Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

De 30 dagen KETO challenge!

Zoetrecepten

April wordt de maand van KETO en koolhydraatarme recepten. Hier en daar een uitzondering voor alle zoetjes die volle bak met Pasen los willen. Vandaag vertelt Carolien over haar KETO challenge!

KETO is hot hot hot als het gaat om diëten, detoxen en soms ook wel een way of living lijkt het. Ik las er steeds meer over: beroemde sterren als Kim Kardashian en Gwyneth Palthrow ‘leven’ deels of helemaal KETO. En als top of the bill had ik in de periode september tot en met december een personal trainer die maar liefst drie maanden KETO at. Ik werd nieuwsgierig. Tijd voor een challenge!

WAT IS KETO?
KETO is een dieet met een hoog vetgehalte en weinig koolhydraten, waardoor je lichaam vooral vetten als energiebron gaat gebruiken. Dat betekent bijvoorbeeld geen havermout, geen dadels, geen fruit, maar ook geen suikerrijke (en dus koolhydraatrijke) groentes. Bij het ontbreken van de voedingsstof koolhydraten, gaat het lichaam over op vetverbranding. Vet wordt de nieuwe brandstof.

Je spijsvertering is van nature niet gemaakt voor het verbranden van vooral vetten. De lever moet hard werken om ze af te breken en ondanks zijn grote inspanning lukt dit niet. Het overschot aan vetten dat niet kan worden afgebroken wordt door de lever daarom omgezet in ketonen, toxische stoffen. Als je het keto dieet streng genoeg volgt, betekent dit dat je in ‘ketose’ raakt. Of je werkelijk ‘in ketose’ bent, ketonen uitscheidt, kun je meten door middel van ketosestrips die op veel plekken te krijgen zijn.

WAAROM ZOU JE KETO WILLEN PROBEREN?
Als je een strikt KETO dieet volgt zou je snel (en veel) afvallen en meer energie hebben. Dat klinkt effectief he? Als afvallen je doel is, tenminste. Nu stond dat niet bovenaan mijn lijstje. Maar ik las ook dat het een effectieve methode kan zijn om gericht vet te laten verdwijnen (lees: buikvet!). Kijk! En niet onbelangrijk: doordat je niet of nauwelijks koolhydraten, en dus ook geen suikers, tot je neemt, schommelt je bloedsuikerspiegel minder. Tegelijk zou je langer voldaan blijven door de hoeveelheid vetten die je tot je neemt. Ook dat sprak me aan want de hoeveelheden tussendoortjes die ik op een dag wegwerk zijn soms niet aan te slepen.

Ik heb geen last van chronische aandoeningen en zal zeker niet beweren expert te zijn, maar wat ik interessant vond, is dat het KETO dieet ontstaan is als methode om epilepsieaanvallen bij kinderen tegen te gaan. En dat aanhangers regelmatig beweren dat het ook effectief zou zijn tegen andere chronische aandoeningen als diabetes. Gelijk moet ik erbij zeggen dat er ook veel tegenhangers zijn die het KETO dieet gevaarlijk en ongezond noemen, zeker als je het strikt en op lange termijn zou volgen. Kortom: het betreft hier een veel bediscussieerd onderwerp. Zou het voor mij werken? Dat werd de uitdaging.

de keto challenge

AANPAK
De basis van een KETO of ketogeen dieet ligt bij de inname van veel vetten, een matige hoeveelheid eiwitten en nauwelijks tot geen koolhydraten. Dat zie je het duidelijkst terug wanneer je de verhoudingen van een ‘gemiddeld’ voedingspatroon vergelijkt met een ketogeen voedingspatroon.

  • Gemiddelde verhouding koolhydraten/vetten/eiwitten: 60-15-25%
  • KETO verhouding koolhydraten/vetten/eiwitten: 5-80-15%.

Ondanks dat ik al gezond eet, had ik geen idee wat de verhouding in mijn normale voedingspatroon was. Maar binnen het KETO dieet kun je geen pasta, aardappelen rijst, peulvruchten en brood eten en zijn ook suikers -inclusief fruitsuikers- uit den boze. Een kleine uitzondering betreft rood fruit. Nogal een uitdaging, met mijn voorliefde voor brood en fruit…

Wat kon ik dan wel eten? Noten, avocado, eieren, kaas, slagroom, vette vis en vlees en een selectie aan (gelukkig) favoriete groenten zijn belangrijke producten binnen een KETO dieet. Alcohol liever niet, tenminste als je af wilt vallen. Maar voor af en toe een glaasje is alcohol met een alcoholpercentage van 40 procent, waaraan geen suiker is toegevoegd, de beste keuze. Mariette schreef tijdens haar suikervrije challenge al een artikel over welke alcoholische dranken suikervrij zijn. Tot dusver een topje van de KETO ijsberg…

APRIL = 30 DAGEN KETO (EN KOOLHYDRAATARM)
Toen ik dit allemaal las, realiseerde ik me dat ik voorbereidingstijd nodig had, om beter te snappen wat ik wel en niet kon eten. Denk: ik zou nauwkeurig moeten noteren wat ik allemaal eet, maar ook zou ik een ‘mealplan’ moeten maken om te voorkomen dat ik los zou gaan op allerhande koolhydraatrijke snacks, zoals gehele blokken kaas of zakken cashewnoten.

Het fijne was dat zuslief en ik ons allebei gezet hebben tot een koolhydraatarm dieet en dat we naast de nodige moral support ook tips en trucs konden uitwisselen. Ik ben echt voor 30 dagen 100% keto gegaan en Mariette beperkte zich tot koolhydraatarm, wat net iets minder streng is. Het verschil hiertussen leggen we in een volgend artikel nog uit.

Deze maand deel ik mijn inzichten en veel lekkere recepten met je. Wat at ik bijvoorbeeld, welke producten wel en niet en wat eet je bijvoorbeeld als je uit eten gaat? Raakte ik uiteindelijk echt in ketose? En ook: wat zijn fijne hulpmiddelen om een KETO dieet tot een succes te maken? Kortom, stay tuned voor meer info!

Vragen? Stel ze hieronder in de comments!

Note: Neem bij een extreme verandering in je voedingspatroon altijd even contact op met een diëtiste of je huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.