Parelcouscous met feta en paddenstoelen Parelcouscous met feta en paddenstoelen: een erg lekker en gezond parelcouscous recept waarmee je een flinke lading groenten binnenkrijgt. Geïnspireerd op een recept van Ottolenghi en één van onze favoriete recepten op dit moment. Dankzij de mix aan paddenstoelen smaakt dit gerecht met parelcouscous perfect met een glas rode wijn. Just saying. Parelcouscous recept: vegetarisch Wie het boek Simpel van Ottolenghi in huis heeft, is misschien al bekend met dit recept. Daarin vind je het terug als ‘bulgur met paddenstoelen en feta’. Een waanzinnig lekker vegetarisch recept met allerlei gemengde paddenstoelen en met als smaakmakers komijn, tijm en dille. Ottolenghi komt regelmatig met combinaties aanzetten die ik nooit bij elkaar zou hebben bedacht, maar ongelofelijk goed samengaan. Hij is absoluut mijn favoriete chef en receptontwikkelaar. Ik kook graag uit zijn boeken, maar ben wel zo brutaal dat ik (soms) mijn eigen variaties op zijn recepten maak. En dus deel ik vandaag mijn recept voor parelcouscous met feta en paddenstoelen met jullie! Met extra veel groenten, net even wat meer dille en stiekem ook wat meer kaas. Een vegetarisch parelcouscous recept die je zowel koud als warm kunt eten. Warm smaakt dit gerecht toch het állerlekkerst, omdat de smaken dan het meest tot hun recht komen en de feta lekker zacht wordt. Parelcouscous met groenten Deze parelcouscous zit vol met groenten; paddenstoelen welteverstaan. Ik gebruik hiervoor het liefst een combinatie van kastanje champignons, shiitakes, oesterzwammen en koningsoesterzwammen. Dat zijn m’n lievelingspaddenstoelen en aangezien paddenstoelen de hoofdrol hebben in deze vegetarische parelcouscous, is het echt het geld waard om veel verschillende soorten te gebruiken. Maar, het smaakt vast en zeker ook lekker met alleen kastanje champignons en oesterzwammen. Net wat je voorkeur heeft en wat je portemonnee toestaat, want paddenstoelen zijn nou niet per se goedkoop. Zeker niet de hoeveelheid die in dit recept gaat. Gezonde parelcouscous In onderstaand recept heb ik meer groenten verwerkt dan in het oorspronkelijke recept van Ottolenghi. Ik heb ‘m ook al een aantal keer met zelfs 700 of 750 gram paddenstoelen gemaakt, deze slinken toch zo hard in de pan dat je er gerust meer van kunt gebruiken. Het zijn enorme smaakmakers. Varieer dus lekker! Dit gezonde parelcouscous recept is voor mij echt een fijn go-to recept als ik Thomas wil verrassen met een heerlijk maar ook gezond comfort food gerecht. Het is voor ons tweeën precies genoeg, maar wij zijn geloof ik geen kleine eters. Je kunt het ook als bijgerecht voor 4 tot 6 personen serveren, afhankelijk van wat er verder op tafel staat. Parelcouscous met feta Parelcouscous en feta zijn een goede combinatie. Afhankelijk van de kwaliteit van de feta, kan deze een flinke geitenkaassmaak hebben. Om die reden wordt er meestal niet al teveel feta in een gerecht verwerkt. Ottolenghi gebruikt daarom (denk ik) ‘maar’ 60 gram feta in dit gerecht, maar van mij mag dat best wat meer. Voor iedereen die niet mega-super-dol is op feta, zoals ik, is witte saladekaas een ideale vervanger. Ik vind dit er zelfs nog wel lekkerder bij smaken. Omdat hier geen geitenkaassmaak aan zit, kun je er ook wat meer van toevoegen. Heer-lijk. Er zijn trouwens ook hartstikke goede vegan feta-vervangers, dus op die manier kun je de het parelcouscous gerecht gemakkelijk vegan maken. Parelcouscous koken Als je aan de slag gaat met dit parelcouscous recept, dan moet je als eerst de parelcouscous koken. In mijn ervaring moet je dit vooral niet te lang doen, want parelcouscous is zoals het hoort te zijn al best zacht en chewy van structuur. Stel je er een soort hele kleine pastaballetjes bij voor. Je kunt het dus gemakkelijk tot papperige balletjes koken als je het net een minuut te lang in de pan laat zitten. Op de meeste verpakkingen staat dat parelcouscous zo’n 10 minuten moet koken, maar ik kan je aanraden om het bij 7 minuten al even te controleren. Dikke kans dat jouw eetbare parels al gaar zijn. 😉 Zo niet, dan probeer je het na een minuut nog eens etc., tot ze wel gaar zijn naar jouw smaak. Wat is het verschil tussen couscous en parelcouscous? Zowel parelcouscous als couscous worden gemaakt van het grofgemalen gries van durumtarwe. Van het grofgemalen gries van de durumtarwe wordt een deeg gemaakt waarvan kleine balletjes worden gevormd en dit is de uiteindelijke parelcouscous. Toch is couscous veel fijner van structuur en vorm dan parelcouscous, die juist bestaat uit kleine balletjes die blijkbaar moeten doen denken aan parels. Couscous hoef je alleen maar gaar te weken in de juiste verhouding kokendheet water, terwijl je parelcouscous 8 – 10 minuten moet laten koken. Persoonlijk vind ik parelcouscous zachter smaken en daarnaast zijn de kleine balletjes ook een beetje chewy. Zoals ik ze al eerder omschreef: een soort hele kleine pastaballetjes. Parelcouscous schijnt veel gebruikt te worden in Midden-Oosterse recepten, terwijl couscous meer in de Arabische keuken wordt gebruikt. Ik vond het dan ook goed in dit recept passen, gezien de recepten van Yotam Ottolenghi over het algemeen een Midden-Oosterse inslag hebben. recept Parelcouscous met feta en paddenstoelen Parelcouscous met feta en paddenstoelen: niet normaal zo lekker. Een erg lekker en gezond parelcouscous recept met veel groenten. Met dank aan Yotam Ottolenghi en zijn geweldige boek SIMPEL. Printen Ingrediënten 150 gram parelcouscous 1 grote, witte ui 1 tl komijnzaad 600 gram gemengde paddenstoelen (of meer!) 0,5 tl zout 2 el tijm blaadjes 2 el balsamico azijn 15 gram verse dille 75 gram (vegan) feta, in blokjes van 1 x 1 cm* *Te vervangen door 1o0 gram witte saladekaas Bereiding Bereid de parelcouscous volgens de verpakking en zet opzij. Snijd de uien in ringen en bak ze in een hete koekenpan met 2 el olie tot ze gekaramelliseerd zijn. Dit kan zo 10 minuten duren. Blijf ondertussen goed roeren! Voeg een halve theelepel komijnzaad toe en bak dit nog 1 – 2 minuten mee. Schep de uien daarna uit de pan en zet even opzij. Snijd alle paddenstoelen in dunne plakjes en verhit ondertussen opnieuw 2 – 3 el olie in de kokenpan. Doe alle paddenstoelen samen met de 0,5 tl zout in de koekenpan en bak de paddenstoelen in 10 – 15 minuten goudbruin, terwijl je regelmatig in de pan roert. Rits de blaadjes van de takjes tijm af en voeg deze aan de goudbruine paddenstoelen toe, samen met de resterende 0,5 tl komijnzaad. Bak een minuut mee in de pan en voeg daarna de 2 el balsamico azijn toe en roer er voor een halve minuut goed doorheen. Zet het vuur dan uit. Hak de dille grof en meng dit samen met de parelcouscous, de gekaramelliseerde ui en de feta / witte saladekaas door de paddenstoelen heen. Verdeel over twee borden (als hoofdgerecht) of serveer op een grotere schaal – en besprenkel met een beetje olijfolie. KOOKTIPS: PARELCOUSCOUS MET FETA Hou je van pittig? Ottolenghi mengde bij stap 5 ook nog 1 tl Urfa-chilivlokken door het mengsel. Ook prima te vervangen door reguliere chilivlokken Vervang de parelcouscous eens door bulgur, zoals in het originele recept. Worden de paddenstoelen niet mooi (goud)bruin? Bak ze dan gewoon nog wat langer en roer niet té vaak in de pan. Geduld is een schone zaak bij dit recept. PARELCOUSCOUS BEWAREN Gekookte parelcouscous kun je tot drie dagen goed afgesloten in de koelkast bewaren. Eenmaal gemengd met de andere ingrediënten uit dit gerecht, zou ik het niet langer dan 1 – 2 dagen luchtdicht verpakt in de koeling bewaren . Invriezen raad ik af.