van 4,2 liter en ben daar erg tevreden over, maar ik heb geen andere bakvormen getest.

Chiffon cake

recept
Chiffon cake

Een goed basisrecept voor een ontzettend luchtige chiffon cake. Met tips voor het beste en meest lekkere resultaat.

30 minuten + baktijd

Ingrediënten

  • 6 eieren, gesplitst
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 80 ml neutrale olie
  • 50 ml water
  • 2 tl vanille-extract
  • 170 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,25 tl zout

Bereiding

Chiffon cake maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Neem een beslagkom en mix hierin de eierdooiers, de neutrale olie, water, vanille-extract, zout en 100 gram suiker in tot het één geheel vormt.
  3. Meng de bloem, maïzena en het bakpoeder door elkaar. Voeg dit daarna met behulp van een zeef toe aan het eigeelmengsel, maar voeg het niet in één keer toe maar in drie delen. Mix op de lage stand van de mixer totdat het gemengd is (en niet langer).
  4. Neem een nieuwe beslagkom en mix hierin de eiwitten met het citroensap en de resterende 125 gram kristalsuiker tot er stijve pieken ontstaan. Je moet de kom op z’n kop kunnen houden zonder dat het eiwit beweegt, of eruit valt.
  5. Voeg het opgeklopte eiwit in drie delen toe aan het eigeelmengsel. Gebruik een spatel en vouw het eiwit er voorzichtig doorheen, totdat het gemengd is en voeg dan de resterende delen op dezelfde manier toe. Het uiteindelijke beslag moet licht en luchtig zijn.
  6. Spray de binnenkant van de chiffon bakvorm licht in met water (of gebruik een nat keukenpapiertje), dit helpt voorkomen dat de cake na het bakken aan de vorm blijft plakken. Vul de bakvorm met het beslag, de vorm mag niet voller dan 2/3e deel gevuld zijn.
  7. Bak de chiffon cake in 25 tot 35 minuten gaar, waarbij je na 25 minuten controleert of de cake gaar is. Neem een caketester of satéprikker en steek deze in de cake, als de prikker schoon is gebleven dan is de cake gaar.
  8. Haal de cake uit de oven en draai de chiffon bakvorm direct om.
  9. Is de cake afgekoeld? Draai de pan om en haal heel voorzichtig een mes langs de zijkanten van de bakvorm om de cake los te maken. Doe hetzelfde bij de losse bodem en zet de cake op een plateau en bestrooi met poedersuiker.

Chiffon cake bewaren

Eenmaal volledig afgekoeld verpak je de cake luchtdicht in vershoudfolie. Op deze manier kun je de cake max. 4 dagen buiten de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Chiffon cake" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *