Ga naar de inhoud
Blondies met pecannoten
High tea 11 december 2019

Blondies met pecannoten

Blondies met pecannoten

Blondies hoeven niet per se witte chocolade te bevatten, maar deze doen dat wel. Heerlijk smeuïge blondies met pecannoten, een simpel en snel recept uit Het Makkelijke Bakboek van Rutger van den Broek.

Blondies recept

Alweer 1,5e maand geleden ging ik aan de slag met dit recept voor blondies met pecannoten. Toen was mijn nichtje Frida jarig en kwam ik als baktante weer overvliegen uit Amsterdam om samen met haar een volledige high tea uit de grond te stampen. Een succes! Net zoals deze blondies met pecannoten trouwens. Ik heb mijn vader er drie weg zien eten – en dat zegt wat voor mijn vader die helemaal niet zo’n snoeperd is.

Blondies met witte chocolade

Als je het blondies recept al hebt bekeken zal je de combinatie van witte chocolade én suiker opvallen. Dat zal wel zoet zijn, zul je denken. En dat klopt. Blondies horen ook wel echt zoet te zijn, net zoals brownies. Ze horen niet per se witte chocolade te bevatten; blondies kunnen zelfs helemaal geen chocolade bevatten. Maar blondies met witte chocolade vind ik zelf toch de allerlekkerste.

De pecannoten brengen die zoete smaak van de blondies lekker in balans en daarnaast heeft dit baksel de perfecte smeuïgheid. Precies zoals het hoort. Ik geef verderop in dit artikel nog wat tips voor het samenstellen van een high tea en welke andere baksels er goed mee samengaan.

Blondies met pecannoten

 

REVIEW HET MAKKELIJKE BAKBOEK

Het Makkelijke Bakboek van Rutger kwam dit jaar in september uit. Het is n van de drie bakboeken die hij dit jaar heeft uitgebracht, een ware bakboekenmachine is deze man! Afgelopen jaar stond ik nog met hem op Het Zoet Festival, wat heel gezellig en vooral ook lekker was want Thomas en ik hebben z’n halve voorraad boterkoek opgeknabbeld.

Anyways: ik sta tegenwoordig niet vaak meer in de keuken, dus dit is het eerste boek van Rutger dit jaar waar ik wat uit heb gebakken. Zonde, want Rutgers boeken zijn elke keer weer steengoed. Ook Het Makkelijke Bakboek zit weer heel logisch in elkaar. Je vindt er meer dan 100 recepten in die voldoen aan één of meerdere van de volgende voorwaarden: Weinig ingrediënten, Een korte bereidingstijd, Geen ingewikkelde technieken, Geen bijzonder keukengerei.

Dit recept voor blondies met pecannoten illustreert dat mooi. Intens makkelijk, wat goed uitkomt als je nog 10 andere recepten voor een high tea wilt voorbereiden. Daarnaast willen deze randvoorwaarden niet zeggen dat er voor de hand liggende recepten in het boek staan. Natuurlijk staan er genoeg klassiekers in zoals deze blondies, maar denk ook aan sticky bananencake met stroopsaus, gemberpannenkoeken, amandelcroissants of filodeegbakjes met witte chocolade en frambozen. Simpel, maar zo lekker.

Ook de foodfotografie van Saskia Lelieveld door het hele boek heen is erg mooi. Al met al weer een heerlijk bakboek van Rutger dat iedere thuisbakker in z’n kast wil of kan hebben, of je nu ervaren bent of net begint met bakken. Je koopt het boek bijvoorbeeld bij Bol.com.

Titel: Het makkelijke bakboek |Auteur: Rutger van den Broek | ISBN 9789048842827 | Hardcover | september 2019 | Deze review is mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Carrera Culinair.

Het makkelijke bakboek rutger van den broek

High tea samenstellen

Zie onder een trots nichtje bij onze tafel vol met goodies tijdens haar verjaardags-high tea. Wij hadden er echt een uitgebreide tafel met lekkers van gemaakt met fudge, brownies, haverkoeken, boterkoek, scones en diverse hartige hapjes. Dat hoeft natuurlijk echt niet zó uitgebreid, maar m’n nichtjes en zus houden net zoals ik van bakken, dus dan gaan we los. 😉

Voor een uitgebalanceerde high tea heb je aan de combinatie van de volgende smaken en structuren meer dan genoeg:

high tea frida blondies met pecannoten

Blondies met pecannoten

recept
Blondies met pecannoten

Blondies hoeven niet per se witte chocolade te bevatten, maar deze doen dat wel. Heerlijk smeuïge blondies met pecannoten, uit Het Makkelijke Bakboek van Rutger van den Broek.

30 minuten + baktijd en koeltijd
20

Ingrediënten

Blondies met pecannoten

  • 100 gram roomboter
  • 250 gram witte chocolade, grof gehakt
  • 2 eieren
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1/4 tl zout
  • 135 gram bloem + 1 tl bakpoeder
  • 75 gram pecannoten, grof gehakt*

*Voor een kerstige variant kun je ook nog 75 gram gedroogde cranberry’s aan het beslag toevoegen.

Bereiding

Blondies recept

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een bakvorm van 20×20 cm in en bekleed met bakpapier.
  2. Smelt de boter en 150 gram witte chocolade au bain-marie.
  3. Neem een kom en meng hierin de eieren, lichtbruine basterdsuiker, vanille extract en het zout in door elkaar. Roer dan ook het gesmolten boter-chocolade mengsel erdoor.
  4. Zeef de bloem en het bakpoeder boven je beslag en roer dit door, Spatel tot slot de resterende witte chocolade en de pecannoten door je blondiebeslag.

Blondies bakken

  1. Giet het geheel in de bakvorm en bak in 30-35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  2. Na het bakken zakken blondies vaak nog een beetje in, dat hoort zo en maakt dat ze zo lekker smeuïg zijn. Laat volledig afkoelen voor je ze aansnijdt.

Blondies bewaren

  • Blondies zijn de volgende dag nog lekkerder dan wanneer je ze net gebakken hebt. De blondies hebben dan de kans gekregen om lekker op te stijven, net zoals bij brownies en boterkoek het geval is.
  • Buiten de koelkast zijn blondies 3 – 4 dagen te bewaren, goed luchtdicht verpakt. In de koelkast worden de blondies steviger, maar op deze manier zijn ze wel een week te bewaren (ook goed luchtdicht verpakken, anders drogen ze uit!). In de vriezer tot drie maanden houdbaar.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Blondies met pecannoten" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 19

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Blondies met pecannoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *